|
Obecny czas: 06 Maj 2025, 06:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kopit |
#291227 Wysłany:
22 Wrz 2009, 17:46; Temat postu: Pomocy :( , gdzie znajde filtr oleju w punto 1.9 JTD? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Świętochłowice Rejestracja: 21 Mar 2009, Posty: 18
|
Jak w temacie , bardzo prosze o pomoc , jutro mam w planie wymienic olej i filtry , co do filtru powietrza i paliwa nie mam wiekszego problemu , problem tkwi w filtrze oleju , gdzie dokladnie sie znajduje ? jak go odnalezsc ? moze macie jakies praktyczne wskazowki przy wymianie filtra i oleju ?
Z gory dziekuje za pomoc.
_________________ Fiat Punto 2 , 1.9 JTD ELX
|
|
Góra |
|
 |
|
|
krzy-ys |
#291229 Wysłany:
22 Wrz 2009, 17:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski Rejestracja: 19 Wrz 2009, Posty: 362
|
Osobiście uważam, że bardziej opłaca się wymieniać olej w stacji do tegoo przeznaczonej. Jak kupujesz u nich olej, to wymiana jest darmowa, a olej (domniemam) itak musisz kupić  .
_________________ "Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze! Będziesz miał dwa dni wolnego."
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#291237 Wysłany:
22 Wrz 2009, 18:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Wchodzisz pod autko i odrazu powinna Ci się rzucić w oczy miska olejowa. Przed miską olejową po lewej stronie, pionowo będzie przykręcony filtr oleju do chłodniczki oleju. Zapewne wiesz jak on wygląda, także napewno rzuci Ci się w oczy zazwyczaj czarna puszka. Przydatny jest klucz do oleju. Jeśli nie masz, to trzeba wbić w filtr srubokręt i odkręcasz. Klucz warto kupić, bo tak zaraz będzie olej z tego filtra ciekł. Kosztuje on około parunastu zł. Jeśli spuscisz olej, to trzeba odczekać około 2h. Po takim czasie podobno ścieka wszystki. Jeśli nie bedziesz miał czasu, to trzymaj tyle, na ile pozwoli Ci czas  . Zakręcasz korek, w nowym filtrze smarujesz uszczelkę olejem i zakręcasz rekami i ma być. Można delikatnie kluczem dociagnąć. Zapalasz, niech pochodzi ze 3 min. i można jechać.
|
|
Góra |
|
 |
krzy-ys |
#291241 Wysłany:
22 Wrz 2009, 18:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski Rejestracja: 19 Wrz 2009, Posty: 362
|
Zapomniałeś tylko dodać "wlać olej"  . Ja itak polecałbym warsztat  .
_________________ "Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze! Będziesz miał dwa dni wolnego."
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#291623 Wysłany:
23 Wrz 2009, 18:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Nie czepiajmy się szczegółów 
|
|
Góra |
|
 |
kopit |
#291732 Wysłany:
23 Wrz 2009, 22:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Świętochłowice Rejestracja: 21 Mar 2009, Posty: 18
|
krzy-ys a co ty tak tylko z tym warsztatem ?:P , pomijajac to ze pytałem sie ile kosztuje takowa wymiana to wiekszosc warsztatow ktore objezdzilem zycza sobie 40-50zł za wymiane oleju + komplet filtrów. A ja sam moge to zrobic w 2h i 50zł w kieszeni  , dochodzi rowniez problem techniczny gdyz nigdy nie mam zaufania do mechanikow czy rzeczywiscie zrobili to co mieli zrobic 
_________________ Fiat Punto 2 , 1.9 JTD ELX
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|