|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 22:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Martinezio |
#299948 Wysłany:
18 Paź 2009, 21:38; Temat postu: Wymiana wahacza przedniego... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Czołem, Koledzy
Trochę mnie nie było, ale pojawił się nowy problem w moim kropasku.
Zdarzyło się mi kilka razy gonić na pociąg po "lekkich" wądołach, skutkiem czego siadł lewy, przedni wahacz, a konkretnie to dobiłem go w miejscu, jak na fotce...
... no i teraz auto strasznie telepie na kierownicy  Rozumiem, że jazda z takim wahaczem to spore zagrożenie, tak? Niestety, auto musi jeździć
Pytanko: czy wymiana tego wahacza to jakaś skomplikowana sprawa? Samo mocowanie wahacza do belki to pewnie pikuś, bo 3 śruby i ta część moja... Natomiast obawiam się o mocowanie do koła - tam jest chyba łożysko kulowe, tak? Jak to się montuje i rozmontowuje? Chciałbym zaoszczędzić parę groszy na mechaniku, jeśli się da...  oraz oszczędzić czas - jeśli by to była sprawa rzędu 1-2 godzinek, to po co czekać na wolne terminy u mechaniorów?
Drugie pytanie, to czy wahacze firmy Vema godne są założenia w moim kropasku?  Niby je polecają jako zamienniki stosowane nawet w ASO, aczkolwiek wolałbym się upewnić wśród użytkowników kropek
Z góry dzięki za info wszelakie
Pozdro!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Lotos |
#299949 Wysłany:
18 Paź 2009, 21:40; Temat postu: Re: Wymiana wahacza przedniego... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 817
|
Martinezio napisał(a): Czołem, Koledzy  Trochę mnie nie było, ale pojawił się nowy problem w moim kropasku. Zdarzyło się mi kilka razy gonić na pociąg po "lekkich" wądołach, skutkiem czego siadł lewy, przedni wahacz, a konkretnie to dobiłem go w miejscu, jak na fotce...  ... no i teraz auto strasznie telepie na kierownicy  Rozumiem, że jazda z takim wahaczem to spore zagrożenie, tak? Niestety, auto musi jeździć  Pytanko: czy wymiana tego wahacza to jakaś skomplikowana sprawa? Samo mocowanie wahacza do belki to pewnie pikuś, bo 3 śruby i ta część moja... Natomiast obawiam się o mocowanie do koła - tam jest chyba łożysko kulowe, tak? Jak to się montuje i rozmontowuje? Chciałbym zaoszczędzić parę groszy na mechaniku, jeśli się da...  oraz oszczędzić czas - jeśli by to była sprawa rzędu 1-2 godzinek, to po co czekać na wolne terminy u mechaniorów?  Drugie pytanie, to czy wahacze firmy Vema godne są założenia w moim kropasku?  Niby je polecają jako zamienniki stosowane nawet w ASO, aczkolwiek wolałbym się upewnić wśród użytkowników kropek  Z góry dzięki za info wszelakie  Pozdro!
VEMA produkuje częsci na 1 montaż do WSZYSTKICH aut grupy Fiata. Są to oryginały tylko nie maja logo FIAT a swoje własne VEMA i są tańsze o 60% od tego co w ASO
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#299961 Wysłany:
18 Paź 2009, 22:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Dzięki, Lotos.
A jak z robocizną się przedstawia sprawa? Dam radę zrobić to samemu nie mając takich urządzeń, jak ściągacz do łożysk lub sprężyn, czy dobrego podnośnika, itp? 
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#300193 Wysłany:
19 Paź 2009, 18:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Martinezio napisał(a): Dzięki, Lotos.  A jak z robocizną się przedstawia sprawa? Dam radę zrobić to samemu nie mając takich urządzeń, jak ściągacz do łożysk lub sprężyn, czy dobrego podnośnika, itp? 
wymiana wachacza to jakieś 20 minut ale ściagacz to by sie przydał bo nie wiem czy sworzeń wybijesz a nawalanie młotkiem to troche bez sensu.
ps przy wymianie wstaw nowe śruby bo podejrzewam ze bedziesz miał problem z odkręceniem
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#300283 Wysłany:
26 Paź 2009, 10:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No tak podejrzewałem. Zaklepałem sobie wizytę u mechanika - 50 zł chce, więc nie jest źle. Wihajstra kupię sam - będzie Vema  Napierniczać młotkiem nie będę - dość się namacham na mojej budowie, to przynajmniej przy autku dam se siana
Dzięki za info
Szerokości! [ Dodano: 26 Paź 2009 10:30 ]Wihajster wymieniony  Niestety, wyszło szydło z worka i muszę wymienić teraz drugi, bo okazało się, że też jest zjedzony i teraz przy odpuszczeniu gazu autko ucieka w prawo
Do tego mechanik stwierdził, że klocki do wymiany, linki ręcznego pozrywane i przy okazji warto by było odrestaurować tylne hamulce  Ehh...
Kropek wymaga generalki, a tu kasy nie ma  Trza będzie sukcesywnie, byle najważniejsze przed zimą zrobić 
|
|
Góra |
|
 |
Kiko |
#302328 Wysłany:
27 Paź 2009, 00:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Bochnia/Kraków Rejestracja: 06 Maj 2009, Posty: 157
|
jeśli masz w miarę dobrą gałkę wahacza to wymień same zimerblocki koszt około 50zł za lepszej jakości
|
|
Góra |
|
 |
szydel7 |
#302337 Wysłany:
27 Paź 2009, 00:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 25 Lis 2008, Posty: 160
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#302904 Wysłany:
29 Paź 2009, 10:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wcześniej mi nie ściągało, ale wg opinii mechanika było to spowodowane tym, ze oba wahacze były równo zniszczone i koła się rozchodziły na zewnątrz. Teraz po wymianie jednego na nowy jedno koło trzyma się prosto, a drugie ucieka na zewnątrz.
Wymienię ten drugi i dam znać
Kiko: Nie mam pojęcia, w jakim stanie jest gałka, ale woglę nie ryzykować. 110 zł za nowy wihajster + 50 za wymianę to chyba nie tak dużo? Zwłaszcza, że części kupuję sam, więc wiem co kupuję.
Z innej beczki: jakie klocki na przód polecacie? 
|
|
Góra |
|
 |
Kiko |
#303092 Wysłany:
30 Paź 2009, 00:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Bochnia/Kraków Rejestracja: 06 Maj 2009, Posty: 157
|
Ferodo tu raczej nie ma co oszczędzać 
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#303138 Wysłany:
30 Paź 2009, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ok, poszukam  Dzięki za cynk [ Dodano: 30 Paź 2009 12:25 ]Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo  140 zł za komplet + 19 przesyłka  Chyba niedrogo nawet 
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#308593 Wysłany:
15 Lis 2009, 23:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
|
Witam niechcę zakłądać nowego postu bo też pojawił mi się problem z przednim wahaczem a mianowicie chodzio to że strasznie na dziurach coś wali - amorki i sprężyna now miech temu wymieniana, gałka ukł. kierowniczego również. Wygląda na to że coś z wahaczem i koleś na pierwszy rzut oka powiedział że to sworzeń wahacza. I tu moje pytanie czy idzie kupić taki sworzeń czy trzeba cały przedni wahacz??
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#308739 Wysłany:
16 Lis 2009, 15:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Premo: sworzeń to taki dynks wystający z wahacza (zerknij sobie na fotkę u góry. Tego raczej się nie kupuje, bo to jest obsadzone w wahaczu na kuli. Chociaż mogę się mylić. Ja u siebie wymieniłem oba wahacze. W tę sobotę mechanik zrobił mi drugi wahacz. Powiedział, że simmeringi (czy jakoś tak) w ogóle się rozleciały i jak zdjął wahacz, to wypadły
No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój  Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku  a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte 
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#308760 Wysłany:
16 Lis 2009, 16:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój :) Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku :E a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte :E[/quote]
Witam mam pytanko czy mogę tak z tym pojeździć powiem juz trochu to stuka, za 2 tyg. mam przegląd i po nim chciałbym jechać do mechanika żeby powyminiał już wszystko co wyjdzie ( mam nadzieję że tylko to)
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#308893 Wysłany:
16 Lis 2009, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kiko napisał(a): jeśli masz w miarę dobrą gałkę wahacza to wymień same zimerblocki koszt około 50zł za lepszej jakości a cały wachacz 90 PLN- wiec jaki sens wymiany samych gum ?? mozesz mnie uświadomic ? [ Dodano: Pon Lis 16, 2009 8:33 pm ]Martinezio napisał(a): Ok, poszukam  Dzięki za cynk [ Dodano: 30 Paź 2009 12:25 ]Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo  140 zł za komplet + 19 przesyłka  Chyba niedrogo nawet  ten zestaw to produkt made in china a wiec NIC NIE WART [ Dodano: Pon Lis 16, 2009 8:35 pm ]premo1422 napisał(a): No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój  Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku  a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte  Witam mam pytanko czy mogę tak z tym pojeździć powiem juz trochu to stuka, za 2 tyg. mam przegląd i po nim chciałbym jechać do mechanika żeby powyminiał już wszystko co wyjdzie ( mam nadzieję że tylko to) pozdrawiam[/quote]
po prostu na jakimś mocniejszym skrecie lub dziurze zgubisz koło wiec ja w ogóle nie wiem jak mozesz mówicże jeszcze z rozwalonym sworzbniem pojeździsz 
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#308987 Wysłany:
17 Lis 2009, 10:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Lotos napisał(a): Martinezio napisał(a): Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo Smile 140 zł za komplet + 19 przesyłka  Chyba niedrogo nawet ten zestaw to produkt made in china a wiec NIC NIE WART
Dlaczego tak uważasz? Nie widziałem nigdzie napisów, gdzie to zdjełano, ale do tarcz była dołączona naklejka, że "tym samochodem hamuje Brembo" po niemiecku  , a w pudełku od klocków była instrukcja po italskiemu (tylko).
Zawsze uważałem, że Brembo to czołówka jeśli chodzi o hamulce... Także o klockach wypowiadali się na tym forum, że "tylko Ferodo"... Więc nie wiem, skąd Twoje uprzedzenia... Chyba, że Twój awatar oznacza Twojego sponsora... To w takim razie wszystko jasne 
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#309054 Wysłany:
17 Lis 2009, 17:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Martinezio napisał(a): Lotos napisał(a): Martinezio napisał(a): Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo Smile 140 zł za komplet + 19 przesyłka  Chyba niedrogo nawet ten zestaw to produkt made in china a wiec NIC NIE WART Dlaczego tak uważasz? Nie widziałem nigdzie napisów, gdzie to zdjełano, ale do tarcz była dołączona naklejka, że "tym samochodem hamuje Brembo" po niemiecku  , a w pudełku od klocków była instrukcja po italskiemu (tylko). Zawsze uważałem, że Brembo to czołówka jeśli chodzi o hamulce... Także o klockach wypowiadali się na tym forum, że "tylko Ferodo"... Więc nie wiem, skąd Twoje uprzedzenia... Chyba, że Twój awatar oznacza Twojego sponsora... To w takim razie wszystko jasne 
jesli uwazałeś że czołówka to BREMBO to jesteś w bardzo duzym błedzie. Z żadnej innej firmy nie ma tylu zwrotów tarcz co właśnei z BREMBO. Kiepska stal i kiepska jakosć wiaże sie waśnie z niska ceną. Jak chcesz na prawde dobre tarcze to niemiecki ZIMMERMANN, MINTEX albo TRW/lUCAS
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#309164 Wysłany:
17 Lis 2009, 22:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
po prostu na jakimś mocniejszym skrecie lub dziurze zgubisz koło wiec ja w ogóle nie wiem jak mozesz mówicże jeszcze z rozwalonym sworzbniem pojeździsz :shock:[/quote]
kurde dokłądnie niewiem czy to sworzeń tak coś koleś przy wymianie opon gadał że to może być to, podczas jazdy słyszę ostre stuki na dziurach, zawieszenie wyminione ( amorek i sprężyna) do tego wyminiona gałka więc myślę że napewno tbędzie coś z wahaczem
[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: 17 Lis 2009 20:06[/i:] ][/size:] jesli uwazałeś że czołówka to BREMBO to jesteś w bardzo duzym błedzie. Z żadnej innej firmy nie ma tylu zwrotów tarcz co właśnei z BREMBO. Kiepska stal i kiepska jakosć wiaże sie waśnie z niska ceną. Jak chcesz na prawde dobre tarcze to niemiecki ZIMMERMANN, MINTEX albo TRW/lUCAS[/quote]
kurde a może coś z tarczą być u mnie co? bo mechanik chyba dał mi brembo tarcze? może jakoś ją powykrzywiało lub coś?
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#309691 Wysłany:
19 Lis 2009, 19:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
premo1422- tarcze Brembo krzywia sie na potęge. Oni nawet sami wymieniaja bo wiedzą że to szit hehe.
ps ja kupiłem oryginały fiatowskie po 35 PLN/ sztuka i to jeszcze w oryginalnych pudełkach  + klocki TRW w cenie 52 PLN i wyśmienicie hamuja jak na ten słabawy układ hamulcowy jaki ma Punto
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|