|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
MarMarK |
#298643 Wysłany:
14 Paź 2009, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: 360*
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
A ja odradzę kupowania Goodyear'ów w rozmiarze 175 bo to są opony wzmacniane (XL) przewidziane do samochodów dostawczych i fachowcy odradzają ich zakładanie do GP - chciałem takie kupić w zeszłym roku i odradzili mi to sprzedawcy w dwóch różnych serwisach oponiarskich - zamiast tego mam trochę tańsze Uniroyal.
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kox |
#298649 Wysłany:
14 Paź 2009, 21:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
175 do samochodów dostawczych? 
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
koss |
#298651 Wysłany:
14 Paź 2009, 21:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: ST _ _ _ _ _ Rejestracja: 24 Sie 2007, Posty: 448
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#298652 Wysłany:
14 Paź 2009, 21:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ah no tak,zapomniałem o takich dostawczakach,a swoją drogą czym takie opony "xl" szkodzą osobówkom?
|
|
Góra |
|
 |
xsadol |
#298704 Wysłany:
14 Paź 2009, 22:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: ze Śląska ;) Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 354
|
A nie lepsze 165 od 185?
_________________ "Benzyna jest do osobówek, ropa do ciężarówek a gaz do kuchenek"
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#298719 Wysłany:
14 Paź 2009, 23:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Lip 2009, Posty: 1217 Pomógł: 2
|
Rozwalacie mnie trochę tymi stwierdzeniami "te to najlepsze", "a nalepszych to nigdy nie jeździłem". Zwykły użytkownik w cywilnym ruchu w miarę obiektywnie może określić w oponie takie rzeczy jak:
1. głośność na suchym asfalcie
2. Prędkość zużywania się opony czyi jej trwałość
3 cenę zakupu
a i to wszystko przy długotrwałym użytkowaniu kilku modeli
Reszty przy codziennym użytkowaniu się nie wychwyci, nie ma ch..a we wsi.
Ja porównuję już 3 opony zimowe: kormoran winter, fulda montero II i dunlop wintersport m3. I zabijcie mnie ale ja różnicy w codziennym użytkowaniu nie widzę Może jedynie subiektywnie dunlopy są nieco cichsze niż pozostałe a i to swojej wypłaty na to stwierdzenie bym nie postawił. Jeśli więc mamy kierować się i coś polecać to proponuję 2 drogi:
1. Brać coś z tanich opon i cieszyć się dobrą ceną zakupu (oczywiście kierując się też rozsądkiem i unikać chińsczyzny)
2. Brać coś polecanego przez niezależne testy (pisz pan niezależne  ) np. ADAC, autoświat - wtedy cena zakupu znacznie wzrasta ale sumienie mamy uspokojone i podparte być może niezależnymi testami. [ Dodano: 14 Paź 2009 22:14 ]A przepraszam - jest jeszcze 3 droga -wg mnie najfajniejsza: Wynegocjować sobie zimówki przy zakupie owego samochodu i brać jakie dają. O to jest wg mnie najlepsze! 
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#298736 Wysłany:
14 Paź 2009, 23:39; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
|
Ale czasem może mieć znaczenie czy na szybkim zakręcie stracisz przyczepność przy 80 km/h czy 85 km/h. Więc jesli jest możliwość w podobnej cenie (a może nawet dopłacając) wybrać opony lepsze (czyli nie chińskie, polskie itd.), to może to kiedyś się z nawiązka zwrócić. Tylko że to można sprawdzić jedynie w fachowych testach gdzie pojawiaja się niespodzianki gdy np. droga markowa opona okazuje się przecietniakiem.
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#298740 Wysłany:
14 Paź 2009, 23:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
zoon napisałem ze są 2 drogi nie powiedziałem która lepsza  . No przepraszam dla mnie najlepsza 3 czyli darmowa
Tak naprawdę chodziło mi o to że nikt tak nie może polecić, że te opony są naj. Tu musimy zaufać testom i albo kupić najtańsze albo najlepsze wg testów a nie czyjegoś "świetego przekonania". Mam na 2 kropkach różne opony: Fulda - uznana wg testów za przecietną, dunlop wg testów w czwórce najlepszych. Ale jakbyś mnie spytał które w użytkowaniu lepsze to bym nie odpowiedział, bo nie wiem. I nie napiszę ze wg mnie dunlopy lepsze od fuldy tylko ze lepsze wg testów. A w testy i ich niezawisłość możemy wierzyć lub nie 
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#298750 Wysłany:
14 Paź 2009, 23:58; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
Ta darmowa to są najczęściej niestety opony niższej jakości. I często nie najmłodsze (data produkcji). Wtedy wychodzą ich bardzo tanio.
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#298754 Wysłany:
15 Paź 2009, 00:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Akurat ja dostałem fuldy. Rok produkcji taki jak samochodu. Myślę że nie ma co narzekać i wybrzydzać.
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#298756 Wysłany:
15 Paź 2009, 00:11; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
Ja mam w jednym aucie opony średniaki z testów w super cenie, w drugim zwycięzcę testów. I jest różnica. Hałas, kierowalność, odprowadzanie wody. Dla mnie warte 70 zł drożej na oponie 
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#298758 Wysłany:
15 Paź 2009, 00:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dla mnie nie ma. Ciekawe jak odczuwasz kierowalność i dlaczego akurat winisz o to opony a nie to ze masz po prostu inny drugi samochód 
|
|
Góra |
|
 |
divers88 |
#298776 Wysłany:
15 Paź 2009, 07:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 12 Wrz 2007, Posty: 990
|
w punto mam G 7+w picasso firestone
ten sam podjazd
kiedy w G7+ nie czuje że mam śnieg pod kołami , w picasso lekkie dodanie gazu powoduje buksowanie kół
o drodze hamowanie nie będę wspominał
różnica w oponach jest odczuwalna
i to znaczna
_________________ Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny
|
|
Góra |
|
 |
MarMarK |
#298777 Wysłany:
15 Paź 2009, 07:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: 360*
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 03 Paź 2008, Posty: 160 Pomógł: 3
|
Ja miałem porównanie Michelin Alpin i Uniroyal MS Plus 66 - różnica jest bardzo wyraźna, przy czym trudno wskazać, która opona jest lepsza
Uniroyal zdecydowanie lepiej radzi sobie na mokrym asfalcie, a im więcej wody tym większa różnica. Za to Michelin był niezawodny na głębokim śniegu, gdzie Uniroyal zwyczajnie nie daje rady.
Teraz trzeba sobie tylko odpowiedzieć w jakich warunkach zimą najczęściej jeździmy i wybrac takie opony, które sobie w tych warunkach najlepiej poradzą.
_________________ Grande Punto 360° 1.4 77KM (2007)
|
|
Góra |
|
 |
spammtrapp |
#298803 Wysłany:
15 Paź 2009, 10:09; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Panowie a na co zwracac uwage przy wymianie opon? Kierunkowosc i takie tam to wiem ale spotkalem sie z informacja ze kolorowe linie na obwodzie opony sa istotne podczas montazu: "nalezy pamietac by były na wszystkich kołach po zewnetrznej lub wewnetrznej stronie. w przypadku gdy na jednej osi sa na zewnatrz a na drugiej od wewnatrz mozemy sie liczyc z sciaganiem auta w strone po ktorej sa paski"
http://prelude3web.com/wordpress/opony-oznaczenia
ostatni akapit
Ale z drugiej strony w nastepnym sezonie tych pasków juz nie bedzie wiec jak zakladac opony?
Czy pracownika zmieniajacego opony prosic o oznaczenie opon zdejmowanych? W sensie przod prawo, przod lewo itd.?
I wreszcie czy to wszystok ma sens w sytuacji gdy jezdzi sie najczesciej po miescie i czasami tylko gdzies uda sie rozpedzic do 120km/h? 
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#298908 Wysłany:
15 Paź 2009, 16:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
spammtrapp napisał(a): "nalezy pamietac by były na wszystkich kołach po zewnetrznej lub wewnetrznej stronie. w przypadku gdy na jednej osi sa na zewnatrz a na drugiej od wewnatrz mozemy sie liczyc z sciaganiem auta w strone po ktorej sa paski" Pierwsze słyszę. Przecież nie ma opon "prawych" i lewych jak buty - a to wynikałoby z twojej informacji. Wg mnie bzdura a ściąganie to nie wina pasków tylko złego ustawienia zbieżności, złego ciśnienia w oponach i wielu innych przyczyn (autka podzwonowe). spammtrapp napisał(a): Czy pracownika zmieniajacego opony prosic o oznaczenie opon zdejmowanych? W sensie przod prawo, przod lewo itd.?
Nie powinieneś prosić on to powinien wiedzieć. Jeśli tego nie zrobi to poproś i... zmień na przyszłość wulkanizatora. Dobry wulkanizator opisze opony na wewnętrzym boku, lub na czole opony i wtedy nie ma na wiosnę żałosnych literek napaćkanych na samym widoku. Cytuj: I wreszcie czy to wszystok ma sens w sytuacji gdy jezdzi sie najczesciej po miescie i czasami tylko gdzies uda sie rozpedzic do 120km/h? Smile
Ma sens. Dobre wyważenie i założenie to podstawa bezpiecznej i komfortowej jazdy.
|
|
Góra |
|
 |
Wicher |
#298969 Wysłany:
15 Paź 2009, 17:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Wersja: Sport
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Hajnówka Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 2215 Pomógł: 5
|
spammtrapp-jak dlugo jeździsz samochodem??
|
|
Góra |
|
 |
spammtrapp |
#299006 Wysłany:
15 Paź 2009, 18:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
G360 napisał(a): 1. Pierwsze słyszę. Przecież nie ma opon "prawych" i lewych jak buty - a to wynikałoby z twojej informacji. Wg mnie bzdura a ściąganie to nie wina pasków tylko złego ustawienia zbieżności, złego ciśnienia w oponach i wielu innych przyczyn (autka podzwonowe).
2. Nie powinieneś prosić on to powinien wiedzieć. Jeśli tego nie zrobi to poproś i... zmień na przyszłość wulkanizatora. Dobry wulkanizator opisze opony na wewnętrzym boku, lub na czole opony i wtedy nie ma na wiosnę żałosnych literek napaćkanych na samym widoku. Ad 1. Sa prawe i lewe: asymetryczne. Takie PIRELLI Cinturato P4 na ten przykład. I tam wlasnie kolorowe paski sa umiejscowione po wewnetrznej stronie samochodu (przynajmniej w moim samochodzie) Wiem ze dlatego ze opony tak a nie inaczej przemieszczaja sie po tasmie produkcyjnej i akurat na takiej wysokosci robiony jest nadruk ale czy paski nie maja jeszcze jakiejs innej roli? A juz calkowicie lewe i prawe sa asymetryczne kierunkowe. Nawet tutaj ( http://www.felgi-opony.com/Regulamin_se ... 92,41.html) wyraznie zaznaczono na co zwracac uwage przy zamowieniu: "UWAGA: Zamawiając opony asymetryczne, kierunkowe niezbędnym jest określenie w zamówieniu ilości sztuk opon lewych i ilości sztuk opon prawych" Ad 2. No to musze jezdzic gdzies indziej, nie opisał opon (auto-alex kozy) Dzieki [ Dodano: 15 Paź 2009 18:55 ]Wicher napisał(a): spammtrapp-jak dlugo jeździsz samochodem??
Mowia ze nie ma glupich pytan sa, tylko glupie odpowiedzi. Przeciez widac ze nie jestem zaprawionym w bojach kierowcą.
Ostatnio edytowany przez spammtrapp, 15 Paź 2009, 19:59, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Barrtek96 |
#299024 Wysłany:
15 Paź 2009, 19:37; Temat postu: |
|
|
Ja nie mam co prawda GP, ale ogromną prośbę. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat opon Kleber Krisalp HP2? Czy warto kupić te opony i czy dobrze się sprawują?
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#299030 Wysłany:
15 Paź 2009, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
spammtrapp sorko rzeczywiście sa opony asymetryczne - zapomniałem o nich bo to najczęściej opony letnie i do aut klasy o wiele wyższej niż punto. Poprawiam się wiec po części. Z asymetrycznymi zimówkami do punto się nie spotkałem, ale moze są rzeczywiście jakies?
|
|
Góra |
|
 |
scisq |
#299040 Wysłany:
15 Paź 2009, 20:15; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
A pomiędzy Firestone Winterhawk 2 i Uniroyal MS Plus 66 co byłoby lepiej wybrać?? Bo jak w zeszłym roku o Firestonkach czytałem dobre opinie tak w tym roku jakoś kiepsko wypadają, a nigdzie nie mogę znaleźć żadnego porównania tych zimówek...
_________________ Punto 75 ELX
Punto II 1.2 SX
Punto II FL 1.2 Active
Grande Punto 1.4 8V Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
zoon |
#299108 Wysłany:
15 Paź 2009, 21:44; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
|
scisq napisał(a): A pomiędzy Firestone Winterhawk 2 i Uniroyal MS Plus 66 co byłoby lepiej wybrać?? Bo jak w zeszłym roku o Firestonkach czytałem dobre opinie tak w tym roku jakoś kiepsko wypadają, a nigdzie nie mogę znaleźć żadnego porównania tych zimówek...
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktua ... 51564.html
|
|
Góra |
|
 |
Bahu |
#299172 Wysłany:
16 Paź 2009, 08:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
G360- nie wiem jak ty to robisz moze poprostu malo jezdzisz zima i dlatego nie widzisz ruznicy.......ja przez ostatnioe 2 lata srednio dziennie pokonuje od 300 do 1200 kilometrow...i ostatnie 2 zimy dosc mocno przejezdzilem problem w tym ze nie osobowka tylko dostawczakiem i powiem ze roznice miedzy oponami sa gigantyczne....naprzyklad mialem oponki vanmaster takie niby na licencji Mischelina i swietnie chamowaly ale za to ruszyc na nich to straszny problem....no i dosc szybko sie zuzyly bo na nastepny sezon musialem kupic nowe....kupilem barumy jakies i to g***o wogule sie nie prowadzilo....a najsmieszniejsze bylo to ze w styczniu juz zjechaly sie do ogranicznika....zobaczymy jak bedzie w tym roku... 
|
|
Góra |
|
 |
Raff |
#299220 Wysłany:
16 Paź 2009, 11:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Silnik: 1.4 16V 120KM
Miejscowość: Żory Rejestracja: 11 Sie 2009, Posty: 245 Pomógł: 1
|
wczoraj założyłem nówki G 7+ w rozmiarze 175/65/R15. Pierwsze wrażenie - są głośniejsze od moich letnich Bridgestone Touranza 195/55/R16, ale to chyba w przypadku zimówek, na mokrym asfalcie normalne. Testowałem je też na poziomej, bardzo mokrej, trawiastej nawierzchni zasypanej ok. 5 cm śniegu. Bez gazu autko jechało jak po czarnym asfalcie, kiedy dodawałem więcej gazu ASR zaczynał już kombinować. O reszcie postaram się informować na bieżąco wraz ze zmianami warunków pogodowych.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet 120 km (Black)
Fotki autka w galerii
http://fiatpunto.com.pl/topic17752.html
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#299319 Wysłany:
16 Paź 2009, 17:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Bahu napisał(a): .ja przez ostatnioe 2 lata srednio dziennie pokonuje od 300 do 1200 kilometrow...i
mieszkasz w aucie?
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|