You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 22:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #299948 Wysłany: 18 Paź 2009, 21:38; 
 Temat postu: Wymiana wahacza przedniego...
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown
Czołem, Koledzy :)
Trochę mnie nie było, ale pojawił się nowy problem w moim kropasku.
Zdarzyło się mi kilka razy gonić na pociąg po "lekkich" wądołach, skutkiem czego siadł lewy, przedni wahacz, a konkretnie to dobiłem go w miejscu, jak na fotce...
Image
... no i teraz auto strasznie telepie na kierownicy :/ Rozumiem, że jazda z takim wahaczem to spore zagrożenie, tak? Niestety, auto musi jeździć :(

Pytanko: czy wymiana tego wahacza to jakaś skomplikowana sprawa? Samo mocowanie wahacza do belki to pewnie pikuś, bo 3 śruby i ta część moja... Natomiast obawiam się o mocowanie do koła - tam jest chyba łożysko kulowe, tak? Jak to się montuje i rozmontowuje? Chciałbym zaoszczędzić parę groszy na mechaniku, jeśli się da... :E oraz oszczędzić czas - jeśli by to była sprawa rzędu 1-2 godzinek, to po co czekać na wolne terminy u mechaniorów? ;)

Drugie pytanie, to czy wahacze firmy Vema godne są założenia w moim kropasku? ;) Niby je polecają jako zamienniki stosowane nawet w ASO, aczkolwiek wolałbym się upewnić wśród użytkowników kropek :E

Z góry dzięki za info wszelakie :)
Pozdro!

Post #299949 Wysłany: 18 Paź 2009, 21:40; 
 Temat postu: Re: Wymiana wahacza przedniego...
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Martinezio napisał(a):
Czołem, Koledzy :)
Trochę mnie nie było, ale pojawił się nowy problem w moim kropasku.
Zdarzyło się mi kilka razy gonić na pociąg po "lekkich" wądołach, skutkiem czego siadł lewy, przedni wahacz, a konkretnie to dobiłem go w miejscu, jak na fotce...
Image
... no i teraz auto strasznie telepie na kierownicy :/ Rozumiem, że jazda z takim wahaczem to spore zagrożenie, tak? Niestety, auto musi jeździć :(

Pytanko: czy wymiana tego wahacza to jakaś skomplikowana sprawa? Samo mocowanie wahacza do belki to pewnie pikuś, bo 3 śruby i ta część moja... Natomiast obawiam się o mocowanie do koła - tam jest chyba łożysko kulowe, tak? Jak to się montuje i rozmontowuje? Chciałbym zaoszczędzić parę groszy na mechaniku, jeśli się da... :E oraz oszczędzić czas - jeśli by to była sprawa rzędu 1-2 godzinek, to po co czekać na wolne terminy u mechaniorów? ;)

Drugie pytanie, to czy wahacze firmy Vema godne są założenia w moim kropasku? ;) Niby je polecają jako zamienniki stosowane nawet w ASO, aczkolwiek wolałbym się upewnić wśród użytkowników kropek :E

Z góry dzięki za info wszelakie :)
Pozdro!

VEMA produkuje częsci na 1 montaż do WSZYSTKICH aut grupy Fiata. Są to oryginały tylko nie maja logo FIAT a swoje własne VEMA i są tańsze o 60% od tego co w ASO

Post #299961 Wysłany: 18 Paź 2009, 22:07; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Dzięki, Lotos. :)

A jak z robocizną się przedstawia sprawa? Dam radę zrobić to samemu nie mając takich urządzeń, jak ściągacz do łożysk lub sprężyn, czy dobrego podnośnika, itp? :E

Post #300193 Wysłany: 19 Paź 2009, 18:59; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Martinezio napisał(a):
Dzięki, Lotos. :)

A jak z robocizną się przedstawia sprawa? Dam radę zrobić to samemu nie mając takich urządzeń, jak ściągacz do łożysk lub sprężyn, czy dobrego podnośnika, itp? :E

wymiana wachacza to jakieś 20 minut ale ściagacz to by sie przydał bo nie wiem czy sworzeń wybijesz a nawalanie młotkiem to troche bez sensu.

ps przy wymianie wstaw nowe śruby bo podejrzewam ze bedziesz miał problem z odkręceniem

Post #300283 Wysłany: 26 Paź 2009, 10:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No tak podejrzewałem. Zaklepałem sobie wizytę u mechanika - 50 zł chce, więc nie jest źle. Wihajstra kupię sam - będzie Vema :E Napierniczać młotkiem nie będę - dość się namacham na mojej budowie, to przynajmniej przy autku dam se siana ;)

Dzięki za info :)

Szerokości!

[ Dodano: 26 Paź 2009 10:30 ]
Wihajster wymieniony :) Niestety, wyszło szydło z worka i muszę wymienić teraz drugi, bo okazało się, że też jest zjedzony i teraz przy odpuszczeniu gazu autko ucieka w prawo :evil:
Do tego mechanik stwierdził, że klocki do wymiany, linki ręcznego pozrywane i przy okazji warto by było odrestaurować tylne hamulce :/ Ehh...
Kropek wymaga generalki, a tu kasy nie ma :( Trza będzie sukcesywnie, byle najważniejsze przed zimą zrobić :(

Post #302328 Wysłany: 27 Paź 2009, 00:03; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Bochnia/Kraków
jeśli masz w miarę dobrą gałkę wahacza to wymień same zimerblocki koszt około 50zł za lepszej jakości

Post #302337 Wysłany: 27 Paź 2009, 00:28; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek
Martinezio napisał(a):
teraz przy odpuszczeniu gazu autko ucieka w prawo

a wcześniej przed wymiana ściągało ci :?:

Post #302904 Wysłany: 29 Paź 2009, 10:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wcześniej mi nie ściągało, ale wg opinii mechanika było to spowodowane tym, ze oba wahacze były równo zniszczone i koła się rozchodziły na zewnątrz. Teraz po wymianie jednego na nowy jedno koło trzyma się prosto, a drugie ucieka na zewnątrz.
Wymienię ten drugi i dam znać ;)

Kiko: Nie mam pojęcia, w jakim stanie jest gałka, ale woglę nie ryzykować. 110 zł za nowy wihajster + 50 za wymianę to chyba nie tak dużo? Zwłaszcza, że części kupuję sam, więc wiem co kupuję.

Z innej beczki: jakie klocki na przód polecacie? ;)

Post #303092 Wysłany: 30 Paź 2009, 00:04; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Bochnia/Kraków
Ferodo tu raczej nie ma co oszczędzać ;)

Post #303138 Wysłany: 30 Paź 2009, 12:25; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ok, poszukam :) Dzięki za cynk :E

[ Dodano: 30 Paź 2009 12:25 ]
Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo :) 140 zł za komplet + 19 przesyłka :) Chyba niedrogo nawet :)

Post #308593 Wysłany: 15 Lis 2009, 23:25; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
Witam niechcę zakłądać nowego postu bo też pojawił mi się problem z przednim wahaczem a mianowicie chodzio to że strasznie na dziurach coś wali - amorki i sprężyna now miech temu wymieniana, gałka ukł. kierowniczego również. Wygląda na to że coś z wahaczem i koleś na pierwszy rzut oka powiedział że to sworzeń wahacza. I tu moje pytanie czy idzie kupić taki sworzeń czy trzeba cały przedni wahacz??

Post #308739 Wysłany: 16 Lis 2009, 15:03; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Premo: sworzeń to taki dynks wystający z wahacza (zerknij sobie na fotkę u góry. Tego raczej się nie kupuje, bo to jest obsadzone w wahaczu na kuli. Chociaż mogę się mylić. Ja u siebie wymieniłem oba wahacze. W tę sobotę mechanik zrobił mi drugi wahacz. Powiedział, że simmeringi (czy jakoś tak) w ogóle się rozleciały i jak zdjął wahacz, to wypadły :shock:
No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój :) Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku :E a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte :E

Post #308760 Wysłany: 16 Lis 2009, 16:33; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój :) Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku :E a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte :E[/quote]

Witam mam pytanko czy mogę tak z tym pojeździć powiem juz trochu to stuka, za 2 tyg. mam przegląd i po nim chciałbym jechać do mechanika żeby powyminiał już wszystko co wyjdzie ( mam nadzieję że tylko to)

pozdrawiam

Post #308893 Wysłany: 16 Lis 2009, 21:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Kiko napisał(a):
jeśli masz w miarę dobrą gałkę wahacza to wymień same zimerblocki koszt około 50zł za lepszej jakości

a cały wachacz 90 PLN- wiec jaki sens wymiany samych gum ?? mozesz mnie uświadomic ?

[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 8:33 pm ]
Martinezio napisał(a):
Ok, poszukam :) Dzięki za cynk :E

[ Dodano: 30 Paź 2009 12:25 ]
Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo :) 140 zł za komplet + 19 przesyłka :) Chyba niedrogo nawet :)

ten zestaw to produkt made in china a wiec NIC NIE WART

[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 8:35 pm ]
premo1422 napisał(a):
No, ale dostał nowy cały wahacz i spokój :) Teraz muszę poobserwować, czy nie tnie opon i zdecydować, czy gonić na zbieżność, czy olać... Prowadzi się jak na postronku :E a hamulce (nowe tarcze i klocki) żylety i to jeszcze niedotarte :E

Witam mam pytanko czy mogę tak z tym pojeździć powiem juz trochu to stuka, za 2 tyg. mam przegląd i po nim chciałbym jechać do mechanika żeby powyminiał już wszystko co wyjdzie ( mam nadzieję że tylko to)

pozdrawiam[/quote]
po prostu na jakimś mocniejszym skrecie lub dziurze zgubisz koło wiec ja w ogóle nie wiem jak mozesz mówicże jeszcze z rozwalonym sworzbniem pojeździsz :shock:

Post #308987 Wysłany: 17 Lis 2009, 10:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Lotos napisał(a):
Martinezio napisał(a):
Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo Smile 140 zł za komplet + 19 przesyłka :) Chyba niedrogo nawet

Dlaczego tak uważasz? Nie widziałem nigdzie napisów, gdzie to zdjełano, ale do tarcz była dołączona naklejka, że "tym samochodem hamuje Brembo" po niemiecku :E, a w pudełku od klocków była instrukcja po italskiemu (tylko).
Zawsze uważałem, że Brembo to czołówka jeśli chodzi o hamulce... Także o klockach wypowiadali się na tym forum, że "tylko Ferodo"... Więc nie wiem, skąd Twoje uprzedzenia... Chyba, że Twój awatar oznacza Twojego sponsora... To w takim razie wszystko jasne :E

Post #309054 Wysłany: 17 Lis 2009, 17:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Martinezio napisał(a):
Lotos napisał(a):
Martinezio napisał(a):
Znalazłem klicki Ferodo razem z tarczami Brembo Smile 140 zł za komplet + 19 przesyłka :) Chyba niedrogo nawet

Dlaczego tak uważasz? Nie widziałem nigdzie napisów, gdzie to zdjełano, ale do tarcz była dołączona naklejka, że "tym samochodem hamuje Brembo" po niemiecku :E, a w pudełku od klocków była instrukcja po italskiemu (tylko).
Zawsze uważałem, że Brembo to czołówka jeśli chodzi o hamulce... Także o klockach wypowiadali się na tym forum, że "tylko Ferodo"... Więc nie wiem, skąd Twoje uprzedzenia... Chyba, że Twój awatar oznacza Twojego sponsora... To w takim razie wszystko jasne :E

jesli uwazałeś że czołówka to BREMBO to jesteś w bardzo duzym błedzie. Z żadnej innej firmy nie ma tylu zwrotów tarcz co właśnei z BREMBO. Kiepska stal i kiepska jakosć wiaże sie waśnie z niska ceną. Jak chcesz na prawde dobre tarcze to niemiecki ZIMMERMANN, MINTEX albo TRW/lUCAS

Post #309164 Wysłany: 17 Lis 2009, 22:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

po prostu na jakimś mocniejszym skrecie lub dziurze zgubisz koło wiec ja w ogóle nie wiem jak mozesz mówicże jeszcze z rozwalonym sworzbniem pojeździsz :shock:[/quote]

kurde dokłądnie niewiem czy to sworzeń tak coś koleś przy wymianie opon gadał że to może być to, podczas jazdy słyszę ostre stuki na dziurach, zawieszenie wyminione ( amorek i sprężyna) do tego wyminiona gałka więc myślę że napewno tbędzie coś z wahaczem

[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: 17 Lis 2009 20:06[/i:] ][/size:]
jesli uwazałeś że czołówka to BREMBO to jesteś w bardzo duzym błedzie. Z żadnej innej firmy nie ma tylu zwrotów tarcz co właśnei z BREMBO. Kiepska stal i kiepska jakosć wiaże sie waśnie z niska ceną. Jak chcesz na prawde dobre tarcze to niemiecki ZIMMERMANN, MINTEX albo TRW/lUCAS[/quote]

kurde a może coś z tarczą być u mnie co? bo mechanik chyba dał mi brembo tarcze? może jakoś ją powykrzywiało lub coś?

Post #309691 Wysłany: 19 Lis 2009, 19:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

premo1422- tarcze Brembo krzywia sie na potęge. Oni nawet sami wymieniaja bo wiedzą że to szit hehe.

ps ja kupiłem oryginały fiatowskie po 35 PLN/ sztuka i to jeszcze w oryginalnych pudełkach :) + klocki TRW w cenie 52 PLN i wyśmienicie hamuja jak na ten słabawy układ hamulcowy jaki ma Punto

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)