|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
maciej166 |
#266855 Wysłany:
22 Cze 2009, 01:06; Temat postu: Tylna szyba w Punto 3D |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 13 Wrz 2007, Posty: 121
|
Na wstępie chcę przywitać sie jako nowy użytkownik forum, witam wszystkich
Na poczatku kwietnia tego roku zakupiłem punciaka jako mój pierwszy samochód i mam kilka pytań.
Tylne szyby w moim "Zielonym szerszeniu" mają pewne ubytki w postaci tej hmm... "czarnej farby" (?), która jest na szybie. Dość źle to wygląda (tak jakby zacieki były) i chcę jakoś to poprawić i teraz moje pytanie jest takie: czym to poprawić żeby nie było tego widać? Jakąś farbą do szkła czy czym?
Dodaję zdjęcia, aby obrazowo pokazać o co dokładnie mi chodzi.
Z zewnątrz:
W Węwntąrz przy uchylonynej szybie:

|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#266858 Wysłany:
22 Cze 2009, 01:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Najszybciej znajdź nowa szybę.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
maciej166 |
#266917 Wysłany:
22 Cze 2009, 13:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wymiana dwóch szyb nie za bardzo mi się uśmiecha  Liczę, że jakieś pomysły na ten problem się znajdą, wymiana szyb to już będzie ostateczność.
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#266920 Wysłany:
22 Cze 2009, 13:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 817
|
podjedź do lakiernika jaiegos żeby Ci powiedział jaka farbe sie używa do pomalowania tego. Mi sie wydaje że to jest proszkowo nakładane i termicznie suszone
|
|
Góra |
|
 |
Q_ba |
#267060 Wysłany:
22 Cze 2009, 20:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Skierniewice Rejestracja: 23 Gru 2008, Posty: 114
|
spróbuj możne nakleić folię do przyciemniania szyb jakąś taka bardzo czarna. może to coś da
_________________ Q_ba
|
|
Góra |
|
 |
piootrek |
#269589 Wysłany:
02 Lip 2009, 22:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Wyszków Rejestracja: 02 Cze 2009, Posty: 35
|
Mam ten sam problem (nawet w tej samej szybie- tylnej lewej), tylko trochę mniejszy ubytek. U mnie z tym to się tak zrobiło,
że poprzedni właściciel chyba wcale nie uchylał tych szyb i uszczelka ,,przykleiła się" do szyby.
Nie wiem czy po naklejeniu folii będzie dobrze. Trzeba byłoby pewnie zedrzeć to stare i dopiero pomalować lub nakleić.
_________________ Punto 1.1 SX 1997
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#269614 Wysłany:
03 Lip 2009, 01:37; Temat postu: |
|
 |
Kukurydza |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 2911 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
maciej166 |
#269659 Wysłany:
03 Lip 2009, 13:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Courage napisał(a): Ta farba to chyba została na uszczelkach, do ktorych szyba się przytula...  Choć mogę się mylić...
Mylisz się, tylne boczne szyby tam gdzie mam ubytki w farbie nie stykają się z uszczelkami, pod nimi jest mała przerwa, a później plastik. Takie ubytki mam z jednej i z drugiej strony.
Zakupiłem teraz folię na boczne słupki, w przyszłym tygodniu jak je otrzymam to przyłoże tą folie do szyby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Jeżeli dobrze (w co wątpie) to nakleje. A jak nie to chyba jednak najlepszym wyjściem będzie zakup kompletu szyb...
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#269683 Wysłany:
03 Lip 2009, 16:41; Temat postu: |
|
 |
Kukurydza |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 2911 Pomógł: 5
|
maciej166 napisał(a): Courage napisał(a): Ta farba to chyba została na uszczelkach, do ktorych szyba się przytula...  Choć mogę się mylić... Mylisz się, tylne boczne szyby tam gdzie mam ubytki w farbie nie stykają się z uszczelkami, pod nimi jest mała przerwa, a później plastik. Takie ubytki mam z jednej i z drugiej strony. Zakupiłem teraz folię na boczne słupki, w przyszłym tygodniu jak je otrzymam to przyłoże tą folie do szyby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Jeżeli dobrze (w co wątpie) to nakleje. A jak nie to chyba jednak najlepszym wyjściem będzie zakup kompletu szyb... Dlatego napisałem: Cytuj: Ta farba to chyba została na uszczelkach, do ktorych szyba się przytula... Wink Choć mogę się mylić...
Ponieważ dłuższej styczności z PI nie miałem...
Tak jak mowie - najlepiej nowy komplecik, wcale drogo to nie wychodzi, a nie ma przynajmniej cudowania... co fabryka, to fabryka... 
_________________ 2010-12 = FIAT PUNTO Mk1 1.1 55KM "S" topic24306.html 2012-obecnie = FIAT PUNTO Mk2 1.2 60KM "SX" topic37122.html
Czy masz już darmowe FFP Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
maciej166 |
#269752 Wysłany:
03 Lip 2009, 22:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Courage napisał(a): Tak jak mowie - najlepiej nowy komplecik, wcale drogo to nie wychodzi, a nie ma przynajmniej cudowania... co fabryka, to fabryka... 
Racja. Ja jednak pokombinuje trochę i zobaczę co z tego wyjdzie 
_________________ Był: "Zielony szerszeń" - 1.2 75KM ELX Jest: wielkie nic
|
|
Góra |
|
 |
misiany |
#271326 Wysłany:
09 Lip 2009, 22:38; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
|
Ja również mam ten problem. W najbliższym czasie zamierzam pomalować szyby czarnym lakierem w sprayu firmy motip. Szukałem specjalnych farb do szkła ale niestety nic takiego nie znalazłem. Na motipie pisze, że można stosować do szklanych powierzchni więc może nie będzie odpadać po dobrym odtłuszczeniu.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|