|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
lakikwap |
#329202 Wysłany:
25 Sty 2010, 18:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tomek040982 napisał(a): Nie sadze. Jak zblokujesz kola czy nawet bedziesz hamowal na granicy poślizgu to droga hamowania będzie dłuższa od samochodu z ABSem.
ja też myślałem, a nawet byłem pewny, że tak jest, no niestety jest inaczej.... choć w dalszym ciągu jestem za ABSem patrząc na hamowanie w łuku, a poza tym niewiele jest dłuższa droga ham. na wprost. NO i zawsze można spróbować ominąć przeszkode.
a tu to wszysstko widać
http://www.youtube.com/watch?v=7ML-epQUNT0
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wałek |
#329206 Wysłany:
25 Sty 2010, 18:30; Temat postu: |
|
 |
Mr Schaft |
 |
Imię: Sławek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Pszczyna Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 1691
|
JA właśnie przez abs miałem stłuczkę w zeszłą zimę, padał deszcz było mokro, ja zahamowałem, wcisnąłem do oporu hamulec zadziałał abs i tylko widziałem jak się wbijam na d**e auta przede mną....
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#329210 Wysłany:
25 Sty 2010, 18:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 06 Mar 2008, Posty: 696 Pomógł: 6
|
lakikwap napisał(a): Tomek040982 napisał(a): Nie sadze. Jak zblokujesz kola czy nawet bedziesz hamowal na granicy poślizgu to droga hamowania będzie dłuższa od samochodu z ABSem. ja też myślałem, a nawet byłem pewny, że tak jest, no niestety jest inaczej.... choć w dalszym ciągu jestem za ABSem patrząc na hamowanie w łuku, a poza tym niewiele jest dłuższa droga ham. na wprost. NO i zawsze można spróbować ominąć przeszkode. a tu to wszysstko widać http://www.youtube.com/watch?v=7ML-epQUNT0
Ja tam wiem swoje a ten film nic nie udawiadnia bo na poprzedniej strobie film mowi cos innego,
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#329298 Wysłany:
25 Sty 2010, 22:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Ja się sprzeczać nie będę bo widzę ze to sensu nie ma.
Tomek040982 napisał(a): Nie wierzysz to sprawdz sobie
Zrobiłem juz troche tych kilometrów po drogach całej europy wiec nie muszę sobie nic sprawdzać  bo nie jeżdżę samochodem od wczoraj.
cześć ma swoja teorie inna cześć ma swoją.
ale jestem pewien ze wszystkie systemy są wymyślane dla ludzi których jazda samochodem ogranicza się do minimum.
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#329386 Wysłany:
26 Sty 2010, 10:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jak dla mnie te systemy są po to żeby pomóc kierowcy co nie znaczy że nie trzeba myśleć , wręcz przeciwnie.
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#329430 Wysłany:
26 Sty 2010, 13:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
sadoo napisał(a): Ja się sprzeczać nie będę bo widzę ze to sensu nie ma.  Tomek040982 napisał(a): Nie wierzysz to sprawdz sobie Zrobiłem juz troche tych kilometrów po drogach całej europy wiec nie muszę sobie nic sprawdzać  bo nie jeżdżę samochodem od wczoraj.  cześć ma swoja teorie inna cześć ma swoją. ale jestem pewien ze wszystkie systemy są wymyślane dla ludzi których jazda samochodem ogranicza się do minimum.
To jest tak jakby porównywac które świeta są lepsze i że Linux jest lepszy niż Windows bo tam trzeba myśleć.
Te systemy stworzone sa dla wszystkich. Mniej myślących i bardziej myślących.
Mówisz że zrobiłeś ileś tam km. Wybacz. Ale nawet chocbyś zrobił 100000000000km i na godzine usiadł z jakimś kierowca rajdowym to otworzyły by Ci się oczy na niektóre rzeczy i doszedł byś do wniosku że NIC nie umiesz....... a co więcej to ten kierowca rajdowy powiedział by Ci że umiesz:...........MINIMUM.........
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
G360 |
#329439 Wysłany:
26 Sty 2010, 13:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Lip 2009, Posty: 1217 Pomógł: 2
|
No to pierwszy raz ESP uratował mi autko. Wjeżdżałem w zakręt na suchej drodze, a na zakręcie niespodzianka - nie odśnieżone. Z przeciwka autobus. Lekkie przyhamowanie - elektronika zadziałała, utrzymała tor jazdy, zadek skontrowało i autko piękinie przeszło zakręt. Może i dla nie-myślacych, moze i nie dla mistrrzów kierownciy, jakich tu wielu, ale systemy działają i pomagają i to fakt. Ja jestem jak najbardziej na tak!
|
|
Góra |
|
 |
filip76 |
#329454 Wysłany:
26 Sty 2010, 14:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mi ABS też uratował tyłek (i pozostałym 3 osobom na pokładzie). Jechałem jeszcze mareą, droga krajowa, jakieś 90 km/h, lekki łuk w lewo. Z naprzeciwka kolumna aut. Nagle z końca wyskakuje jakiś kretyn w dostawczej kii do wyprzedzania i wali mi na czołówkę.
Instynktownie wdepnąłem hamulec w podłogę i odbiłem kierownicą w prawo, prawa strona auta jechała po poboczu ale zaraz odbiłem w lewo, żeby nie wjechać do rowu. Idiota z dostawczaka zrobił zapewne podobny manewr, bo kolizji nie było
Jestem pewien, że gdyby nie ABS, to wykręciłbym bączka, bo lewa strona auta miała dobrą przyczepność (asfalt), a prawa - cieniutką (trawa, piach).
Nie miałem czasu nawet, żeby się zes..ć w spodnie, o "hamowaniu" pulsacyjnym nie wspominając...
Mistrzom, którym wydaje się, że prawa fizyki kontrolują "siłom woli" więcej pokory życzę 
_________________ alfa romeo robi auto na najbliższy salon w Genewie. Honda - na lata
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#329488 Wysłany:
26 Sty 2010, 16:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Tomek040982 napisał(a): Jak dla mnie te systemy są po to żeby pomóc kierowcy co nie znaczy że nie trzeba myśleć , wręcz przeciwnie. a kto tu mówi ze nie trzeba myśleć, ba trzeba jeszcze przewidywać i do tego mysleć za innych. ze np na owym zakręcie może być np nie odśnieżone lub ze może leżeć piaseczek bądź kierowca z przodu nagle zacznie wykonywać dziwny manewr. mario-sz napisał(a): na godzine usiadł z jakimś kierowca rajdowym to otworzyły by Ci się oczy na niektóre rzeczy i doszedł byś do wniosku że NIC nie umiesz.......
to już wiedziałbym po 5 min nie potrzebowałbym godziny.  mam świadomość ze kierowca rajdowy potrafi duuuuuuuzo więcej bo przebywałem swego czasu sporo w tym środowisku.
kierowca rajdowy cywilnym samochodem bez systemu pojedzie precyzyjniej i pewniej niz dobry kierowca z systemami  były kiedys takie badania i porównania prowadzone przy współpracy z Harrim Rovanperą.
ostatnio sytuacja w moim pieknym miescie na drodze właściciel nowego Nissna zaufał systemom i doszedł do wniosku ze będzie szybszy od Fiata na śniegu i na zakręcie zaliczył lampę.
systemy jak najbardziej są pomocne to fakt ESP na śniegu uratuje dupsko na asfalcie i mokrej nawierzchni tym bardziej ale dalej przystaje przy swoim ze ABS na śniegu i lodzie i błocie pośniegowy wykazuje gorsze efekty. Na mokrej i suchej nawierzchni jest niepodważalnie pomocny.
kiedyś rozmawiałem na ten temat z inżynierem transportu i potwierdzał. argumentował to również tym ze podczas hamowania bez abs przed kołem tworzy się klin z śniegu, błota pośniegowego, który wprowadza dodatkowy opór i tarcie co w konsekwencji zwiększa skuteczność hamowania.
a na lodzie system jest nieskuteczny ponieważ czujniki nie są na tyle zaawansowane technologicznie aby poradzić sobie z taka nieprzewidywalna nawierzchnia.
Chętnie również poruszę w najbliższym czasie ten temat z kolega z ławki licealnej, który ze grupą profesorów i doktorów szukają nowych rozwiązań w zastosowaniu ABSu nowej generacji projekt jest realizywoany przy współpracy Politechniki Wrocławskiej i Bosch'a
Na marginesie dodam ze ja jeszcze nie miałem sytuacji aby mi ABS ratował tyłek. nie dlatego ze go nie chciałem ale staram się unikać sytuacji niebezpiecznych. na drodze cały czas jestem skupiony. 
|
|
Góra |
|
 |
Raff |
#329564 Wysłany:
26 Sty 2010, 21:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Żory Rejestracja: 11 Sie 2009, Posty: 245 Pomógł: 1
|
filip76 napisał(a): Nie miałem czasu nawet, żeby się zes..ć w spodnie, o "hamowaniu" pulsacyjnym nie wspominając...
z mojej strony tylko tyle - ocena powyższej uwagi: 10/10
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet 120 km (Black)
Fotki autka w galerii
http://fiatpunto.com.pl/topic17752.html
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#329682 Wysłany:
27 Sty 2010, 03:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mario-sz napisał(a): To jest tak jakby porównywac które świeta są lepsze i że Linux jest lepszy niż Windows bo tam trzeba myśleć.
Te systemy stworzone sa dla wszystkich. Mniej myślących i bardziej myślących.
Mówisz że zrobiłeś ileś tam km. Wybacz. Ale nawet chocbyś zrobił 100000000000km i na godzine usiadł z jakimś kierowca rajdowym to otworzyły by Ci się oczy na niektóre rzeczy i doszedł byś do wniosku że NIC nie umiesz....... a co więcej to ten kierowca rajdowy powiedział by Ci że umiesz:...........MINIMUM.........
W koću człowiek uczy sie całe życie. Nie ma znaczenia ze ktoś przejechał ileś tam kilometrów bo jak przychodzi co do czego to wiele rzeczy może go jeszcze zaskoczyc i nauczyć na przyszłość. [ Dodano: 27 Sty 2010 02:15 ]Ja jeżdżę juz 10 lat praktycznie bez przerwy ile kilometrów juz natluklem nie wiem (dużo) w różnych warunkach tak samo w mieście (Warszawa głównie) czy też trasa ale w życiu nikomu nie powiem ze jesten najlepszym kierowca , ba nawet dobrym kierowcą według mnie dobry kierowca umie już wszystko a 99% kierowców całe życie sie uczy włącznie ze mną .

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#332116 Wysłany:
03 Lut 2010, 12:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Seba
Samochód: Abarth Punto Evo
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 2559 Pomógł: 12
|
W piątek również wpadłem w poślizg i ani ABS ani ESP czy inne podzespoły nie wyciągnęły mnie..
Mianowicie jechałem około 50km/h prostą ośnieżoną, oblodzona drogą około 23.. Nagle przed sobą zobaczyłem dużą dziurę chciałem ją ominąć (ponieważ kiedyś w taką wpadłem bravo i rozwaliłem sobie zawieszenie ) nie gwałtownie lecz powoli skręciłem kierownicą po ominięciu dziury chciałem wrócić na swój pas i wtedy tył poleciał... Próbowałem go jakoś wyciągnąć ale nie udawało się.. Widziałem ze zaraz kończą się zaspy i pojawiają się rowy a dalej ostry zakręt, wiec skręciłem koła i wleciałem w zaspę... Okazało się, że zawisłem osłona silnika... Zacząłem jakoś wybijać lód spod niego, potem moja dziewczyna zatrzymała parę osób pomogli nam i wyciągnęliśmy go.. Najważniejsze, że nic się nikomu nie stało, że to był wieczór i pusto na drodze i że wóz jest cały.. Ale od tamtej chwili podczas takich warunków, będę jechał 30km/h jak nie mniej i już nie ufam podzespołom, bo na oblodzonej jezdni są nie skuteczne.. Oczywiście na suchej, podczas gwałtownego hamowania jak najbardziej się sprawdzają.. Ale niestety nie w takich warunkach..
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#332193 Wysłany:
03 Lut 2010, 18:28; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Sebooo a masz w ogóle ESP ? bo z tego co pamiętam to masz 1,4 8V w wersji Active  a ESP występowało zazwyczaj w topowych wersjach [ Dodano: 03 Lut 2010 17:21 ]a ABS nie miał prawa Cię wyciągnąć bo to tylko system zapobiegający blokowaniu się kół podczas hamowania  ESP służy do stabilizacji toru jazdy, ale czy go masz zapytałem ciut wyżej [ Dodano: 03 Lut 2010 17:28 ]właśnie w temacie o Twoim gp przeczytałem, że masz ABS i EBD, abs już napisałem za co opowiada, natomiast EBD to rozdzielacz siły hamowania, więc nie miało co Cię "wyciągać" z tego poślizgu 
|
 |
Dzidek |
#332284 Wysłany:
03 Lut 2010, 22:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 19 Lis 2007, Posty: 142
|
nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i umiejętności przewidywania. oczywiście na lodzie ani super system ani super opony nic nie zdziałają ale sam się łapię na tym, że jadąc wolniej niż inni wnerwiam się, że mnie wyprzedzają. kij z tym, niech se jadą, dojadę kapkę wolniej ale dojadę. nie umniejszając nikomu czytając ten wątek, nie ważne jaką furą na jakich gumach i z jakimi systemami też się przekonałem że nie ma żartów z lodem na ulicy...
|
|
Góra |
|
 |
Grzefo |
#332384 Wysłany:
04 Lut 2010, 12:16; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Grzef
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Sędziszów, Świętokrzyskie Rejestracja: 03 Lip 2008, Posty: 72
|
Koledzy czytając ten wątek to jest taka mądra myśl: kierowca jest dobry jeżeli wróci z każdej wyprawy samochodem do domu cały. I to nie dotyczy że jeździsz rok czy parę lat, na drodze w tych czasch jest na każdym kroku niebezpieczeństwo. Tak że koledzy, szerokości i przyczepności ( każdy mobil co ma cb wie oczym piszę). Pozdrawiam...
_________________ GP 1.4 8v 2008
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#332460 Wysłany:
04 Lut 2010, 18:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bbanditoss napisał(a): Sebooo a masz w ogóle ESP ? bo z tego co pamiętam to masz 1,4 8V w wersji Active  a ESP występowało zazwyczaj w topowych wersjach
Posiadam wersję Active ale rozszerzona. Poprzedni właściciel kupując go w salonie pododawał sobie trochę opcji.Wydaje mi się że jest ESP.. Ale może faktycznie tylko EBD.. ;(
A jak sprawdzić czy jest ESP czy go nie ma??
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#332463 Wysłany:
04 Lut 2010, 18:12; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#332470 Wysłany:
04 Lut 2010, 18:42; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
a ASR to znowu coś innego, bo to system zapobiegający "mieleniu" kół w miejscu  ale fakt chyba tylko występuje w parze z ESP
Sebooo, jak sprawdzić ?  jedź na parking duży czy coś  jedź, zaciągnij ręczny, polecisz bokiem i poczujesz czy coś chce Cię wyciągnąć czy lecisz dalej bokiem 
|
 |
Gasiu |
#332473 Wysłany:
04 Lut 2010, 18:51; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#332508 Wysłany:
04 Lut 2010, 20:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#332509 Wysłany:
04 Lut 2010, 20:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
esp przyhamował by poszczególne koła i pomógł by Ci odzyskać panowanie nad autkiem, pooglądaj filmiki na youtube jak działa esp.. abs abesem ale esp to już naprawde przydatna sprawa..
[ Dodano: 04 Lut 2010 20:53 ]
http://www.youtube.com/watch?v=T9Y6z7cXxEE 4min.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#332525 Wysłany:
04 Lut 2010, 21:21; Temat postu: |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Sebooo napisał(a): To w takim razie nie mam ESP... Bo takiego przycisku na desce nie posiadam... Dlatego zarzuciło mi tył? i wpadłem w poślizg?
To, że Ci rzuciło tyłem i wpadłeś w poślizg spowodowane było sytuacją na drodze w jakiej się znalazłeś. Natomiast to, że nic nie pomogło Ci z tego poślizgu wyjść oznacza brak ESP w Twoim aucie 
|
 |
Sebooo |
#332528 Wysłany:
04 Lut 2010, 21:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
jurekl |
#332532 Wysłany:
04 Lut 2010, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Jerzy
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 26 Lis 2008, Posty: 80
|
1. Myśleć
2. Przewidywać
3. Dostosować prędkość do warunków
4. Nie jeździć
_________________ GRANDE PUNTO 1,4 ESTIVA
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#332538 Wysłany:
04 Lut 2010, 21:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|