|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
mrabraa |
#323213 Wysłany:
04 Sty 2010, 07:17; Temat postu: Alternatywa dla reflektorów w punto 1 |
|
 |
Puntoświr |
|
Witajcie,
Wszyscy wiemy oczywiście jak kiepsko świecą fabryczne reflektory w Kropkach I. Szukałem sposobów ich zastąpienia czymś innym i znalazłem opcje o których pewno każdy już wie na tym forum:
1. Reflektory z GT
2. Angel Eyes
3. Reflektor z punto 2
Opcja pierwsza dla mnie odpada, bo znalezienie reflektora na złomie graniczy z cudem, a na allegro są na ruch prawostronny (a ja piszę z Irlandii)
Druga opcja jest za droga
Trzecia to dużo zmian w przedniej części maski, podobno potwornie dużo roboty, chociaż efekt bardzo dobry, dobra jakość światła i łatwo można dorobić własne angels eyes. Problem w tym iż nigdzie w necie nie ma opisu takiej konwersji. Informację o tym znalazłem w Haynes Manual to Modyfing Punto.
Chciałbym wiedzieć czy wiecie może coś więcej o trzeciej metodzie, może znacie jakieś strony? A może istnieje jakiś inny samochód z którego można przełożyć światła? Cokolwiek?
Jeśli tylko wam się coś obiło o uszy to i tak podajcie. Spróbujmy znaleźć najlepsze rozwiązanie dla Kropków i Kropek
Pozdrawiam
Mr Abraa
_________________ Fiat Punto Mk. I 60SX 1.2 Benzyna 1998r. angielski
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#323224 Wysłany:
04 Sty 2010, 10:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
1. Najtańsza opcja. Masz ebaya i sporo GTków jeździ po GB więc pewnie takowe znajdziesz.
2. Pewnie opcja najlepsza jeśli kupisz dobry renomowany produkt. Ale ja to piszesz cena.
3. Najdroższa opcja. Jak masz zaplecze narzędziowe i potrafisz rzeźbić w blasze to temat dla Ciebie. Jak nie to koszta sporo wyższe niż w opcji nr2.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#323232 Wysłany:
04 Sty 2010, 11:27; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
dzikidaniel napisał(a): jtańsza opcja. Masz ebaya i sporo GTków jeździ po GB więc pewnie takowe znajdziesz. Są to reflektory przystosowane dla ruchu lewostronnego, u nas odpada takie rozwiązanie. dzikidaniel napisał(a): 3. Najdroższa opcja. Jak masz zaplecze narzędziowe i potrafisz rzeźbić w blasze to temat dla Ciebie. Jak nie to koszta sporo wyższe niż w opcji nr2.
Modyfikacja taka wygląda paskudnie. Zapraszam do przejrzenia tematu "śmieszne obrazki" lub "super supery z Allegro", tam gdzieś było PI po przeróbce przodu.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#323238 Wysłany:
04 Sty 2010, 11:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
domin45670 napisał(a): dzikidaniel napisał(a): jtańsza opcja. Masz ebaya i sporo GTków jeździ po GB więc pewnie takowe znajdziesz. Są to reflektory przystosowane dla ruchu lewostronnego, u nas odpada takie rozwiązanie.
To w Irlandii jest prawostronny ruch? Czytaj uważnie i nie odskakuj od tematu. Mówimy o aucie w Irlandii.
|
|
Góra |
|
 |
80quattro |
#323292 Wysłany:
04 Sty 2010, 15:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Błażej
Silnik: 1.4 8V 130KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Ustroń Rejestracja: 15 Lis 2008, Posty: 188 Pomógł: 1
|
Reflektory w Punto GT to są normalne reflektory 2 x H1 firmy Carello tylko z ciemnymi odbłyśnikami .
Bez problemu można kupić takie reflektory tylko białe . Cena oryginału Carello lub Magneti Marelli ( w pudełkach Magneti też są Carello ) to około 160 zł . To chyba najlepsze rozwiązanie .
Jeśli masz reflektory H4 to musisz jeszcze przerobić trochę instalację .
_________________ Fiat Punto GT Fiat Punto II 1.2 Fiat Grande Punto Sport T-jet. Audi A4 Quattro 1.8 T
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#323300 Wysłany:
04 Sty 2010, 16:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
nie jestem tylko pewien czy reflektory z GT dają dużą różnicę. A poza tym to wierzcie mi, że trafić używane na Ebayu łatwo nie jest. Tu w Irlandii niestety, ale handel internetowy jest dość słabo rozwinięty. Za nowe reflektory trzeba zapłacić tyle co za najtańsze angels eyes (ok 120 euro).
Co do opcji nr 3 to widziałem zdjęcia w haynesie i przy dobrym wykonaniu wyglądają super - jak będę miał chwilę to zeskanuję i wrzucę wam 
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#324315 Wysłany:
07 Sty 2010, 22:26; Temat postu: Reflektory - Fiat Punto I 99" |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam,
Posiadam Kropkę I, rocznik 99" przed liftingiem. Fabryczne reflektory już daaawno "nie żyją", albo ledwo dychają. Przy deszczu to lepiej jeździć bez świateł niż z nimi. Są czarne w środku.
W związku z tym kieruję pytanie:
Jakie polecacie reflektory do tegoż pojazdu ? Myślałem może o takich z przeźroczystego szkła, bez tych krateczek (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Mechanik, u którego byłem, zaproponował za 150 zł/sztuka reflektory ALE zwykłe, tzn nie oryginalne fiatowskie, ale zamienniki. Mówił, że będą dużo lepiej świecić niż tego wypalone. Więc:
1) Jakie polecacie reflektory "zwykłe"
2) Jakie polecacie reflektory z przeźroczystego szkła
Pozdrawiam serdecznie [ Dodano: 07 Sty 2010 21:26 ]http://www.czesci24.pl/szczegoly/153798 ... a_przednia
http://www.czesci24.pl/szczegoly/157276 ... a_przednia
Wbrew pozorom, to są dwa różne linki  Obejrzycie ? Któraś jest coś warta ?
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#324375 Wysłany:
07 Sty 2010, 23:33; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#324404 Wysłany:
08 Sty 2010, 01:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Czy odbłyśniki muszą być metalowe ? Plastiki brązowieją/czernieją , tak ?
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#324405 Wysłany:
08 Sty 2010, 01:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A masz metalowe odbłyśniki? Ciekawe. Wszystko plastik od kupy kupy lat...
I nie tyle co brązowieje plastik to pokrycie płowieje (ta jakaś farba srebrna).
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#324408 Wysłany:
08 Sty 2010, 01:43; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#324416 Wysłany:
08 Sty 2010, 06:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
h1+h1 podobno dużo lepsze, ale zwróć uwagę, że cena jest za jeden reflektor a potrzebujesz dwóch. Zastanawiam się czy nie da się samych odbłyśników zregenerować. Farba raczej odpada, ale może folia termoplastyczna typu chrom, albo te typu lustro weneckie... coś w tym stylu.
Świateł bez "prążków" nie ma, ponieważ wtedy musiałyby być z soczewkami, jak w punto II. Te "prążki" tworzą soczewkę Fresnela, dzięki której uzyskujesz konkretny kształt światła. Można przeszlifować szkło od środka pastą polerską i uzyskasz czyste szkło, ale wtedy będziesz mieć wiązkę symetryczną, a taka jest chyba nielegalna w Europie (stosują ją za to w Ameryce).
Szukałem z innych samochodów aby pasowały kształtem i nic z tego. na jednym z zagranicznych for znalazłem informację, że można założyć światła od hondy civic, mondeo, berlingo i nawet peugeot 106, a roboty będzie mniej niż z tymi z dwójki. Niestety, żadne z podanych nie są soczewkowe.
Ostatecznie to może, ale podkreślam może, dałoby się przeczyścić szkła w reflektorach do przezroczystości, a potem przełożyć soczewki z punto 2, ale wątpię w opłacalność czegoś takiego, zwłaszcza, że będziesz po tym potrzebować homologacji na światła.
Zgłębiałem ostatnio tajniki HID - to niestety także nie jest dla nas. Aby być legalnym musisz mieć przystosowaną do Xenonów soczewkę. Tej nigdzie zaś się nie da dostać. Do tego dochodzi przezroczysta szybka reflektora, balans i autopoziomowanie. Aha, no i spryskiwacze na reflektory...
Ostatecznie wychodzi na to, że albo nowe h1+h1, albo angel eyes. Druga opcja da Ci lepsze światło, ale jest niestety droga, trochę zajeżdża wioską i jeśli nie masz garażu, to rankiem możesz odkryć, że autko nie ma świateł
I na koniec akcent pozytywny: według dużej ilości społeczeństwa puntowego z całego świata, oryginalne światła od punto GT (h1+h1) są wystarczające, jeśli są czyste, maja dobry odbłyśnik i żarówkę typu Night Braker. Jeśli ktoś zna sposób regeneracji odbłyśnika, to niech go poda, a kolega niech wtedy odnowi, dokładnie odmoczy zdemontowany reflektor w wodzie z płynem do mycia naczyń, wyszoruje, przetrze ładnie papierem wodnym 2000 na mokro i będą świecić jak nowe.
Ufff.... Pozdrawiam
mały P.S. Zapomniałem dodać, że podobno pierwsze modele Punto miały o wiele lepiej wykonane lampy na H4 niż późniejsze. Niestety nie wiem co oznaczają pierwsze modele i o ile więcej można z nich wyciągnąć światła. Poza tym takie stare reflektory i tak ciężko będzie dostać z dobrym odbłyśnikiem. Ech...
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#324423 Wysłany:
08 Sty 2010, 09:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#324488 Wysłany:
08 Sty 2010, 15:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
To jeszcze raz Ci napiszę: H1+H1 jest lepszy, ale jeśli teraz masz H4 to przy zamianie musisz zmieniać wiązkę elektryczną, więc prostszą opcją jest po prostu kupić H4, tak jak zamierzasz. Pamiętaj że na stronie którą podałeś jest tylko reflektor prawy, a lewy musisz kupić osobno i to zapewne za taką samą cenę.
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#324490 Wysłany:
08 Sty 2010, 15:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
tak tak, wiem  dziekuje
Myślałem o tej helli właśnie. A żarówki to Philips Premium + 30% - taki jest mój plan. Ale to dopiero po łikendzie pójdzie zamówienie, więc czekam jeszcze na jakieś rady 
|
|
Góra |
|
 |
Leble99 |
#324933 Wysłany:
10 Sty 2010, 02:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: L3BL3
Samochód: Punto I 5d
Wersja: MyLive
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#324952 Wysłany:
10 Sty 2010, 07:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
http://www.regeneracja-hc.com/ - Ci tutaj zajmują się regeneracją odbłyśników. Cena to ok 50 zł za oba reflektory. Jeśli przy okazji przeczyścisz szkło płynem do mycia naczyń bardzo dokładnie, potem przeszlifujesz papierem ściernym 2000 na mokro z zewnątrz i pastą Tempo to będą działać jak nowe. Zaoszczędzisz mnóstwo kasy, więc jeśli żaden reflektor nie jest pęknięty to pomyśl nad tym. Ja mam niestety zaczepy popękane, więc teraz szukam używanych Twin H1 z anglika, ale nigdzie nic nie ma 
|
|
Góra |
|
 |
Krzysiek_ost |
#324970 Wysłany:
10 Sty 2010, 11:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Strzelce Opolskie Rejestracja: 07 Gru 2009, Posty: 123
|
ale z anglika będą ci źle świeciły. Nasze reflektory są asymetryczne. tz że mocniej doświetla pobocze. Kupując reflektory z anglika asymetrię będziesz miał na pas jezdni pojazdów z naprzeciwka co będzie skutkowało oślepieniem innych kierowców.
|
Góra |
|
 |
cuspis |
#325070 Wysłany:
10 Sty 2010, 15:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Miejscowość: Chwaszczyno Rejestracja: 01 Lip 2007, Posty: 489
|
mrabraa napisał(a): trochę zajeżdża wioską i jeśli nie masz garażu, to rankiem możesz odkryć, że autko nie ma świateł  wow chcąc poprawić sobie jakość świecenia wszedłem na droge agrotuningu. Jakoś przez rok autko stało pod chmurka na zwykłym blokowisku gdzie kradzieży i włamań do samochodów było niemało to nikt moich światełek nie ruszał. mrabraa napisał(a): ...jeśli teraz masz H4 to przy zamianie musisz zmieniać wiązkę elektryczną
Nie trzeba wcale zmieniać wiązki elektrycznej wystarczą dwa przekaźniki dwie diody oporowe i po sprawie.
_________________ Jarosław --> Szczecin --> Gdynia --> Gdańsk -->Chwaszczyno
Wcześniej MK1 1.7 TD 1994
Obecnie GP 1.9 MJ 2008
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#325199 Wysłany:
10 Sty 2010, 23:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Krzysiek, nie wiem kim jesteś, ale ja też pochodzę ze Strzelec Opolskich  w każdym razie, jak już pisałem wcześniej - mieszkam teraz w Irlandii i za szybko nie wracam, zatem jak dla mnie anglik jak najbardziej
Cuspis - przecież H1, a H4 to dwie różne historie jeśli chodzi o wtyczki. Nie mówiłem zresztą o całkowitej zamianie kabli, tylko chciałem podkreślić potrzebę przeróbki - dodawanie diod i przekaźników chyba do zmieniania wiązki się zalicza. A co do angel eyes - po pierwsze gusta są różne, Ty mówisz, że chodziło Ci o bezpieczeństwo i ja Ci wierzę, ale ktoś zobaczy Cię na ulicy i pomyśli "wieśniak", bo tacy już niektórzy ludzie są. A po drugie - to że Ciebie do tej pory nie okradli nic nie znaczy. Nie zaprzeczysz przecież chyba, że prędzej okradną ze świateł punto z angel eyes, niż ze zwykłych reflektorów...
No i na koniec tylko dodam, że moim zdaniem ringi to domena BMW i chętnie bym je BMW pozostawił. Strasznie fajnie, że można kupić te angel eyes jako alternatywę, ale dlaczego nie ma takich samych świateł bez ringów, a np. z paskiem ala R8? To wszystko przecież kwestia gustu! Gdybym wiedział jak przejść przez homologację, to mam pomyślik na piękne światełka do Punto, no ale niestety nie wiem
Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#328213 Wysłany:
22 Sty 2010, 01:02; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam  Wymieniłem reflektorki, żarówki wpakowałem Phillipsa Premium + 30% iii ... NIEWIELKA RÓŻNICA ... Światełka ustawione na Stacji Kontroli Pojazdów ... Różnica niewielka. Reflektorki Carello/Hella, dobra żarówka ... I ? Albo ja za dużo oczekuję, albo coś jest "nie halo" ... Pan na Stacji polecił mi żarówki Hella Blue Vision (świecą na biało podobno , i dobrze - nie chcę wynalazków żadnych kolorowych). Kpl kosztuje ~ 50 zł.
Co myślicie ? Szukam naprawdę dobrych, żarówek. H4.
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#328246 Wysłany:
22 Sty 2010, 05:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Po pierwsza reflektorki nie są Carello/Hella bo to dwie różne firmy i reflektor może być naraz tylko jednej, no chyba, że każdy masz z innej. Ja do swoich starych H4 kupiłem w Halfordsie ichnie +90% i różnica nie wydała mi się wielka... Potem w sklepie zaszalałem i kupiłem "xenon effect" bo chciałem troszkę bardziej niebieskawe światełko i... właśnie wtedy dojrzałem różnicę. Premium +30% to słaba opcja, podobno najlepsze w kwestii cena/jakość są visionPlus +50%. Niektórzy chwalą Osram Nightbreaker, ale ja o nich słyszałem także dużo niepochlebnych opinii, zwłaszcza w kwestii żywotności. Co do Helli to nie słyszałem o niej nic niestety. Spróbuj w razie czego, a jak nie to te jeszcze mocniejsze - wprawdzie ich żywotność nie jest wielka, ale bezpieczeństwo nie zna ceny, prawda? Aha, no i pamiętaj, że te philipsy i osramy są legalne, bo wciąż są 55W/65W, nie topią odbłyśnika, ani kabli. Za żadne skarby nie zakładaj nielegalnych 100W - może poświecą mocniej, ale zaraz reflektor się przytopi i już niczym nie naprawisz 
|
|
Góra |
|
 |
bloodmanpl |
#328314 Wysłany:
22 Sty 2010, 14:39; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Tzn mam coś takiego: jak np zamykam / otwieram szybę (elektryka), włączę przeciwmgielne, ogrzewanie tylnej szyby czy cośto światełka potrafia "mrugnąć" , taki lekki "skok" jest. przygasają na sekundę i znów palą się mocniej. może właśnie prąd gdzieś ucieka ... bo to nie jest normalne. Przy mrozie to na początku one przy dodawaniu gazu świecą normalnie, a bez gazu słabo ... Dziwne takie rzeczy.
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#328328 Wysłany:
22 Sty 2010, 15:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
przy szybach elektrycznych to wierz mi - normalka w każdym aucie. Ogrzewanie tylnej szyby też pobiera dużo prądu więc powoduje chwilowe przygaśnięcie - tym się nie martw. na zimowe problemy zerknij raczej od strony słabego akumulatora - może potrzebuje już zmiany? A może to alternator już nie ma takiej sprawności? Zima niestety rządzi się własnymi prawami 
|
|
Góra |
|
 |
puntolot |
#329151 Wysłany:
25 Sty 2010, 14:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
|
mrabraa napisał(a): Wszyscy wiemy oczywiście jak kiepsko świecą fabryczne reflektory w Kropkach I
Dla mnie to lekka przesada. Nie wiem czym ty jeździłeś skoro uważasz że ma słabe światła. Może masz wyblaknięte lampy albo jakieś lewe żarówki albo ładowanie masz walnięte. Polecam ci przejechać sie VECTRĄ C i zobacz jakie ona ma ciulowe światełka.
_________________ topic20970.html
Możecie się śmiać z naszych PUNCIKÓW i innych FIACIKÓW, ale wiedzcie, że jakbyście usiedli do jazdy za nasze "kółeczka" to wtedy KROPASKI nasze by się z was nieźle śmiały
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|