You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #353567 Wysłany: 08 Kwi 2010, 09:13; 
 Temat postu: Alternator się grzeje
Sympatyk kropek

Witam.postanowiłem wymienić łożyska w alternatorze bo strasznie chuczały już kiedyś je wymieniałem.Po wymianie łożysk wsadziłem go z powrotem alternator sie zadymił :-( .Zaniosłem go do fachowca sprawdził powiedział że to dioda(krzykną sobie 120 za jej wymianę )Podziękowałem i kupiłem tą diode
w sklepie za 5zł i wlutowałem ją sam tylko teraz gdy jest zimny samochód bez obciążenia ma 13,8-13,9 ładowania słabe ale on takie miał.tylko po jakiś 20 minutach pracy silnika.Alternator jest taki gorący że aż parzy i coś się w nim wypala i skacze mu strasznie ładowanie nie wiem może ktoś wie,co spieprzyłem:-).Pasek jest dobrze naciągnięty,łożyska też są dobre.

Ostatnio edytowany przez ARCZI2007, 09 Kwi 2010, 09:54, edytowano w sumie 1 raz

Post #353826 Wysłany: 08 Kwi 2010, 21:26; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Proponuję ponownie rozebrać alternator. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś o wentylatorze za kołem pasowym. Może po prostu skosiłeś sobie obudowę, poprzez krzywe jej skręcanie. Zwróć uwagę na obudowę, czy nie ma na niej pęknięć. Oceń stan szczotek węglowych, jeśli są krótsze niż 5 mm wymagają wymiany. Co do pomiaru napięcia ładowania dużo zależy od temperatury otoczenia. Przyrządy elektroniczne są na to wrażliwe i prawidłowe wskazania uzyskasz przy temp około 20 st. C. Pozdrawiam.

Post #354002 Wysłany: 13 Kwi 2010, 10:16; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Nie no żadna część nie została bez przesady taki ciemny nie jestem :-) .Wydaje mi się że niema możliwości krzywo ją skręcić ???Obudowa była już pęknięta niema dwóch łopatek od dziurek do wylotu powietrza ale to nic.Szczotki okej.Słyszałem że to diody tak nagrzewają altka ale nie wiem jeden fachowiec mądrzejszy od drugiego.

[ Dodano: 13 Kwi 2010 10:16 ]
można zamknąć temat zakupiłem używany na allegro wygląda niezle zobaczymy http://www.allegro.pl/item984551111_alt ... _stan.html

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)