|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
cinq5 |
#295344 Wysłany:
04 Paź 2009, 21:10; Temat postu: Żółta kontkolka przy zakupie auta i dalsze losy... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Czytając forum nieco zignorowałem żółtą kontrolkę informującą o problemach z silnikiem , które to dopadły mnie dopiero po jeździe próbnej – tzn. po zakupie. Mimo zapalonej kontrolki silnik i sama jazda kontrolna nie wskazywały jakichkolwiek nieprawidłowości. Kurna jakie szczęście czasami ma sprzedający, że usterka objawia się w swej całej krasie kupującemu.
Stwierdziłem że pojadę na komp. i pokaże mnie co jest... Krytycznie mówiąc nic nie pokazał a jak się okazało nawet błędnie. Poirytowany sam zacząłem poszukiwania uszkodzonej części. Zacząłem od wymiany świec i przewodów zapłonowych. Dalej:
1. Podłączając miernik pod sondy lambda (EOBD) okazało się że nie dają żadnego napięcia , a jedna z nich ma zwarcie pomiędzy obwodem grzejnym a „czujnikiem” tlenu w spalinach.
Myślałem że to problem moich problemów gdyż kontrolka żółta zgasła.
2. wyjazd na wczasy skończył się na 150km gdyż silnik zaczął pracować niestabilne... Podmieniając cewki okazało się że jedna z nich jest uszkodzona. Dziwnym jest fakt że podmiana cewki do Cinguecento wyszła po 5km , a w Punto kolejny raz dopiero po 60km. Może przypadek...
3. silnik przy przyśpieszaniu pracował tak jakby nie do końca wiedział że ma przyśpieszać... okazało się że uszkodzony jest potencjometr przepustnicy. Wymieniłem przepustnice.
W opisie problemów niby niewiele ale niesmak pozostał... i nie dziwne.
Pojechałem wymienić olej silnikowy. Kupiłem olej i filtr. Spuściłem olej zabieram się za wyminę filtra a okazuje się , że inny mi sprzedali. Poszedłem kupić u mechanika filtr u którego w warsztacie wymieniałem. Akurat miał . Co za szczęście. Dobrze że go nie wkręciłem. Okazało się że filtr który był wkręcony i który prawie przed chwilą zakupiłem to nie ten...
Moje podsuwanie nie dotyczy tego że punto jest be ale faktu że kupując od pierwszego właściciela będę miał tą informacje głęboko w .....
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kufell |
#295350 Wysłany:
04 Paź 2009, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Wrz 2008, Posty: 578 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#295355 Wysłany:
04 Paź 2009, 21:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
chodzi o check engine, zolta jest w silnikach w dwoma lambdami.
jak jest tylko jedna sonda, to kontrolka ma kolor czerwony
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#295457 Wysłany:
05 Paź 2009, 02:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Wrz 2008, Posty: 578 Pomógł: 3
|
No widzisz :] wszystko jasne... Ja bym z taką kontrolką nie kupił, ale to moja subiektywna opinia.  Życzę Ci, żeby Twoje problemy z Kropkiem się na tym epizodzie zakończyły. Szerokości!
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|