|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 11:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
elvis25 |
#303313 Wysłany:
30 Paź 2009, 23:54; Temat postu: Woda w aucie |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Grudziądz Rejestracja: 21 Cze 2009, Posty: 57
|
Podobne tematy co prawda były ale nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. W lato po umyciu auta zauważyłem, że jest mokry dywanik pod nogami kierowcy. Założyłem, że to może w trakcie polewania autem wodą z węża gdzieś się woda przedostała do środka.
Dziś zauważyłem ponownie, że zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera jest mokro. Przez to szyby parują i rano to zawsze jest problem.
Przeczytałem, że to może być wina uszczelek drzwiowych, nagrzewnicy lub zatkanych kanałów odpływowych i kilku jeszcze innych rzeczy.
Jak sprawdzić czy to nagrzewnica? Autko grzeje dość dobrze (1,9 JTD), płyn w układzie chłodzącym jest na poziomie minimum (jeśli doleję do max to i tak po jakimś czasie zejdzie do minimum i tak trzyma.
Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
_________________ Kropek II 2000 1.9JTD HLX
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#303344 Wysłany:
31 Paź 2009, 09:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
sprawdz czy to woda, czy plyn chlodniczy.
plyn ma inny zapach. jezeli to plyn to nagrzewnica puszcza.
straaaasznie duzo do rozbierania jest aby sie do niej dostac
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
elvis25 |
#303553 Wysłany:
31 Paź 2009, 22:03; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
No to jest wersja najgorsza. No i po kilku postach wiem ile czekałoby mnie rozbierania ;(
Wydaje mi się, że to jest woda choć nie mam pewności (katar).
Dziś zrobiona trasa 150km i nie zauważyłem ubytku płynu chłodniczego. Zauważyłem jednak, że temperatura silnika dochodzi do 1/4 skali i nie ruszy więcej (ostatnio trasa ponad 500km i było tak samo) więc zastanawiam się czy tak ma być czy siadł termostat. Ogrzewanie działa dobrze i grzeje cały czas.
W poniedziałek chyba zrobę test z wodą i sprawdzę szczelność uszczelek drzwiowych.
Co jeszcze może być przyczyną wody w aucie?
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#303562 Wysłany:
31 Paź 2009, 22:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
greg505 napisał(a): sprawdz czy to woda, czy plyn chlodniczy. plyn ma inny zapach. jezeli to plyn to nagrzewnica puszcza
witam,
najpierw sprawdz tak jak napisał greg505. Jak będziesz na 100% pewny że to nie płyn( płyn ma inną konsystencję, kolor i mdły słodkawy zapach ) to zrób test wodny. Wg mnie najlepiej na myjni samoobsługowej, lub test ale z barwnikiem spożywczym który łatwo spłukać.
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
elvis25 |
#304398 Wysłany:
20 Lis 2009, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Sprawdziłem i na 99% to nie nagrzewnica.
Otwory odprowadzające wodę z drzwi drożne. Uszczelka drzwiowa z lewej jak i z prawej strony uszkodzona. 10-15 cm nad zamkiem są pęknięte wzdłuż słupka. Możliwe, że tamtędy woda spływa pod dywanik i nie widzę nigdzie śladu?
[ Dodano: 20 Lis 2009 19:19 ] Panowie jak sprawdzić otwory odpływowe w podłodze i gdzie się znajdują?
Narazie winowajcą wody w aucie są uszkodzone uszczelki. Podobno można je dostać jedynie w serwisie ... zna ktoś może cenę za komplet na przednie drzwi do punto II 5D?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|