|
Obecny czas: 28 Maj 2025, 07:34
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Crazydrake |
#370287 Wysłany:
01 Cze 2010, 19:47; Temat postu: Kropek ledwie jedzie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Połomia/Czudec/Rzeszów Rejestracja: 27 Cze 2009, Posty: 523 Pomógł: 12
|
Witam brakuje mi pomysłów , pomóżcie coś. Wymieniłem dzisiaj wtryskiwacz weszło ładnie chcę odpalić nic drugi raz też, za trzecim zablokowało sinik i nie szło obrócić wałem. Wykręciłem świece założyłem klucz na górny wałek a tu z dziury na świece chlust poszło paliwo, strzykawką wyciągnąłem resztę poskładałem do kupy wszystko kręci kręci kręci załapał ale ledwie. Kolejne próby odpalania wyglądały tak że łapał praktycznie od razu ale się nie mógł zebrać od razu do właściwych obrotów, jeszcze wcześniej sprawdziłem i dolne koło rozrządu jest przestawione tak na tym okienku na skrzyni na jakieś -5stopni. I teraz tak wyjechałem na jazdę próbną i na początku szedł na benzynie dobrze ale przełączyłem go na LPG. Tak jakby brakowało mu mocy myślałem że zabrakło gazu bo podobny objaw dokulałem się do stacji jakoś i zatankowałem. Potem go musiałem katować rozrusznikiem chyba z 30 sekund dodając gazu żeby załapał. I tak na benie jak i na gazie jak mu nie pomogę to nie będzie pracował i tak jakby mocy nie miał prawie w ogóle. Co to może być? gdzie szukać przyczyny, czy to może być od tego przestawionego rozrządu czy co innego. HELP.
_________________ Jest Nowy kijek Było Mój "landrynkowy":E kropas
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Dremix_Kal |
#370305 Wysłany:
01 Cze 2010, 20:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Palio Weekend
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Kalisz Rejestracja: 17 Lis 2009, Posty: 26
|
Gdy koło zębate wału korbowego ustawione na fabrycznych znakach to w tym okienku znak na kole zamachowym musi być na 0* (stopni). Sprawdź dokładnie rozrząd.
_________________ Fiat Palio Weekend II 1.2 16v 80 KM, Fiat Panda 1.1 8v 55 KM, Fiat Albea 1.2 16v 80KM
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370310 Wysłany:
01 Cze 2010, 20:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Połomia/Czudec/Rzeszów Rejestracja: 27 Cze 2009, Posty: 523 Pomógł: 12
|
To akurat wiem że tak ma być ustawione i jest poza 0 i dlatego piszę że jest ustawione na jakieś -5. Bo nie jest w tą stronę co jest 5 10 15 tylko w drugą. A mnie dziwi najbardziej że wcześniej było ok wszystko i jechał jak należy a po "wjechaniu do garażu" żeby wtrysk wymienić rozrząd się przestawił.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#370317 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
jak wymieniałeś wtryskiwacz odpiołeś aku ? jeśli nie to odebnij na trochę i spowrotem podłącz
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370320 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Odpinałem w tzw. między czasie jak kombinowałem czego silnik nie chce w ogóle kręcić. Wdaje mi się że to będzie coś z tym rozrządem i przy końcu sprężania nie ma iskry i dlatego nie chce palić. Powiedzcie czy mam dobrą hipotezę.
|
|
Góra |
|
 |
dariuszs860 |
#370327 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 09 Lip 2009, Posty: 897 Pomógł: 15
|
prąd jest dawany z Kompa do cewek i ceweki wytwarzaja iskre na świece, może watro sprawdzic cewki i komputer, i oczywiascie ustawic rozrząd.
_________________ Jeżeli Ci pomogłem kliknij "pomógł"
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370332 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To wiem ale czy przy przestawionym rozrządzie nie będą przestawione fazy i czy mieszanka nie dostanie odpowiedniej iskry bo tłok już się przez to troszkę cofnie i mieszanka nie będzie sprężona
|
|
Góra |
|
 |
2rotor |
#370336 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 09 Wrz 2007, Posty: 1680
|
Sprawdziłbym czy ci nie ścięło klina na kole rozrządu tym co masz na wale. To częsta usterka w fajerach. I wtedy to se możesz rozrząd do usranej śmierci ustawiać bo tego nie widać póki koła nie ściągniesz.
_________________ Fiat Stilo 1,6 16V Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#370338 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
a dobrze wszystko powpinałeś ?
|
|
Góra |
|
 |
dariuszs860 |
#370340 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dariusz
Samochód: Punto II 3d
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 09 Lip 2009, Posty: 897 Pomógł: 15
|
2rotor Zgadzam sie z kolega:)
_________________ Jeżeli Ci pomogłem kliknij "pomógł"
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370343 Wysłany:
01 Cze 2010, 21:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wojtass18
A co tam można źle podpiąć? To wtrysku idzie tylko jedna kostka do świec kable długością pasują to nie wiem co można tam źle podłączyć.
2rotor
Na kole rozrządu czy na kole zamachowym? Bo nie łapię jaki tam klin może być. Jedyne co mi się kojarzy to na pod kołem pasowym napędu alternatora taka kropeczka jest.
A powiedzcie mi jeszcze czy jeśli bym teraz zmienił pasek rozrządu to czy rolka napinacza mająca z 12tys może zostać?
|
|
Góra |
|
 |
2rotor |
#370355 Wysłany:
01 Cze 2010, 22:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Crazydrake napisał(a): wojtass18 A co tam można źle podpiąć? To wtrysku idzie tylko jedna kostka do świec kable długością pasują to nie wiem co można tam źle podłączyć. 2rotor Na kole rozrządu czy na kole zamachowym? Bo nie łapię jaki tam klin może być. Jedyne co mi się kojarzy to na pod kołem pasowym napędu alternatora taka kropeczka jest.
A powiedzcie mi jeszcze czy jeśli bym teraz zmienił pasek rozrządu to czy rolka napinacza mająca z 12tys może zostać?
Tak jak powiedziałem wcześniej - klin na kole od rozrządu które siedzi na wale korbowym, zamach nie ma nic do tego. Klin ten ustala koło rozrządu względem wału korbowego.
Na rysunku część nr 11.
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370360 Wysłany:
01 Cze 2010, 22:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ale jeśli bym ustawił wał jak to ostatnio robiłem w FL-ce siostry ostatnio czyli względem nacięcia na kole zamachowym i znakach na obudowie skrzyni (15,10,5,0) to też powinno być ok. Tak to u niej i zrobiłem i wszystko się zgadzało, auto jedzie jak złoto i znaki na pasku grały z nacięciami na obu kołach.
|
|
Góra |
|
 |
2rotor |
#370364 Wysłany:
01 Cze 2010, 22:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Crazydrake napisał(a): Ale jeśli bym ustawił wał jak to ostatnio robiłem w FL-ce siostry ostatnio czyli względem nacięcia na kole zamachowym i znakach na obudowie skrzyni (15,10,5,0) to też powinno być ok. Tak to u niej i zrobiłem i wszystko się zgadzało, auto jedzie jak złoto i znaki na pasku grały z nacięciami na obu kołach.
Ustawisz na zamachu, tam będzie git a z przodu jeśli klin jest walnięty to dalej będzie lipa. Najpierw sprawdź czy jest ok a potem będziemy myśleć dalej.
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#370479 Wysłany:
02 Cze 2010, 12:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No i kropek naprawiony(tak mi się przynajmniej wydaje). Podjechałem dzisiaj z rana do mechaniora żeby obejrzał ten rozrząd stwierdził że wina może leżeć po stronie wtrysku i żebym podjechał na kompa bo on tego sprawdzić nie może. Jadę do drugiego, ten osłuchał, podgazował, diagnoza wymień wtrysk na stary i powinno grać. Zajechałem do domu przełożyłem i fakt na benzynie chodzi dobrze tylko dalej mi się wydaje jakby się wskazówka od paliwa obniżała podczas jazdy na lpg. A co do samego gazu to kropek jedzie beż jakichś większych problemów. Jedyne co jest nie tak i tu trzeba będzie do gaziarzy jechać to tak jakby nie dostawał wystarczającej porcji powietrza chyba bo jak go podgazuję tak do 4000 obrotów to długo z nich schodzi a pomaga otwarcie "klapki" na obudowie filtra powietrza, na wolnych obrotach też lepiej pracuje po otwarciu tej klapki. Nic zobaczymy co będzie, dzięki za wszystkie porady.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#370483 Wysłany:
02 Cze 2010, 12:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Crazydrake napisał(a): wojtass18 A co tam można źle podpiąć? To wtrysku idzie tylko jedna kostka do świec kable długością pasują to nie wiem co można tam źle podłączyć.
chodziło mi że może nie do końca w pietę i mogło mieć luz 
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#371128 Wysłany:
04 Cze 2010, 18:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A powiedzcie mi czym grozi przedostanie się paliwa do oleju? Bo podczas tego totalnego zalania paliwem silnika chyba troszkę się przedostało przez pierścienie do oleju. Tak mi się wydaje po czuć jakby właśnie paliwo z korka wlewu oleju i po odpaleniu silnika kontrolka świeci się jeszcze przez jakąś sekundę. Czy to może w jakimś stopniu uszkodzić silnik??
|
|
Góra |
|
 |
barthezz |
#371135 Wysłany:
04 Cze 2010, 18:51; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Poznań-Wlkp Rejestracja: 21 Gru 2009, Posty: 74
|
Zupa rozrzedza smar silnikowy. Myślę, że to wystarczy żeby wymienić na nowy. Nie zalecę przecież destylacji  .
_________________ Z poważaniem
|
|
Góra |
|
 |
juma |
#371178 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Nie wydaje mi się żeby paliwo mogło dostać do oleju a nawet jeśli to w minimalnych ilościach i wtedy i tak odparuje bez problemu przez odmę na rozgrzanym silniku więc nie zawracał bym sobie tym głowy.
_________________ PUNTO 1.2 75KM
A MIAŁO BYĆ TAK PIĘKNIE...
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371180 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#371187 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A jaki może być powód tej dłużej świecącej kontrolki oleju? Micha jest ok smok powinien dobrze ciągnąć. Czy pompa oleju może w jakimś stopniu paść i takie problemy dawać?
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371190 Wysłany:
04 Cze 2010, 21:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Crazydrake |
#371214 Wysłany:
04 Cze 2010, 22:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#371227 Wysłany:
04 Cze 2010, 23:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|