|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
misiaczek88on |
#325954 Wysłany:
13 Sty 2010, 15:05; Temat postu: Pyt o ustawienie kół przednich ? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Doblo
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 25 Paź 2009, Posty: 598 Pomógł: 1
|
W lipcu zmieniałem przednie amortyzatory wraz z odbojami i osłonami bo z prawego amortyzatora wyciekał już olej wtedy nie zwracałem uwagi na bieżnik kół jaki był po wymianie jeździłem tak 3 miesiące bo znajomy mechanik zapomniał mi powiedzieć o tym ze trzeba ustawić zbieżność zaczęło mi w tym czasie zdzierać bieżnik od wewnętrznej strony przed pojechaniem na komputerowe ustawianie zbieżności kół przednich zajechałem do stacji kontroli pojazdów że by mi sprawdzili stan zawieszenia i wszystko było ok gdy zjawiłem się na ustawianie zbieżności okazało się że miałem rozbieżność koła zostały ustawione ale na wydruku jest napisane Punto 1,2 16v 85 km a ja mam Punto 1,6 MPI 90km czy to może mieć znaczenie w ustawieniu kół? dzwoniłem i niby facet mówił że jest to samo z tym że często się zdarza że niektórzy nawet nie słyszeli o tym ze w Punto były silniki 1,6 MPI.Po ustawieniu mam wrażenie że mi zdziera ty razem od zewnątrz bieżnik z tym że nie pamiętam jaki był stan bieżnika jak go kupowałem. Jest to mój pierwszy samochód i nawet nie miałem z kim jechać ze by sprawdził stan samochodu.Moje pytanie brzmi czy przy ustawianiu zbieżności kół jest ustawiana też rozbieżność i czy w punto ustawia się kąt pochylenia kół dodatni i ujemny czy może nie można tego ustawić ?. Doradźcie czy mam coś z tym zrobić czy jak była ustawiana zbieżność kół to sie tym nie przejmować i po prostu wymienić opony na nowe i wtedy patrzeć czy nadal zdziera?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Stachhh |
#325955 Wysłany:
13 Sty 2010, 15:15; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Bartek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 22 Gru 2009, Posty: 7
|
Witam!
Nie jestem do końca przekonany co do tego czy w punto można ustawić kąt pochylenia kół, ale przypuszczam że można. Ja proponuje jeszcze raz pojechać do mechanika na sprawdzenie ale nie na komputer ponieważ te lubią oszukiwać, wiem po sobie, kiedyś ustawiali mi komputerowo i po ustawieniu było gorzej niż przed  po czym ustawili mi tak jak to się robiło dawniej i jest si  .
_________________ Fiat Punto mk1 1.1 55KM 1998 r.
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#325956 Wysłany:
13 Sty 2010, 15:18; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Silnik nie ma znaczenia. Tzw. zbieżność jest określana w równoległości kół ustawionych na wprost. Mogą one być (u góry jest przód samochodu) zbieżne (/ \) lub rozbieżne (\ /). Kiedyś w jakimś temacie AF fajnie to wytłumaczył z tego co pamiętam
misiaczek88on napisał(a): Doradźcie czy mam coś z tym zrobić czy jak była ustawiana zbieżność kół to sie tym nie przejmować i po prostu wymienić opony na nowe i wtedy patrzeć czy nadal zdziera?
Jeśli masz jakąkolwiek wątpliwość co do prawidłowego ustawienia to jedź sprawdzić, czy jest ok.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
misiaczek88on |
#325964 Wysłany:
13 Sty 2010, 15:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
Masiu |
#325977 Wysłany:
13 Sty 2010, 17:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 07 Mar 2009, Posty: 946
|
Tak na marginesie - po wymianie amortyzatorów nie trzeba ustawiać zbieżności. To jest krążący od jakiegoś czasu po całym forum absurd. Wymiana amortyzatorów nie ma nic do rzeczy...
_________________ Fiat Punto I, 96', 1.1 55KM
|
|
Góra |
|
 |
pawelstany |
#326087 Wysłany:
13 Sty 2010, 23:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Oświęcim Rejestracja: 12 Paź 2009, Posty: 137
|
Mnie po wymianie opon na zimowe ściąga na prawo. Po wymianie amortyzatorów jeszcze bardziej. Chyba będę musiał wkońcu jechać ustawić zbieżność bo juz nie ma tekiej przyjemności jazda kropką jak dawniej;/ Wie ktoś może ile kosztuje ustawienie zbieżności??
_________________ Im wolniej jedziesz tym dłużej na ciebie patrzą;)
Moja kropka:
http://fiatpunto.com.pl/topic19322.html
|
|
Góra |
|
 |
misiaczek88on |
#326092 Wysłany:
13 Sty 2010, 23:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
ja buliłem 80 zł i to ponoć i tak mało jak na poznań bo w innym miejscu za to samo chcieli 150zł
|
|
Góra |
|
 |
pawelstany |
#326098 Wysłany:
13 Sty 2010, 23:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Oświęcim Rejestracja: 12 Paź 2009, Posty: 137
|
|
Góra |
|
 |
mr2j |
#326101 Wysłany:
13 Sty 2010, 23:58; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: sochaczew Rejestracja: 10 Sie 2008, Posty: 50 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
misiaczek88on |
#326102 Wysłany:
14 Sty 2010, 00:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
zależy gdzie warto popytać z tym że są różne wersje tz jedni twierdza że lepiej ustawiać komputerowo a inni że tradycyjnie.Mi skasowali 80 z tym ze wcześniej byłem na stacji kontroli pojazdów ze by mi sprawdzili stan zawieszenia że by mieć pewność że wszystko jest ok potem dopiero pojechałem na ustawianie kół.Prawdopodobnie cena też jest zależna od samochodu tz zawsze będą cie pytać jaki samochód
|
|
Góra |
|
 |
Masiu |
#326105 Wysłany:
14 Sty 2010, 00:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 07 Mar 2009, Posty: 946
|
Cena nie jest zależna od samochodu. Jest stała (tj. ok 50/90zł), a jeśli ktoś płaci za ustawienie geometrii kół przednich 150zł to chyba spadł z drzewa. Co innego ustawianie całej geometrii samochodu, ale tego się nie robi, no chyba, że auto jest po wypadku. A wracając do kwestii wymiany amortyzatorów - jeśli ktoś mówi,że po tym zabiegu ustawia się zbieżność, kompletnie nie wie o co chodzi 
_________________ Fiat Punto I, 96', 1.1 55KM
|
|
Góra |
|
 |
woncki |
#326109 Wysłany:
14 Sty 2010, 00:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 11 Lis 2009, Posty: 250 Pomógł: 10
|
Misiaczkek. Nie ustawia się rozbieżności i zbieżności osobno, bo to jedno i to samo- wyjaśniam - to jak pompowanie lub upuszczanie powietrza z opon w celu ustalenia prawidłowego ciśnienia.
U mnie do ustawienia zbieżności pobrali tylko średnicę felg i model pojazdu,a rodzaj silnika nie miał większego znaczenia. Następnie idealnie napompowali opony(wartości katalogowe) no i ustawili komputerowo przód. Coś mi nie grało i kazałem im sprawdzić geometrię kół lub niektórzy mówią symetrię podwozia. Wtedy podłączyli wszystkie cztery koła i okazało się, że koła są idealnie w linii jak kierownica jest lekko skręcona. Potocznie samochód "zostawia cztery ślady". Mechanicy w śmiech, że punciak powypadkowy, a ja podziękowałem, bo mam go od nowości z salonu i nigdy bity nie był, oczywiście opierdzieliłem cwaniaczków. Pojechałem w inne miejsce i zrobili idealnie tzn. kierownica idealnie na wprost i auto też idealnie na wprost, co najważniejsze zostawia "2 ślady na śniegu" 
|
|
Góra |
|
 |
marjan1985 |
#326112 Wysłany:
14 Sty 2010, 00:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 30 Lip 2007, Posty: 442
|
U mnie w ASO Fiata na Wojska Polskiego w Chorzowie za ustawienie zbieżności kasują 60zł. Z kolei w okolicznych stacjach kontroli pojazdów ~80zł, więc może podjedź do fiata 
|
 |
Thomas |
#326135 Wysłany:
14 Sty 2010, 07:43; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Cygan |
#326142 Wysłany:
14 Sty 2010, 09:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Gru 2008, Posty: 137
|
Pełna geometria zawieszenia wynika z programów,robiąc zbieżność program określa pozostałe parametry.Jeżeli ktoś dzisiaj robi inaczej to jest fajansiasz i nie warto to takiego jeżdzic.We Wrocku gdzie ja jeżdżę przed określeniem geometrii bada się stan elementów zawiszenia aby nie robić na darmo pomiarów-ta czynność 10 zł,jeśli wszystko jest ok-80 zł.W kropasie zmieni się kąt pochylenia koła gdy np będa wybite tuleje wachacza-także najpierw doprowadzamy wszystko do ładu a potem jedziemy na geometrię podwozia.
|
|
Góra |
|
 |
misiaczek88on |
#326158 Wysłany:
14 Sty 2010, 12:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
u mnie to tylko narzekali że musieli odkręcać koła że by ustawić zbieżność bo miałem fiatowskie kołpaki te co są przykręcane śrubami koła.Mam pytanie czy jeśli byłem w stacji kontroli pojazdów i tam sprawdzali mi całe zawieszenie na tych ruchomych płytach i powiedzieli że jest ok to czy to badanie jest wystarczające? chodzi mi o to czy w zupełności ono wystarczy czy jeszcze jakieś by się przydało po za tymi ruchomymi płytami?
|
|
Góra |
|
 |
mr2j |
#326215 Wysłany:
14 Sty 2010, 19:08; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: sochaczew Rejestracja: 10 Sie 2008, Posty: 50 Pomógł: 1
|
Thomas napisał(a): mr2j napisał(a): zbieznosc 20 ziko nie wiem gdzie za takie grosze .... ustawienie zbieżności ( przyrządy laserowe ) koszt 150zł....
u mnie w miescie zbieznosc 20 ziko a geometria 80 za os ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) zapraszam do mnie bedzie taniej 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|