You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #372666 Wysłany: 10 Cze 2010, 12:13; 
 Temat postu: Silnik 1.9 JTD 85KM
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Genewa
Mam takie pytanie, mamy Kropasa 1.2 60V, ale brakuje nam w nim klimy. Pojawiła się możliwość kupienia całkiem ładnie wyposażonej wersji 1.9 JTD 85 KM. Auto ma naturlane 161 tyś km. Na bieżąco serwisowane (ASO we Francji).
Mam trochę mieszane uczucia do tego diesla. Czy jest się czego bać? Czemuś szczególnie przyjrzeć? Coś co lubi się wysypać, turbina, wtryski jakieś newralgicznie miejsca? Głównie chodzi mi o silnik, bo reszta będzie taka sama pewnie jak w 1.2.

Post #372876 Wysłany: 10 Cze 2010, 22:14; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: SX
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Ostróda/Kajkowo
mam takiego kropa i powiem ci, że bez osłona pod silnikiem będzie tragedia. lekka kałuża i alternator nie działa. jak wszystko sprawne, to samochodzik na lata. tylko za radą mojego znajomego mechanika "ganiam" silnik. ogólnie nie lubi zbyt niskich obrotów, bo to podobno źle wpływa na turbine. a na trasie prędkości rzędu 140-150 nie są zbyt wielkim problemem dla kropa. Mój jak na razie skończył żywot, stoi w garażu i czeka od 2 miesięcy na reanimację, więc nie powiem Ci co mi padło, a przebieg jest podobny.

Post #372886 Wysłany: 10 Cze 2010, 22:31; 
 Temat postu:
GPS
Awatar użytkownika

Imię: mario
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Miasto Królów Polskich
jesli auto jakos silnikowo nie zmeczone, papiery na przebieg to ino latać, i z własnego doświadczenia powiem Ci, że od 3tyg mam JTD, i róznica w jezdzie jest maskarycznie fajniejsza :)

check >> topic12808-925.html << check

Post #373479 Wysłany: 13 Cze 2010, 08:42; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Genewa
Dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że auto okaże się naprawdę wartę swoich pieniędzy, przy bliższej inspekcji. A jak jest z wtryskami? Mają jakąś swoją granicę 200 tyś np? Wiem, że to ciężko ocenić, bo sporo zależy od paliwa/stylu jazdy, ale chodzi mi tak około.

Przy okazji to jest CR gen I czy gen II ?

Post #373809 Wysłany: 13 Cze 2010, 23:13; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Autko mało pali, silnik elastyczny, po autostradzie można spokojnie 130/140 km/h ciągiem jechać (chociaż nie polecam powyżej 100, bo zużycie strasznie rośnie przez opory powietrza).

Mój ma coś koło 190 tyś. jeżdżę od 178 tyś. Miał (ma) ukrytą wadę - trudności z odpalaniem przy ujemnych temperaturach (żaden komp tego nie pokarze), prawdopodobnie pompa CR do regeneracji/wymiany (ok. 750zł). Przy okazji szukania przyczyn usterki został bardzo dokładnie przediagnozowany i znaleźli jeszcze dwie rzeczy: zawór pompy CR (500zł), czujnik temp. płynu chłodzącego (ok. 60zł). Poza tym miałem element układu wspomagania do wymiany ale o tym wiedziałem przy zakupie.
Serwisowany czy nie na początek lepiej wymienić mu rozrząd, wszystkie płyny eksploatacyjne, filtry. Udanego zakupu :)

Post #373895 Wysłany: 14 Cze 2010, 13:33; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość
Jeśli wtrsyki i pompa są dobrze traktowane(jakość paliwa), to 200 kkm nie bedzie dla układu czymś wielkim. Sprawdź termostat i przepływomierz. Ja swoje JTD mam już 2 lata i poza wymienionym termostatem, odpukać nic się nie dzieje.

Post #374410 Wysłany: 15 Cze 2010, 23:27; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chorzów
Jak moi poprzednicy, polecam bardzo samochód z tym silnikiem. Dużą zaletą jest przyspieszenie przydatne zarówno w mieście jak i na długich trasach oraz niskie spalanie. Z mojego doświadczenia proponuje sprawdzić stan przedniego zawieszenia. JTD to duży silnik więc ten mechanizm może się zużyć. U mnie konieczna była wymiana amortyzatorów. Oprócz tego przy wymianie paska rozrządu proponuje sprawdzić stan paska klinowego i jego napinacza. A na zimę radze uzbroić się w nowy akumlator. Więcej grzechów JTD nie pamiętam, swojego mam od roku i przejechałem nim 11 tysięcy. Obecny stan licznika 143 300.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)