|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
PiotrekGda1 |
#306228 Wysłany:
08 Lis 2009, 17:06; Temat postu: Nieodpala na zimnym silniku, dziwny dźwiek przy odpalaniu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam mam problem z odpalaniem Punciaka na zimnym silniku. W momencie przekręcenia kluczyka i zapaleniu się marchewki, z pod maski wydobywa się jakieś dziwne wycie. Oczywiście potem nie odpala. Trzeba kręcić drugi raz. Odpali ale po dodaniu gazu gaśnie. Dopiero za trzecim razem jest dobrze. Czy ktoś ma pomysł co to możne być?
Zrobiłem też filmik który przedstawia sytuację.
LINK:
http://w505.wrzuta.pl/film/6SmleKmQSOc/ ... aniu_wycie
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#306245 Wysłany:
08 Lis 2009, 17:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
bardzo slabo slychac,
czy ten dzwiek nie dochodzi czasem z tyly?
byla by to pompa paliwa
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
PiotrekGda1 |
#306258 Wysłany:
08 Lis 2009, 17:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie to na 100% nie pompa. Po otwarciu maski słychać wyraźnie że to z komory silnika te wycie. A gdy siedzi się w środku słychać to jakby z za deski rozdzielczej. Pompę słychać cichutko swoja droga gdy silnik jest ciepły i wtedy wyraźnie słychać ja z tyłu. Poza ty te dwa dźwięki można wyraźnie odróżnić. Zjawisko występuje tylko wtedy kiedy auto odpalam rano albo po dłuższym postoju np 4 - 5 godz.
Wiem że jakość dźwięku na filmiku jest słaba dlatego żeby wyraźnie go słychać trzeba podgłośnić.
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#306282 Wysłany:
08 Lis 2009, 19:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
dalem na maksa
ten dzwiek pojawia sie jak chcesz zakrecic rozrusznikiem, czy wczesniej, od razu po wlaczeniu zaplonu?
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
PiotrekGda1 |
#306311 Wysłany:
08 Lis 2009, 19:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Przekręcam kluczyk, zapala się kontrolka wtrysku (marchewa) i jednocześnie słychać ten dźwięk (wycie). Marchewka gaśnie dźwięk też ustaje. Tak to wygląda.
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#306631 Wysłany:
09 Lis 2009, 21:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
no to tak się dzieje jak pompka pompuje oktan,aczkolwiek jak się pompka kończy to wyraźnie wyje,a jak wysiądziesz z samochodu to na wysokości tylnych siedzeń nie słychać takiego piszczenia?? jak dla mnie to w momencie jak się pali wtrysk to jedyny dźwięk jaki może być to tylko od pompki,nic innego nie ma prawa piszczeć,wyć ani nic
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
PiotrekGda1 |
#306691 Wysłany:
09 Lis 2009, 23:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Temat pompy zostawmy na boku. Pompa jest sprawna. Wycie słychać wyraźnie z komory silnika. Kumpel stał przy otwartej masce i potwierdził. Wyje gdzieś z pod obudowy filtra. Osobiście stawiam na regulator ciśnienia paliwa który jest na listwie wtryskowej. Albo sama listwa jest zapowietrzona. To są jedynie moje przypuszczenia. Mechanikiem nie jestem i się tak na tym nie znam., a problem jest uciążliwy.
|
|
Góra |
|
 |
devon58 |
#306735 Wysłany:
10 Lis 2009, 01:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 04 Maj 2008, Posty: 215
|
PiotrekGda1 twoje przypuszczenia prawdopodobnie są słuszne. Ze schematu wynika że po załączeniu zapłonu komputer wykonuje wstępny krótki test podzespołów wykorzystując przekaźnik podwójny do którego podłączone są:
-pompa paliwa
-elektrozawor recyrkulacji par paliwa
-listwa wtryskowa
-cewki
I w tym kierunku szukałbym usterki z czego cewki oraz inne czujniki których nie wymieniłem raczej nie wyją
Pozdrawiam.
_________________ PI - zielony kropas 1.2 60KM 97r. z podtlenkiem LPG. Wersja "Star" - było
Alfa Romeo 156 1.8 TS - jest
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#306746 Wysłany:
10 Lis 2009, 04:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
łot kurde ale ognień,nawet nie przypuszczałem że te samochody były aż takie zaawansowane technologicznie jak na swoje lata...
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|