|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
EdiVip |
#324565 Wysłany:
08 Sty 2010, 19:11; Temat postu: Czujnik zmierzchu i światła do jazdy dziennej... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam! Mam pytanko... Chciałbym zakupić sobie reflektory Angel Eyes  i zamontować tam ksenony  Nie było by nic w tym dziwnego ani trudnego gdyby nie fakt że świateł przeciwmgłowych chce używać jako świateł do jazdy dziennej.( Czy tak w ogóle wolno wg prawa polskiego!?) i najlepiej żeby był jakiś czujnik światła który przy zmierzchu rozłączał światła dzienne (przeciwmgłowe) i włączał ksenony (czyli zwykłe mijania) ! Czy jest to w ogóle wykonalne w kropie?! thx z góry.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fajgi |
#324612 Wysłany:
08 Sty 2010, 22:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR Rejestracja: 05 Sty 2009, Posty: 1252
|
EdiVipto już jest lenistwo.......nie wolałbyś sam włączyć świateł ?? masz pewność, że owe będą włączone......a jak czujnik, o którym mówisz ( jest takowy ?? ) nie zapali świateł to jest mandacik.....za dużo tu magii czuje....
_________________ Twardo i nisko...jak mówi Pismo... Ojciec niestety kupił Goilfa MK IV, bo kropka skasował mu gówniarz....a ja obecnie. Polo 6N mojego projektu
|
|
Góra |
|
 |
EdiVip |
#324618 Wysłany:
08 Sty 2010, 22:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wiesz lenistwo lenistwem ( troszkę jestem  ) ale plan miałem taki: Światła mam włączone cały czas tylko jest takie małe urządzenie które w zależności od dnia czy nocy wyłączy jeden układ i włączy drugi:) i wsio! to chyba nie jest super skomplikowane !?
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#324624 Wysłany:
08 Sty 2010, 23:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
bardzo zly pomysl przeciwmgielne rozpraszaja swiatlo z tego co mi wiadomo, i bedzie oslepial ludzi to jest inna soczewka i rozprasza inaczej swiatlo, moze i jest to wykonalne ale bedzie razilo innych
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#324631 Wysłany:
08 Sty 2010, 23:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Cytuj: przeciwmgielne rozpraszaja swiatlo z tego co mi wiadomo, i bedzie oslepial ludzi
i tak potencjalnie zamontowane ksenony będą dawały po oczach więc czy to zrobi jakąs różnice koledze EdiVip to nie wiem.
ogólnie pomysł ciekawy, ale raczej słaby, przyjmijmy, że jedziesz jakąś oświetloną droga krajową, pod lampą będą świeciły te do jazdy dziennej, tam gdzie ciemno właczą się mijania i tak w kółko. 
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
EdiVip |
#324633 Wysłany:
08 Sty 2010, 23:57; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
posti napisał(a): bardzo zly pomysl przeciwmgielne rozpraszaja swiatlo z tego co mi wiadomo, i bedzie oslepial ludzi to jest inna soczewka i rozprasza inaczej swiatlo, moze i jest to wykonalne ale bedzie razilo innych Masz rację kolego ale z tego co mi wiadomo to światła do jazdy dziennej też są ustawione na oczy innych kierowców żeby zwracały na siebie uwagę! a w dzień jest wystarczająco widno aby nie oślepiały dlatego po zmierzchu się automatycznie wyłączają! buladag napisał(a): i tak potencjalnie zamontowane ksenony będą dawały po oczach więc czy to zrobi jakąs różnice koledze EdiVip to nie wiem.  ogólnie pomysł ciekawy, ale raczej słaby, przyjmijmy, że jedziesz jakąś oświetloną droga krajową, pod lampą będą świeciły te do jazdy dziennej, tam gdzie ciemno właczą się mijania i tak w kółko. 
Mój pomysł się wziął stąd że mój teść ma q7 z takim rozwiązaniem i jakoś to dobrze działa bez szfanku... nawet w tunelu zapala i wyłącza kiedy trzeba!!! wiem że ciężko tu porównać te dwa samochody ale polak potrafi 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#324634 Wysłany:
09 Sty 2010, 00:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Cytuj: Mój pomysł się wziął stąd że mój teść ma q7 z takim rozwiązaniem i jakoś to dobrze działa bez szfanku... nawet w tunelu zapala i wyłącza kiedy trzeba!!! wiem że ciężko tu porównać te dwa samochody ale polak potrafi Smile
no to chyba jedynym rozwiazaniem jest dotarcie do jakiegos schematu tej instalacji i poznanie zasady działania, ale obawiam się że może byc cięzko, bo raczeh do aut tej kasy nie sa wydawane ksiazki typu "sam naprawiam" itp 
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
EdiVip |
#324636 Wysłany:
09 Sty 2010, 00:18; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No masz rację jeśli chodzi o schemat do q7  ale przeglądałem trochę neta i znalazłem kilka czujników domowych np z opóźnionym przełączaniem nawet do 15sek w razie np burzy żeby nie szalał  ale nie wiem co wybrać i one raczej tylko włączają światło a nie przełączają pomiędzy dwoma układami...
|
|
Góra |
|
 |
spiochu |
#325970 Wysłany:
13 Sty 2010, 16:33; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Dębe Wielkie Rejestracja: 16 Wrz 2009, Posty: 23
|
No to pojedźmy kodeksem drogowym. Świateł przeciwmgłowych można używać w czasie "zmniejszonej przejrzystości powietrza" (rozdział 3, oddział 8, art. 30 ) oraz przy normalnej widoczności, od zmierzchu do świtu, na drodze krętej odpowiednio oznaczonej (rozdział 5, oddział 3, art. 51, pkt. 5).
W każdej innej sytuacji można zarobić mandat.
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#325972 Wysłany:
13 Sty 2010, 16:35; Temat postu: |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|