|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 12:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
brov |
#329802 Wysłany:
27 Sty 2010, 18:55; Temat postu: Bardzo wysokie obroty na starcie przy mrozie |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam Wszystkich
Mam problem z moją Rakietą (Punto II 1.2 8V).
Otóż przy odpalaniu zimnego silnika auto wchodzi na bardzo wysokie obroty, nawet do 4,5k.
Przy obecnych mrozach boję się że silnik mi się rozleci  . Dokładnie wygląda to tak, przykład z dzisiejszego poranka:
Temperatura: -21°C, zapalam i obroty skaczą od razu do 4,5k, po około 40-60s stresu obroty powoli (w ciągu ~15s) spadają do 10k.Co ciekawe w tym momencie jeśli zgaszę samochód i uruchomię ponownie to już nie będzie szalał, pomimo że silnik jeszcze się dobrze nie rozgrzał. Gdy autko się już uspokoiło, wrzuciłem jedyneczkę i spokojnie ruszyłem do pracy. Po 8h, auto zimne, temp. Otoczenia: -9,7°C. Spokojnie zapaliłem papierosa, pogłaskałem Rakietę po lusterku z nadzieją, że może wyzdrowiała, wsiadłem, wziąłem głęboki oddech, przekręciłem kluczyk i… znowu szaleje, prawie 3,5k obrotów. Zauważyłem że wartość początkowa obrotów na zimnym silniku zależy od temperatury, im niższa temperatura tym wyższe obroty na starcie, przy temp w granicach 0°C problem nie występuje.
Wczoraj wymieniałem hamulce i końcówki drążków, powiedziałem mechanikowi o tych obrotach i wyczyścił mi dodatkowo przepustnicę i jakieś tam czujniki. Gdy odebrałem auto niby nie było problemu, ale dla pewności po powrocie potrzymałem auto na mrozie przed domem 4h ~ -16°C, na starcie miał niecałe 2k obrotów i od razu spadły, czyli chyba ok. Niestety dzisiaj problem się powtórzył  , co może być źle? Coś przymarza?
Dodam że żadne kontrolki się nie świecą.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#329821 Wysłany:
27 Sty 2010, 19:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
masakra dla silnika!
sprawdz czy czasem linka gazu nie przymarza, jak to nie ona to cos sie dzieje z przepustnica
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
nitro |
#329922 Wysłany:
27 Sty 2010, 22:31; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć!
Ja zauważyłem u siebie podobny objaw.
Tj. po odpaleniu autko wchodzi na obroty około 2k-2,5k RPM.
Jednak jeśli tylko lekko musnie sie pedał gazu, to obroty spadają do poprawnej wartości 1,2k RPM (auto zimne).
Pewnie przy 4,5k RPM nie myślałeś o tym, żeby mu jeszcze dołożyć gazem, ale spróbuj, wystarczy lekko dotknąć gaz.
Wygląda wiec na to, ze linka do przepustnicy przymarza.
Ja obywam się na razie z moim sposobem i jest ok.
|
|
Góra |
|
 |
xONx |
#329940 Wysłany:
27 Sty 2010, 22:49; Temat postu: |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
u mnie rekordowo podskoczyły obroty do niewiele ponad 1k RPM
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
fajgi |
#329955 Wysłany:
27 Sty 2010, 23:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: ukaszeeeekk
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR Rejestracja: 05 Sty 2009, Posty: 1252
|
|
Góra |
|
 |
brov |
#330195 Wysłany:
28 Sty 2010, 19:10; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Byłem w warsztacie, podłączyli Rakietę do komputera i znaleźli błąd czujnika temperatury wody  . Wymienili, odpowietrzyli układ i zapewniali, że teraz działa. Niestety na razie nie mogę tego sprawdzić bo temperatura jest za wysoka, -2°C, a w takich warunkach samochód działa normalnie.
Ale czy ten czujnik ma jakikolwiek związek z obrotami? Bo nie bardzo się na tym znam  .
nitro napisał(a): [...]. Pewnie przy 4,5k RPM nie myślałeś o tym, żeby mu jeszcze dołożyć gazem, ale spróbuj, wystarczy lekko dotknąć gaz. [...]
Próbowałem raz, ale nie pomogło, a dalsze pukanie w gaz wydawało mi się nierozsądne. 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#330239 Wysłany:
28 Sty 2010, 20:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
brov a miałem pisać żebyś obczaił czujnik temp. ma bardzo duży związek, czym mniejsza temp. tym wyższe obroty, a jak głupoty pokazuje czujnik to i głupieją obroty. Sam tak miałem w seacie, miała być już przepustnica wymieniana w aso a okazało sie w zwykłym warsztaciku że to czujniczek bzdurny.
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#332046 Wysłany:
03 Lut 2010, 01:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
na 100% tps , przerabialem ( czujnik polozenia przepustnicy ) , mozna wymienic ,ale moze sie sypac dalej , lepiej poszukaj nowej przepusnitcy ( uzywki sie sypia )
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|