|
Obecny czas: 04 Maj 2025, 07:27
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
darkmapet |
#308250 Wysłany:
15 Lis 2009, 18:40; Temat postu: Po podpieciu aku pompa paliwa pompuje cały czas |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 15 Kwi 2009, Posty: 63
|
Po naprawie rozrusznika gdy podpinam aku i wyłączę alarm, pompa paliwa pompuje cały czas.Rozrusznik jest podpięty prawidłowo kręci ale auto nie pali.Może ktoś miał podobny przypadek albo wie gdzie może być problem.Pozdrawiam [ Dodano: 15 Lis 2009 18:40 ]Czy może być to związane z przekaźnikiem pompy paliwa??? auto było wielokrotnie odpalane przy zablokowanym rozruszniku, po przekręceniu kluczyka występowało "cykanie"i przygasały kontrolki.Po usunięciu usterki rozrusznika od razu po podłączeniu aku włącza się pompa bez kluczyka w stacyjce  POMOCY
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#308507 Wysłany:
15 Lis 2009, 20:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Zalej paliwo to mu przejdzie.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
darkmapet |
#308669 Wysłany:
16 Lis 2009, 08:45; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
 Mam pół baku paliwa
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#308677 Wysłany:
16 Lis 2009, 09:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
To czemu pompa chodzi i nie może paliwa napompować? Powiedz jaki masz silnik. O ile posiada to sprawdź czy zawór zwrotny nie jest ciągle otwarty. I czy paliwo dochodzi do wtrysków.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#308687 Wysłany:
16 Lis 2009, 10:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
@darkmapet: tu masz schemat elektryki, zarówno w SPI jak MPI.
http://punto.autokacik.pl/oldorg/autokacik/index.htm
( Dział: silniki Fire/budowa )
Pompa paliwa zasilana jest przez przekaźnik podwójny ( 6B ).
Skoro u Ciebie chodzi cały czas, to albo przekaźnik jest zwarty, albo sterowanie przekaźnika jest źle podłączone.
Centralka powinna wyłączać przekaźnik ( pompę ) po kliku sek. od stwierdzenia, że silnik nie pracuje = brak sygnału z czujnika obrotów wału.
Najgorsza możliwość to awaria centralki, sprawdź czy jest iskra na świecach.
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
darkmapet |
#308731 Wysłany:
16 Lis 2009, 14:18; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
dzikidaniel mam silnik 1.1
AF Nie ma iskry na świecach .Z tym przekaźnikiem bylem w kilku warsztatach i nawet w aso niestety nie mogli lub nie chcieli(nie umieli  )go sprawdzić.Auto jest już u elektro-mechanika czekam na jego diagnoze oby tanią
Ja obstawiam przekaźnik(schemat elektryczny utrzymuje mnie w tym przekonaniu) jeżeli taka będzie diagnoza kupie używany i spróbuje go wymienić we własnym zakresie.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#308736 Wysłany:
16 Lis 2009, 14:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Zwróć uwagę, że jest to najbardziej prymitywny z możliwych przekaźników, tyle że składa się z 2 szt. w jednej obudowie.
W sumie da się to zastąpić 2 typowymi przekaźnikami samochodowymi po 2,50zł/szt.
Pompa paliwa ciągnie ok.8A, przy starcie więcej, ale przekaźniki samochodowe mają obciążalność 30/40A.
Te diody ( schemat ) trzeba tylko zachować, żeby przepięć nie było.
Gdyby diody były padnięte, to każda krzemowa tam się nadaje, po 0,1 zł/szt.
No, ale jeśli centralka poszła, to tak tanio nie będzie 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
darkmapet |
#308748 Wysłany:
21 Lis 2009, 18:55; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
No już rozglądam się po "alledrogo" po ile takie "komputery" chodzą i po 50-80 zeta to jeszcze nie tak tragicznie.Jutro będę miał odpowiedz od elektromechanika.Najgorsze jest to czekanie ale całe szczęście że szwagier pożyczył mi swoje 126p  które na marginesie holowało mnie ok.5km do warsztatu [ Dodano: 17 Lis 2009 13:07 ]Diagnoza jest niepokojąca uszkodzenie komputera  koszt naprawy 300pln = 50 diagnoza
ps.Czy po wsadzeniu centralki od używanego punto 1.1 trzeba ją rozkodować??? [ Dodano: 21 Lis 2009 18:55 ]Naprawa komputera kosztowała mnie 300 pln 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|