You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 28 Kwi 2025, 08:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #297738 Wysłany: 12 Paź 2009, 11:03; 
 Temat postu: co daje wymiana membrany w LPG
Puntomaniak

Miejscowość: KATOWICE
Witam
Mam problemy z LPG tzn. punciak pali ponad 10 l gazu na 100km , a teraz zimą podejżewam ,ze spalanie jeszcze wzrosnie . Dodatkowo wariują obroty a przy tym silnik strasznie skacze do tego stopnia ,ze czesto gasnie a dodam że był ostatnio regulowany komputerowo.Czy w związku z tym pomoze coś wymiana membrany w parowniku i czy ktoś ma juz doswiadczenie przy wymianie ów membrany?

Post #299044 Wysłany: 15 Paź 2009, 20:30; 
 Temat postu:
Puntoświr

Jeśli obroty skaczą tylko na biegu jałowym to może być to ale nie musi wymiana membran jest dosyć prosta zajęło mi to ok 3 godzin (dużo mycia) instrukcje ze zdjęciami krok po kroku łatwo znaleźć w necie . Na mniejsze spalanie bym raczej nie liczył i tak wypadasz świetnie przy moich 13.5 l !!! po wymianie membran wcale nie spadło to raczej sprawa silnika ale u ciebie wydaje mi się całkiem przyzwoite . Po wymianie nie powinien już gasnąć ale przeczyścił bym też krokowca na pewno nie zaszkodzi.
ALE OSTRZEGAM Z GAZEM NIE MA ŻARTÓW a trzeba odkręcić i przykręcić przewód wysokiego ciśnienia więc jeśli nie masz żyłki mechanika to lepiej się nie czepiać tylko wymienić na nowy bo regeneracja u gazownika się nie opłaca.

Post #299211 Wysłany: 16 Paź 2009, 11:13; 
 Temat postu: ile
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: rajtek
Samochód: Bravo
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
ile zrobiłeś na tym parowniku i jakiej masz firmy?

Post #299218 Wysłany: 16 Paź 2009, 11:42; 
 Temat postu:
Puntomaniak

kupiłem punciaka w tym roku w marcu a gaz został założony w 2006 , więc zakładam że od tamtej pory nic nie było z parownikiem robione.Firma lovato

Post #299341 Wysłany: 16 Paź 2009, 18:56; 
 Temat postu: info
Puntoświr
Awatar użytkownika

http://arbiter.pl/galeria/lovato-regeneracja

[ Dodano: 16 Paź 2009 17:56 ]
zdziwiony jestem co do spalania,miałem lanosa 100 km,astrę 90 km i nigdy nie przekroczyły 10 litrów na instalce 2 gen,sprawdz sondę lambda,bo to ona steruje ilością paliwa (pośrednio),a pomysl o czyms takim jak blos,ale tylko w warsztacie co cos takiego montował,z forum opla-recenzje bardzo pochlebne

Post #300113 Wysłany: 19 Paź 2009, 15:49; 
 Temat postu:
Puntomaniak

dzis dostałem zestaw naprawczy do mojego parownika zakupiony na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=779141657 , lecz mam wątpilwości co do jego orginalności. Jutro z rana zabieram sie za wymiane .Mam nadzieje ,że nie wysadze punciaka w powietrze :) Dzięki Rajtek za linka. Zrobie tak jak piszesz i po wymianie pojade na warsztat sprawdzić sąde lambda a z tym blosem też bym pokombinował ale nie mam pojęcia co to jest.

Post #300140 Wysłany: 19 Paź 2009, 16:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

membrana najczęściej pada od zbyt szybkiego przejścia na lpg,przy zimnym płynie chłodniczym,przyjmuje się ,że prawidłoweprzejście jest wtedy,gdy z kratek nawiewu leci letnie powietrze,ja nigdy z żadnym ze swoich aut nie wymieniałem membrany z tego powodu,z zasady robiłem ponad 100 tys na 1 parowniku,z tym ze lovato jest orginalne-2 lata gwarancji i polskie-1 rok gwarancji,chyba ze sie cos zmieniło,bo nie mam juz lpg,ale pewnie kiedys wróce do tego paliwa,,co do blosa:gaźnik gazowy
"Tekst pochodzi z wypowiedzi naszego klubowicza na forum fordclubpolska.org.

Gaźnik produkcji włoskiej nazywa się "Blos". Dokładna zasada działania jest prosta i polega na pomiarze przepływu masowego za pomocą pneumatycznego mechanizmu, który jednocześnie zajmuje się podawaniem gazu dokładnie proporcjonalnie do masy przepływającego powietrza. Cały taki "blos" nie dławi przepływu powietrza w zauważalny sposób - jego średnica satysfakcjonuje nawet duże silniki. Sam gaz nie jest sterowany żadnym silnikiem krokowym. Aby być "legal" tam, gdzie głupawa ustawa wymaga elektronicznej regulacji dawki, silnik krokowy zostawia się "na sztukę" otwarty. De facto reduktor powinien być połączony z blosem na krótko, beż żadnych regulacji, śrubek, zaworków etc.

Można nawet nazwać to systemem pierwszej generacji - nie zawiera żadnej elektroniki, będąc jednocześnie wyjątkowo skutecznym. Producent i właściciel patentu, firma BRC zakończyła produkcję jakieś 2 lata temu ze względu na brak możliwości stosowania tego rozwiązania ponieważ ustawy krajów - odbiorców (głównie UE) zaczęły w pojazdach z katalizatorem wymagać elektronicznej regulacji dawki (pomimo iż jest wielokrotnie bardziej powolna i nieproporcjonalna w porównaniu do takiej metody jak "blos" + wymaga dość żmudnego strojenia). Dziś już dość trudno kupić taki gaźnik gazowy (zwany też niekiedy mikserem przepływowym). Ogólnie żywy dowód że głupi urząd potrafi zniszczyć każdą dobrą ideę.

Jeżeli zauważymy, że gaz jest dawkowany proporcjonalnie do przepływu, to od razu można to nazwać inaczej - za pomocą blosa można ustawić stały stosunek powietrza do paliwa - np. 13:1. Nie jest to może optimum jak chodzi o spalanie, bo dla niewielkich obciążeń lambda może być wyższa bez szkody dla silnika - ale już dla mocniejszego depania pedału gazu - nie. Można przyjąć że parametry auta będą takie, jak przy zastosowaniu idealnie zestrojonej instalacji wtrysku gazu, ale auto będzie nieco bardziej paliwożerne (aczkolwiek oczywiście będzie mniej palić niż auto z konwencjonalnym mikserem - o czym za chwilę). Jeżeli ustawimy jakiś skład dla konkretnych obrotów, to będzie on taki sam od zera do bohatera Na tym polega genialność i skuteczność blosa.

Konwencjonalny mikser bazuje na wysysaniu gazu za pomocą podciśnienia. Musi więc zwężać przepływ aby ciśnienie za zwężką spadło. Zazwyczaj taka technika owocuje przelewaniem auta z dołu lub z góry - w zależności jak dobierzemy średnicę miksera. Auto musi odpalać na benzynie (jest bardzo czułe na temp). Zwykle też grożą nam wybuchy nadmiarowego gazu lub prychanie z wydechu.

Z gaźnikiem gazowym takie zjawiska nie wystąpią nigdy. Można sobie darować głupawe klapki przeciwwybuchowe, zwężki i cały ten cyrk. Silnik na benzynie ssie bez ograniczeń, podobnie nie jest dławiony na gazie. Można stosować filtry stożkowe, doloty rezonansowe, turbo (suszareczki muszą jednak mieć reduktor z ciśnieniem zależnym od ciśnienia doładowania - albo kupuje się odpowiedni reduktor albo przerabia istniejący przez dołożenie kompensacji - jedna dziurka + rurka - choć nie każdy da się niestety przerobić). Wszystko to wynika z zasady pracy "blosa" - reakcji tylko na przepływ a nie na podciśnienie.

Ciekawe też jest to, że czas reakcji takiego systemu na "kickdown" jest naprawdę super. Nie ma dławienia się, nie ma niekiedy zauważalnego opóźnienia.

Sam mam auto które pali tylko benzynę. Mój wybór Z racji zawodu kocham przedmioty obłożone elektroniką do bólu. Ale piszę pozytywnie o gażniku gazowym dlatego, że aż wierzyć się nie chce, że ten banalny w swojej prostocie wymysł makaroniarzy działa tak skutecznie....

Panowie - możecie na tym robić nawet auta wyścigowe bez problemu tak mocne jak najbardziej wyszukane benzyniaki - cztery takie gaźniki - po jednym na każdy cylinder, dwa reduktory. Krótkie ssanie na trąbkach. I kręci jak pop....ny na gazie

Dodatkowa uwaga - takie cudo stroi się na hamowni. Nie zajmuje to zbyt długo bo do regulacji jest tylko jeden parametr (skład mieszanki w całej skali obrotów ten sam) + dawka dla wolnych obrotów (de facto offset dawki). Całość realizuje wzór DAWKA = A * PRZEPŁYW + B

...i wpływamy na A i B. Stąd zestrojenie na igiełkę na hamowni zajmuje to niebotycznie krócej niż zestrojenie pełnego wtrysku gazu - a efekt naprawdę ten sam."

Image

Post #300517 Wysłany: 20 Paź 2009, 21:37; 
 Temat postu:
Puntomaniak

wymieniłem membrany. faktycznie jedna była twardawa a druga z nalotem rdzy. i to był chyba błąd , bo juz po przejechaniu kilometra na nowej membranie auto na zakrętach i pod górkę zaczyna sie dławić a podczas jazdy takjakby z leksza dygotało i w dodatku bezprzerwy szczela.

Post #300624 Wysłany: 21 Paź 2009, 09:11; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

dlatego ja nigdy przy tym nie grzebałem,co do reduktora,rozumiem ,że jest zamontowany wzdłuż osi pojazdu?jak strzela,tzn ,że pojawia się mieszanka gazowo powietrzna-co przyczyną?gdzieś jest powietrze lewe,lub też kłopot z zapłonem-kable,świece,ale proponuje gazmena,pomierzy cisnienie gazu itd i wtedy bedzie wiadomym co i jak,szkoda auta na kombinacje-a gaz to nie zabawka,są rzeczy które warto zrobic we własnym zakresie i takie co szkoda na nie czasu,może byc drobnostka,ale nie wiedząc co szukać tracimy tylko czas

Post #300653 Wysłany: 21 Paź 2009, 11:09; 
 Temat postu:
Puntomaniak

tak reduktor jest wzdłuż osi pojazdu.Jeżeli chodzi o powietrze to muszę miec dodatkowo otwartą tą okrągłą klapkę z tej plastikowej kopułki w której jest filtr powietrza , bo inaczej na długo przed wymianą membran strasznie mi go dusiło i potrafił gasnąć na biegu jałowym. Dziś na 14h mam umówioną wizyte u gazownika ale juz na dzien dobry powiedział ,ze prawdopodobnie parownik do wymiany.

Post #300658 Wysłany: 21 Paź 2009, 12:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
ta klapka musi byc zmaknieta.
zapobiega on rozsadzeniu obudowy filtra powietrza w razie 'strzalu' gazu

Post #300663 Wysłany: 21 Paź 2009, 12:25; 
 Temat postu:
Puntomaniak

tak tylko , ze jak już wyzej pisałem strasznie dusi przy zamkniętej a gazownik jak wtedy u niego byłem z tym problemem rozłożył ręce i powiedział po podłaczeniu do komputera ,ze to mogą byc kable , świece itd.Kable świece wymieniłem i dalej to samo.

Post #300687 Wysłany: 21 Paź 2009, 13:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
w jakim stanie masz filtr powietrza?

Post #300800 Wysłany: 21 Paź 2009, 19:19; 
 Temat postu:
dzialus zmień gazownika ,bo ten coś nie taki.

Post #300937 Wysłany: 22 Paź 2009, 21:41; 
 Temat postu:
Puntomaniak

filtr powietrza jest w dobrym stanie ,bo go 3 miesiace temu wymieniłem. Byłem dziś u gazownika , po otwarciu maski okazało się ,że od tych wystrzałów tak jak pisałałeś greg505 rozwaliło mi tą plastikową obudowe filtra. Na szczęscie na szrocie kupiłem taką samą. Gazownik powiedział ,żę i tak nie będzie robił regulacji ponieważ faktycznie słychać syczenie z kolektora ssącego (pewnie uszczelka) i z tego powodu podobno regulacja nie ma sensu.

[ Dodano: 22 Paź 2009 20:41 ]
dziś nabiłem troche kilosów i szczelił tylko jeden raz po tym ja wczoraj wieczorem pół obrotu przekręciłem pokrętło od napięcia męmbrany i nawet przestał szarpac w czasie jazdy

Post #304897 Wysłany: 04 Lis 2009, 11:49; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Lublin
a powiedz na jakiej marki wymieniłeś świece i przewody?

Post #305030 Wysłany: 04 Lis 2009, 17:34; 
 Temat postu:
Puntomaniak

świece bosh a kable syntech

Post #305613 Wysłany: 06 Lis 2009, 10:05; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Bojszowy
ja uwazam ze nie ma sensu regenerowac membrany... najlepiej jest jechać do gazownika i wymienić reduktor - fakt koszta wyższe ale wszystko dziala jak nowe! a spalanie mam 9l w silniku sporting

Post #305698 Wysłany: 06 Lis 2009, 17:49; 
 Temat postu:
Puntomaniak

ale czy aby napewno zmniejszy sie spalanie przez to , że wymienie reduktor?

Post #305704 Wysłany: 06 Lis 2009, 18:04; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
dude88pl To zależy od firmy ale doszedłem do tego samego wniosku :wink: bo u mnie po wymianie membrany zrobiło się jeszcze gorzej. Oczywiscie regulacja i wszystkie inne tematy przerobione, posiadam lapka z interfejsem i spedzilem wiele godzin nad regulacją ale niestety reduktor mowi mi stanowcze nie po regeneracji a czesci byly oryginalne.

dzialusTo syczenie nie musi być z kolektora tylko moze sie tak wydawac. Miałem podobnie i tez bylem pewien ze to z kolektora a okazalo sie ze syczalo sobie gdzies z przepustnicy ale dokladnie to nie wiem bo wymieniłem całą i cisza jak makiem zasiał :E także upewnij się czy to na pewno uszczelka. Wymiana reduktora i pożądna regulacja powinna zmniejszyc spalanie ale cudów bym się nie spodziewał. Mój zimą jak instalacja chodziła bez problemów potrafił wciągnąć miedzy 10-11L w mieście (krótkie odcinki)

Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest

Post #306839 Wysłany: 10 Lis 2009, 15:33; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

koszt zestawu naprawczego to okolo 70 pln a nowego parownika 300.
przy primytywnych zdolnosciach uda Ci sie wymienic bez problemu a nalezalo by to robic co 60 tys km

Post #306919 Wysłany: 10 Lis 2009, 20:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
No u mnie z parownikiem emmegas wygląda to tak ze zestaw 70zł a nowy reduktor 220zł wiec nie ma takiej przepaści. Jest jeszcze takie małe ale że zużywa się też taka mała sprężynka która odpowiada za regulację napięcia membrany a tej w zestawie nie ma :( (dotyczy emmegas)

Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest

Post #333706 Wysłany: 08 Lut 2010, 15:18; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miałem również kłopot z reduktorem (twarde gumy) i również działy się różne ciekawe rzecz - skakanie obrotów, gaśniecie itp. mechanik wyregulował komputerowo instalacje. Dało to skuteczny efekt na 2 tygodnie i mechanik zaproponował mi wymiane reduktora. Mówił też o zestawach naprawczych ale powiedział wprost że co nowe to nowe a na takim zestawie autko pociągnie kolo 20000. zainwestowalem w nowy i na gazie jezdzi sie REWELACYJNIE. Także lepiej odżałować troszke wiecej pieniedzy i mięć śiety spokój i gwarancje

Post #333733 Wysłany: 08 Lut 2010, 16:18; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Busko Zdrój
dokladnie ja ma na reduktorze juz 100tys, i licze sie powoli z wymiana. chodz i tak spalanie teraz w zime w miescie wnosi 10L. na trasie ostatnio do zakopca i spowrotem 8L. wiec nie wiem czy jest sens wymieniac. reduktor od nowosci tj. od 2002r BRC AT90E.

http://fiatpunto.com.pl/post308466.html#308466

Post #333847 Wysłany: 08 Lut 2010, 20:31; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

ja na reduktorze zrobiłem właśnie coś kolo 100000km. Ale jak ci się nic nie dzieje to nie ma potrzeby. Ja miałem źle zamontowany reduktor bo zamiast z góry silnika był z dołu i cały syf z drogi na niego leciał;/ teraz mam z góry i działa idealnie

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)