|
Obecny czas: 19 Cze 2025, 07:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pizj |
#325643 Wysłany:
12 Sty 2010, 13:18; Temat postu: żłopie olej, help |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: trzebnica Rejestracja: 22 Maj 2007, Posty: 22
|
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem mk1 1,2 60 KM przebieg 160 000.W zeszłym roku w maju wstawiłem autko na regulacje zaworków ponieważ silnik nie dużo ale tracił moc jak się nagrzał.Mechanik wymienił płytki regulacyjne i problem znikł,taka sama moc na zimnym silniku jak na ciepłym.Przy okazji zmierzył ciśnienie i było 12 12 12 14.Ale zaczął się inny problemik autko zaczeło "żłopać" olej,na początku nie zwracałem uwagi tylko mu dolewałem ale gdy wypiło mi 1 L w dwa tygodnie ( zrobiłem jakieś 600KM) wymieniłem olej na mineralny 15W40.Problem to nie rozwiązało ale t mniej bierze.Przed regulacją też brał ale około 150-200 ml na 1000 km.
Co może być przyczyną?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszczelniacze na zaworach albo uszczelka pod głowicą.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Rajdowy |
#325648 Wysłany:
12 Sty 2010, 13:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dariusz
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 25 Paź 2008, Posty: 120
|
Najczęstszy objaw strzelonej uszczelki pod głowicą jest strata mocy, znaczna bo silnik stracił kompresję i olej w układzie wodnym. Auto chodzi jak by na 3 cylindry, ciężko odpala, prycha itd itp. Najłatwiej odkręcić korek zbiorniczka wody i zobaczyć czy przypadkiem nie ma tam oleju, "oczek oleju". Można również odkręcić korek oleju na pokrywie i zobaczyć czy na nim nie ma bąbelków wody, to samo na bagnecie od oleju. Pytanie jest czy kopci na niebiesko. kopcenie czarne oznacza złą mieszankę paliwową, kopcenie niebieskie oznacza spalanie oleju. Jak dla mnie warto zrobić test olejowy dla pierścieni. Możliwe, że on już wyszły.
_________________ Fiat Punto Diesel 95' 44kw:D - sprzedane Fiat Punto GT3 Turbo 99' - sprzedane Fiat Punto GT2 Turbo 96' rally hill climb
topic20452.html ________________________________________
Audi A8 D3 4.2V8 F1 Quattro + Punto GT2 Rally Hill Climb
|
|
Góra |
|
 |
pizj |
#325653 Wysłany:
12 Sty 2010, 13:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: trzebnica Rejestracja: 22 Maj 2007, Posty: 22
|
Z płynem wszystko ok tak samo z olejem,silnik pali za pierwszym razem i równo pracuje na zimno i na ciepło.Co do kopcenia to nie widać, wydech jest czarny.
|
|
Góra |
|
 |
Rajdowy |
#325660 Wysłany:
12 Sty 2010, 14:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dariusz
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 25 Paź 2008, Posty: 120
|
Skoro kompresja była sprawdzana i wszystko było ok, co nie znaczy, że nagle nie mogły się skończyć pierścionki. Można sprawdzić takie prozaiczne sprawy jak, uszczelka pod miską olejową, szczelność miski olejowej, czy nie jest gdzieś dziura, lub nie wydmuchało uszczelki i ważna, bardzo prosta sprawa, skoro dzieje się to po wymianie można sprawdzić jak mocno dokręcony jest filtr oleju, zdarzały się przypadki słabego dokręcenia filtru przez co, pod obciążeniem olej sikał w glebę. Czy silnik nie jest nigdzie zalany lub mokry od oleju. Jeżeli jest suchy, miska jest cała, uszczelka pod miską również, filtr jest dobrze dokręcony i nie widać żadnych wycieków, wtedy można zrobić test olejowy pierścieni.
_________________ Fiat Punto Diesel 95' 44kw:D - sprzedane Fiat Punto GT3 Turbo 99' - sprzedane Fiat Punto GT2 Turbo 96' rally hill climb
topic20452.html ________________________________________
Audi A8 D3 4.2V8 F1 Quattro + Punto GT2 Rally Hill Climb
|
|
Góra |
|
 |
Cygan |
#325718 Wysłany:
12 Sty 2010, 18:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Gru 2008, Posty: 137
|
Uszczelniacze się kłaniają...
|
|
Góra |
|
 |
mirekstr |
#326806 Wysłany:
17 Sty 2010, 02:10; Temat postu: Też mam podobny problem |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Bydgoszcz/Wyrzysk Rejestracja: 10 Lis 2008, Posty: 57
|
Witam!
mam podobny problem jak kolega pizj, tzn. silnik równo pracuje - zimny i ciepły, na benzynie i na gazie, ale po kapitalnym remoncie silnika(tłoki, cylindry, zawory-cały blok, wał i chyba wszystko co się dało było robione) sprawdzam olej teraz co około 500km i jak dotąd nie musiałem robić, poprawiać, nic dolewać, tak dzisiaj około1l (!) jak na mnie to trochę dużo. Olej mam półsyntetyczny. Mam może ktoś pomysł co to może być, bo remont był pół roku temu, zrobiłom 3,500km. Iść do mechanika z reklamacją i opr. czy co? nie widać, żeby niebieskawy dymek był, ani nigdzie olej nie leci z silnika. A miskę też mi odrazu wymianiali, bo stara zaczęła cieknąć...
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|