|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 07:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
szczur22 |
#282214 Wysłany:
25 Sie 2009, 21:28; Temat postu: świeci sie czujka oleju,ubywa płynu chłodniczego,........ |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam wszystkich punto-maniaków
mam wielki problem z moim nowym autem punto I z silnikiem 1.1
kupiłem punto bite za dosyć atrakcyjna cenę,uszkodzenia były wyłącznie blacharskie i filtr oleju był uszkodzony ,gościu mówił ze jeździł nim i wszystko było git,dziś kiedy zalałem chłodnice wodom i wymieniłem filtr oleju,zapaliłem auto okazało się że kontrolka oleju się świeci cały czas (oleju jest połowę stanu),wodę którą wlałem zaczęło szybko ubywać,silnik się mocno zagrzał aż z wlewu płynu chłodniczego zaczęło parować a wiatrak się nie włączył ,a i zapomniałem dodać że z wydechu zaczęło pluć wodą,dodam jeszcze żeby nie było wątpliwości układ chłodniczy odpowietrzałem jak włączyłem silnik
wychodzi na to że uszczelka pod głowicą,a z tym ciśnieniem oleju to nie wiem i czemu się wiatrak nie włączał ???
wiecie może jak sprawdzić czujkę oleju?
proszę o pomoc

|
|
Góra |
|
 |
|
|
AF |
#282231 Wysłany:
25 Sie 2009, 21:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Najprościej - załóż nowy czujnik.
Jeśli będzie to samo - no to po zabawie - nie masz ciśnienia oleju.
Mogła pompa oleju się uszkodzić w wypadku.
Jeśli wody ubywa szybko i leci z wydechu, to przypuszczalnie pęknięty jest blok silnika albo głowica.
Współczuję.
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
szczur22 |
#282239 Wysłany:
25 Sie 2009, 21:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
z zewnątrz nie widać żadnych pęknięć
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#282242 Wysłany:
25 Sie 2009, 21:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
No bo jak woda leci do cylindrów, to pęknięcia są wewnątrz 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
szczur22 |
#282252 Wysłany:
25 Sie 2009, 22:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jesteś pewny??? może to uszczelka,wiesz może czemu sie tak szybko woda gotuje???  przesto ze jest może jakies pęknięcie???woda se tak szybko grzeje?
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#282313 Wysłany:
26 Sie 2009, 07:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Pewności nie mam, ale jeśli wody ubywa bardzo szybko, to raczej padło coś więcej niż uszczelka pod głowicą.
Wodę może wyrzucać przez korek nie dlatego, że się gotuje, ale dlatego że ciśnienie spalin przedostaje się do układu chłodzenia.
Woda może mieć 90st. a i tak ją wywali.
Silnik trzeba rozebrać.
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
Cygan |
#282393 Wysłany:
26 Sie 2009, 14:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Gru 2008, Posty: 137
|
Głowica do zrzucenia i dopiero wtedy można postawić jako taką diagnozę,a tak to wróżenie z fusów.
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#282396 Wysłany:
26 Sie 2009, 14:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Cygan napisał(a): Głowica do zrzucenia i dopiero wtedy można postawić jako taką diagnozę,a tak to wróżenie z fusów.
Otóż to 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
szczur22 |
#282939 Wysłany:
03 Wrz 2009, 07:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
z ciśnieniem oleju jest już git  wymieniłem czujnik i po kłopocie,tylko facet w sklepie dał mi czujnik 0.3bara a ja miałem zamontowany 0.2bara i różnił się też miejscem na klucz którym miał być przykręcony ----wiecie może jak tam ma być czujnik ???
No bez zdjęcia głowicy to nic konkretnego się nie dowiemy,jutro po odpinam wszystko i ją ściągnę tylko gorzej będzie z założeniem bo nie mam klucza dynamometrycznego  ale nie wiadomo co będzie z założeniem ,bo może wyjść na to że jej już nie będę musiał montować tylko kupić nowy silnik
AF przestraszyłeś mnie z tym pękniętym blokiem czy głowicom,będę skakał z radości jak to będzie uszczelka
[ Dodano: 03 Wrz 2009 07:56 ]
wczoraj zdjąłem głowice i na 2 tulei są 2 zacieki z rdzy na przeciw siebie od samej góry tulei dokładnie tak jak lecą kanały wodne,ale na uszczelce nic nie widać żeby puszczała i na głowicy też bardzo dokładnie obejrzałem,kurde nie wiadomo o co chodzi  tuleja cała głowica też ,na uszczelce nie mam śladów
dam głowice do planowania i zmienię uszczelkę i zamontuje
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|