You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 20:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #341106 Wysłany: 04 Mar 2010, 01:02; 
 Temat postu: nie działa ogrzewanie tylnej szyby
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Hubert
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Gent, Belgia
Niedawno stałem się posiadaczem używanego GP 1.3 MJTD 90 KM, autko super się sprawuje ale pojawiła się mała usterka (albo już była - nie sprawdzałem akurat tego przed zakupem a szkoda...)

Dziś rano był lekki przymrozek więc standardowo skrobaczka poszła w ruch no a po odpaleniu silnika pierwsze co to włączenie ogrzewania tylnej szyby. A tutaj zonk - po wciśnięciu klawisza na konsoli nic się nie dzieje: nie zapala się czerwona lampka przycisku (2 sąsiednie, czyli od klimy i obiegu zamkniętego działają), nie słychać żadnego "pyknięcia" przekaźnika a szyba oczywiście "nie grzeje".

Sprawdziłem na dzień dobry bezpiecznik - jest ok. Dla 200% pewności wsadziłem też drugi nowy - nic to nie dało więc problem leży gdzie indziej.

Jedyne co mi się nasuwa, to ostatnia naprawa która była robiona w ASO jakiś czas temu przez poprzedniego właściciela - wymieniane było pokrętło nawiewu (nawiew działał tylko w pozycji na "szybę i nogi"). Przycisk od ogrzewania szyby jest na tym samym panelu co pokrętła więc zastanawiam się czy przy składaniu nie zapomnieli przypadkiem podłączyć jakiejś wtyczki (o ile coś takiego tam się znajduje).

Czy ktoś z Was miał podobne problemy z ogrzewaniem tylnej szyby? Albo rozbierał ten panel i pamięta co się pod nim kryje?

EDIT: jak się okazuje, Punciak ma też podgrzewane lusterka - niestety również nie działają (uruchamiają się razem z ogrzewaniem tylnej szyby). Bezpiecznik od lusterek również ok... Jutro wyciągnę radio i spróbuję dostać się do przycisku od ogrzewania - może po prostu nie jest podłączona wtyczka.

Czy ktoś się orientuje który z przekaźników odpowiada za ogrzewanie tylnej szyby i ew. lusterek? Niestety tego już nie podali w instrukcji a może to z nim coś jest nie tak

od 03.2010:
Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km
MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off

Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik
W planach:
przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna

04.2008 - 05.2009:
Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km

Post #341439 Wysłany: 05 Mar 2010, 09:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA
jeśli ogrzewanie lusterek również nie działa to albo rzeczywiście nie podłączyli albo przekaźnik padł.Ja niestety sie nie orientujje gdzie on jest w instrukcji nie doszukałem się takiego info

Post #342203 Wysłany: 07 Mar 2010, 15:14; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

No i dziś rozebrałem panel...

Nie jest to takie proste jak pisali ludzie w innych wątkach - wyjęcie panela z pokrętłami od dmuchawy to wcale nie kwestia 2 wkrętów ;)

A więc: należy wyjąć radio (wymagane 4 pręty lub chwytak), następnie wymontowanie metalowej ramki radia (4 wkręty) i w końcu wymontowanie panela (4 wkręty: 2 od strony czołowej, pod radiem, 2 od spodu, po zdjęciu plastikowej osłony nad miejscem na napoje).

Po wyjęciu okazało się, że wszystkie wtyczki są na miejscu. Dla pewności wypiąłem wszystkie, przeczyściłem i podłączyłem ponownie. Nie pomogło... Rozebrałem więc cały panel - trzy przyciski na panelu (ogrzewanie szyby, klima, obieg zamknięty) znajdują się na drukowanej płytce a ona podłączona jest za pomocą jednej zespolonej wtyczki. Obejrzałem płytkę dokładnie - gołym okiem nie widać aby którykolwiek element był uszkodzony. Być może malutki włącznik przycisku nie styka jego rozmiary nie pozwalają tego stwierdzić, zresztą chyba jest nierozbieralny.

Czeka mnie więc chyba wizyta w ASO bo nie udało mi się znaleźć nic co wyglądało by na uszkodzone a przycisk jak nie działał tak nie działa...

od 03.2010:
Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km
MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off

W planach:

04.2008 - 05.2009:

Post #342773 Wysłany: 08 Mar 2010, 23:08; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Polska
może kabel gdzieś przy tym włączniku jest walnięty, lub na drodze bezpiecznik - włącznik :?:

Post #342779 Wysłany: 08 Mar 2010, 23:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Pytanie tylko który z kabelków we wtyczce to ten od szyby (a jest ich w niej chyba 8 szt.)...

Jutro będę w posiadaniu identycznego, na 100% sprawnego panela z przyciskami - podłącze go i zobaczymy czy o wina przycisku czy kabla. Jeśli kabla to już gorzej bo na pewno będzie trudniej zlokalizować gdzie jest walnięty. Nie chcę nawet myśleć jak miałaby wyglądać jego wymiana...

EDIT: no i jednak to nie przycisk - wychodzi na to, że poszedł któryś kabel...

od 03.2010:

W planach:

04.2008 - 05.2009:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)