You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Maj 2025, 08:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #286596 Wysłany: 09 Wrz 2009, 07:58; 
 Temat postu: Nie grzeje:/
Sympatyk kropek

Witam!
Z racji tego, ze jestem nowy prosze o pomoc i wyrozumialosc....Zakupilem dziewczynie Fiata Punto II z 2001roku 1.2 8v.Auto bylo sprowadzone z Wloch wiec zabralem sie wczoraj za wymiane plynu w chlodnicy zeby zima sie nie zdziwic. Temat jest taki ze autko w ogole nei dmucha do kabiny cieplego powietrza. Silnik jest rozgrzany, wentylator sie zalacza a w kabinie zaero ciepla.
Wydaje mi sie ze dobrze odpowietrzylem uklad. Stawiam na walnieta nagrzewnice, ale moge byc w bledzie wiec prosze o jakies sugestie, bo kompletnie nie mam pojecia o Fiacikach wiec prosze Was o rade.
Odpowietrzyniki z tego co widzialem sa dwa: jeden taki motylek na chlodnicy, drugi na wezu do nagrzewnicy, taka srubka. Czy jest mozliwe ze jest tak zapowietrzony uklad ze jednorazowe odpowietrzanie nei pomoze i trzeba je powtorzyc kilka razy?
Co wazne, co dowiedzialem sie wczoraj, to ze nie grzeje to nie wina wymiany plynu, gdyz dziewczynie przypomnialo sie wczoraj, ze juz przed wymiana nie grzal.
Po zakupie mechanik wymienial mi rozrzad z pompa wody i czy to moze tez byc przyczyna, nie wiem moze cos zapowietrzyl czy cos??
Jak mozeczie to piszcie jakies sugestie, bo chcialbym wiedziec na co sie nastawic.
Pozdrawiam New User!

Post #286603 Wysłany: 09 Wrz 2009, 08:14; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

hymm sprawdź termostat, możne nie puszcza płynu..

Post #286731 Wysłany: 09 Wrz 2009, 16:59; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
może jest jakiś problem z pokrętłem "zimno - ciepło", po prostu płyn nie dociera do nagrzewnicy.

Post #286775 Wysłany: 09 Wrz 2009, 19:52; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Jesli termostat by nie otwieral to silnik bylby nie dogrzany, a silnik jest cieply i wentylator tez sie zalcza. A co z tym pokretlem??? Mozna cos blizej?

Post #288650 Wysłany: 16 Wrz 2009, 00:36; 
 Temat postu: Zapowietrzający sie układ chłodzenia
Forumowicz

Witam, mam problem z zapowietrzającym sie układem chłodzenia,moze powiem co jest. Kilka dni temu wymieniłem termostat, zalałem plyn zagrzałem auto, nawiem właczyłem na maksa i temp tez i odpowietrzyłem układ. Dzień pozniej zauwazyłem, ze nawiem daje tylko zimne powietrze na maks temp, wskażnik temperatury pokazuje normalna tem. do połowy, ciepłe powietrze wraca jak troche przygazuje, ale za chwile znowu leci zimne. Cały układ musze co chwile odpowietrzac, niezauwazylem wody w oleju( z czego mi wiadomo przy walnietej uszczelce pod glowica olej zmienia kolor na "kawe z mlekiem " ) Teoretycznie wszystko jest ok, pod warunkiem, ze odpowietrzam układ co dziennie. Prosze pomożcie

Post #289195 Wysłany: 17 Wrz 2009, 14:29; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Maciek
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk
Olej nie musi zmienić koloru, u mnie wyszła walnięta uszczelka pod głowicą właśnie tylko dlatego, ciepłe powietrze leciało tylko, jak się "gazowało".

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM :)

Post #289894 Wysłany: 19 Wrz 2009, 19:27; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Wracajac do tematu odpowietrzylem ponownie uklad i raz leci cieple raz nie...Obstawiam nagrzewnice, czy moze byc inny powod??Czy moze byc jeszcze zapowietrzony uklad?? Odpowietrzniki z tego co widzialem sa dwa: na chlodnicy taki motylek i na przewodach do nagrzewnicy- sruba 10. Jak macie jakies pomysly lub ktos mial podobnie piszcie bo zima sie zbliza a cieplo w srodku powinno byc. Temperatura jest ok silnik jest rozgrzany wiec termostat wykluczam.Prosze jak ktos cos moze napissac jeszcze w temacie to prosze!!!Pzdr
Moze set95 roziwnie temat odnosnie pokretla zimno-cieplo??

Post #289902 Wysłany: 19 Wrz 2009, 20:00; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek
Cytuj:
Moze set95 roziwnie temat odnosnie pokretla zimno-cieplo??

witam,
pokretło ciepło-zimno przesuwa tylko klapkę. Tzw. jest to mieszacz powietrza. Po uruchomieniu silnika i nagrzaniu nawet jak pokrętło nastawione jest na zimno w nagrzewnicy cały czas jest goracy płyn. Przekręcanjąc pokrętło zmienia się tylko kanał przepływu powietrza. Powietrze kierowane jest przez nagrzewnicę. nie mylić że pokrętło jest zaworem puszczającym ciepły płyn do nagrzewnicy. Przy normalnej eksploatacji w nagrzewnicy po uruchomieniu silnika jest zawsze gorący płyn. Klapką steruje cięgno które może ulec zerwaniu i nawet po przekręceniu pokrętła nic się nie dzieje . Mozna to sprawdzić dotykając przewodów gumowych które wchodzą do kabiny na wysokości nagrzewnicy od strony silnika po otwarciu maski. Pomimo włączonego zimnego powietrza powinny być gorące tzw mieć temperaturę płynu silnika. Jeśli tak nie jest to nagrzewnica jest na 100% zapowietrzona i trzeba ją odpowietrzyć. Nagrzewnica pracuje na małym obiegu.

Post #289913 Wysłany: 19 Wrz 2009, 20:18; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Dzis sprawdzalem weze i obydwa byly cieple...Uklad odpowietrzalem w dwoch miejscach do pojawienia sie plynu. Co do nagrzewnicy, moze to bedzie glupie pytanie, ale czy odpowietrza sie sama nagrzewnice czy nagrzewnica odpowietrza sie przed odpowietrzenie ukladu?
Co do pokretla to chyba jest ok, bo u mnie jest tak ze czasem leci cieple tak jak powinno, ale przewaznie leci zimne...Mam tylko nadzieje, ze nie okaze sie ze nagrzewnica jest do wymiany:/

Post #289931 Wysłany: 19 Wrz 2009, 20:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

jeśli obydwa przewody masz ciepłe i leci zimne powietrze to problem jest w sterowaniu mieszacza powietrza a nie nagrzewnicy. jest to logiczne ponieważ jak ustwisz na zimne to zamykany jest tylko kanał przepływu powietrza przez nagrzewnicę ale ona cały czas jest gorąca. Potem jeśli wszystko jest sprawne i jeśli przekręcisz szybko na gorące to niemal od razu leci gorące a nie tak że powietrze ogrzewa się powoli.

Post #290107 Wysłany: 20 Wrz 2009, 08:58; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Wiec co w tej sytuacji??Na pewno musze rozebrac konsole srodkowa i dostac sie do linek i zobczyc czy dobrze otwieraja??

Post #290142 Wysłany: 20 Wrz 2009, 10:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wiec co w tej sytuacji??Na pewno musze rozebrac konsole srodkowa i dostac sie do linek i zobczyc czy dobrze otwieraja??

wg mnie tam jest Twój problem. Może sie coś zaciera i nie zawsze "chodzi".Sam piszesz że czasami leci ciepłe powietrze. To znaczy że nagrzewnica powinna być dobra. Nie ubywa płynu, nie ma wycieków, nie ma też charakterystycznego zapachu gdy nagrzewnica jest rozszczelniona, więc tylko uszkodzenie mechaniczne mieszacza powietrza.

Post #290220 Wysłany: 28 Wrz 2009, 11:38; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Czyli wychodzi na to, ze trzeba rozkrecic konsole, ale to i tak lepiej niz nagrzewnica do wymiany. Plynu nie ubywa, wyciekow tez nie ma, jesli chodzi o zapach to nie wiem jaki masz na mysli, bo czasem czuli jakis zapach, ale mysle, ze to moze byc wina klimatyzacji, bo kropka kupielm dwa miesiace temu i nie wiem kiedy ostatni raz klima byla odgrzybiana.
Nasunelo mi sie teraz takie pytanie: czy to ze leci czasem cieple powietrze nie moze byc spowodowane tym, ze do wnetrza auta leci ogrzane powietrze z silnika? Taka luzna sugestia, nie wiem czy w ogole trafna...

[ Dodano: 28 Wrz 2009 11:38 ]
Czy da rade pociagnac watek, bo zima sie zbliza i cieple powietrze sie przyda??Linki nie sa pozrywane wiec ja juz sie poddaje...Moze ma ktos namiar na jakies fachowca co mial do czynienia z tego typu przypadlosciami i jest godny polecenia z terenu Poznania i okolic??

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)