|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Golunio |
#306788 Wysłany:
10 Lis 2009, 12:34; Temat postu: Punto I traci moc brak mi już pomysłów co może być |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam kolegów i bardzo proszę o pomoc.
Historia wygląda tak:
Samochód: Punto I 95 rok 1.2 multiwtrysk, stawiam na 75 koni ale gwarancji nie mam.
Objawy: ze 2 miesiące temu nierówna praca, brak mocy, w końcu nie dał się uruchomić, wymieniłem świece, kable wysokiego napięcia, i dopiero po wlaniu paliwa do gardzieli zaskoczył ciągle pracował jakby konał ale jeździć się dało. a potem mu przeszło (dolałem tylko dobrej benzyny) Następnie pojechał do mechanika i "usterka nie wystąpiła" i rzeczywiście samochodzik jeździł ok. do czasu aż znowu zaczął tracić moc >> mechanik i naprawa mapsensora i się poprawiło na chwilę. W końcu się wpieniłem i wymieniłem pompę paliwa bo poprzednia strasznie wyła. I przez chwilę było super. Już kończę... oddałem samochodzik mojej dziewczynie a on ponownie zaczął gasnąć tak jakby tracić jeden gar. Wczoraj nim przejechałem z pracy do domu tylko kręcąc go kilka razy do 6 tyś. obrotów i .... się poprawiło.
Nie mam już pomysłów co mu może być. Mechanik podpiął go pod kompa i stwierdził że wszystko jest ok.
Chodzi mi po głowie że może filtr paliwa ale nie wiem gdzie go szukać, pod maską nie ma w baku jest ok bo pompę wymieniłem całą z filtrem i koszem.
Koledzy dajcie proszę jakieś pomysły co może dolegać temu fiacikowi bo o ile samochodzik jest fajoski to jednak wole swoją większą primere, a że dziewczyna boi się jeździć fiacikiem to ja nim muszę pomykać
z góry dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Piotrek
|
|
Góra |
|
 |
|
|
boro167 |
#308286 Wysłany:
14 Lis 2009, 21:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam! mam identyczny problem, posiadam również punciaka z 95, 1.2 silnik 75 km, wymieniłem już pompę paliwa oraz map sensor.... POMOCY !!
|
|
Góra |
|
 |
2rotor |
#308309 Wysłany:
14 Lis 2009, 22:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 09 Wrz 2007, Posty: 1680
|
Jakby co to filtr paliwa jest pod podwoziem w takiej plastikowej obudowie przed prawym tylnym kołem. Sugeruję podmienić jeszcze cewki, są 2 sztuki po 45 zeta każda.
_________________ Fiat Stilo 1,6 16V Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
xONx |
#308323 Wysłany:
14 Lis 2009, 23:05; Temat postu: |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
a sonda lambda sprawna jest 
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#308374 Wysłany:
15 Lis 2009, 08:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
jak traci jeden gar to nie będzie gasł,tylko będzie głośniej pracował ale obroty będą się trzymały,i będzie jechał tylko słabiej i jak wspomniałem głośniej...punt jest bez LPG jak podejrzewam,ile przebiegu?? Tak jak Kolega xONx napisał sprawdź sondę,tzn. wykręć ją i pojedź na przejażdżkę i porównaj jak się lata bez niej,jak to nie pomoże to weź klucz do kół i rypnij parę razy w katalizator,może się przypchał(miałem taki przypadek w pugu 406 i jak się go trochę obiło to pug latał dobrze) i jeśli to by rozwiązało problem to albo wywalić kata albo wstawić nowego(bądź strumienicę jak komu pasuje)
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
boro167 |
#309042 Wysłany:
17 Lis 2009, 16:29; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
odłączyłem sondę lambda.... i rzeczywiście pomogło, da się jeździć  powiedzcie mi czy można jeździć bez tej sondy??? (tzn. kiedy jest ona odłączona) czy będzie się coś przez to psuło ?? I jaką najlepiej kupić ?? Patrzyłem na allegro ale niema do punto I z silnikiem 1.2, a może lepiej kupić uniwersalną?? (tylko czy będzie pasowała i czy się opłaca, bo bardzo droga jest
 ??)
|
|
Góra |
|
 |
Misiu |
#309145 Wysłany:
17 Lis 2009, 21:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 08 Cze 2009, Posty: 235
|
Bez sondy da się jeżdzić ale auto bębie durzo palic i może mu brakować mocy, także radze kupić nowa sonde spokonie może byc uniwersalna, ja ostatnio wymieniłył sonde przy swoim uniwersalna magnetii cena 150 zł zobacz ile masz przewodów ale powinno byc standarwowo cztery przewody
|
|
Góra |
|
 |
boro167 |
#309465 Wysłany:
18 Lis 2009, 22:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
ok wymieniłem tą sondę ( używka 80 zł) i wszystko gra... wielkie dzięki za pomoc  :D
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|