|
Obecny czas: 21 Cze 2025, 18:02
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kamilos |
#269740 Wysłany:
03 Lip 2009, 20:43; Temat postu: Poduszka amortyzatora - do wymiany ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam!
Kilka dni temu zmieniałem amortyzatory na nowe.
Przy wymianie od strony kierowcy gdy już montowałem nowy amorek, po włożeniu go w tą poduszkę i zakręcaniu zauważyłem że poduszka się kołysze, razem z tą tuleją w poduszce. Na razie założyłem amortyzator, ale czy ta poduszka nie jest do wymiany ? i czy ona nie powoduje szybszego zużycia amortyzatorów?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Yacek |
#269744 Wysłany:
03 Lip 2009, 21:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
kamilos napisał(a): Przy wymianie od strony kierowcy gdy już montowałem nowy amorek, po włożeniu go w tą poduszkę i zakręcaniu zauważyłem że poduszka się kołysze, razem z tą tuleją w poduszce
Witam,
sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli szukasz potwierdzenia to poduszka czyli tzw łożysko amortyzatora jest do wymiany. W niektórych szanujących się warsztatach przy wymianie amortyzatora( chodzi o zużycie eksploatacyjne) wymieniają zawsze także poduszki jako komplet.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
kamilos |
#269747 Wysłany:
03 Lip 2009, 21:11; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
hmm ok no dobra, a czy to musi być na gwałt już wymienione, czy można jeszcze poczekać ?
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#269748 Wysłany:
03 Lip 2009, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: a czy to musi być na gwałt już wymienione, czy można jeszcze poczekać ?
wszystko zależy od Ciebie i czasu jaki upłynie do wymiany( przejechane kilometry)Oby za jakiś czas nie okazało się że z powodu luzu wyrobi się górne mocowanie i będziesz musiał znowu zakupić nowy amortyzator lub przeguby do drążków kierowniczych. Jeśli cała kolumna jest nie stabilna to ma to też wpływ na zbieżność a co za tym idzie opony.
|
|
Góra |
|
 |
kamilos |
#269772 Wysłany:
03 Lip 2009, 23:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dużo kilometrów samochodem nie "robię", ale i tak to wymienię w ciągu kilku najbliższych dni (lepiej zapobiegać). Mocowanie starego amortyzatora wyglądało w porządku, przeguby drążków kierowniczych też. Co ciekawe, jak się patrzy na samochód z tyłu to widać ze lewa strona samochodu (od kierowcy) jest trochę niżej. Co może być przyczyną tego ?
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#269778 Wysłany:
03 Lip 2009, 23:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kamilos napisał(a): Co ciekawe, jak się patrzy na samochód z tyłu to widać ze lewa strona samochodu (od kierowcy) jest trochę niżej. Co może być przyczyną tego ?
osłabiona sprężyna kolumny Mc Persona lub wypracowana belka skrętna w tylnym zawieszeniu
|
|
Góra |
|
 |
kamilos |
#269805 Wysłany:
04 Lip 2009, 09:35; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Sprężyna ściskała się dość ciężko, powiedziałbym nawet, że ciężej niż ta z prawej strony. Ile orientacyjnie by mnie kosztowała naprawa tej belki ?
edit: Nie znam się na tym za bardzo, ale czy belka skrętna nie była montowana dopiero od MkII ? Tak gdzieś wyczytałem. Zapomniałem napisać - ja mam MkI.
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#269847 Wysłany:
04 Lip 2009, 13:06; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#269948 Wysłany:
05 Lip 2009, 08:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
|
Witam a mam pytanko czy uszkodzenie takiego łożyska może powodować to że kropas z jednej strony jest troszku niższy.
Mam Kropasa SPorting na sportowym zawieszeniu i właśnie z jednej strony ( przód od strony kierowcy) opona podczas skrętu obciera o błotnik.
Jedna strona od drugiej jest niższa o 5mm. Może być przyczyną uszkodzone te łożysko???
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
kamilos |
#270033 Wysłany:
05 Lip 2009, 16:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Poduszka już wymieniona. Tylko pozostał problem (no właśnie czy to jest problem, czy tylko "nieład wizualny" ?) z tym:
Cytuj: Co ciekawe, jak się patrzy na samochód z tyłu to widać ze lewa strona samochodu (od kierowcy) jest trochę niżej. Co może być przyczyną tego ?
Niedługo będę wymieniał amortyzatory z tyłu, to zobaczę czy tam wszystko w porządku.
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#270056 Wysłany:
05 Lip 2009, 18:03; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|