Witam wszystkich forumowiczów
To jest pierwszy post mojego autorstwa na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc.
Kilka miesiecy temu kupilem Punto I 1.2 16v Sporting
Jestem bardzo zadowolony z zakupu, auto ma mocy tyle ile potrzebuje, pali bardzo rozsadnie i zadnych problemow az do wczoraj.
Robilem szybki kurs rano (max 1km) 200m od domu stoje na skrzyzowaniu i nagle silnik zdycha. Odpalil bez zadnego problemu jade dalej... 10m od domu znowu to samo, ale znowu odpalil.
Pytanie brzmi co to moze byc ??
Jedna rzecz zauwazylem, ktora mysle ze posrednio lub bezposrednio jest powiazana z tym co mialo miejsce - chodzi o obroty na jalowym biegu.
Wyglada to z grubsza tak po wlaczeniu silnika gdy ssanie dziala mam 1500 obrotow, ssanie puszcza leci do 1000 ale gdy zatrzymam sie powiedzmy po kilku minutach jazdy i mam bieg jalowy ( w moim rozumieniu tego
slowa , brak biegu i brak sprzegla) silnik pracuje malo miarowo. Obroty raz 1000 a raz 900.
Pewne jest to ze filtr powietrza mam do wymiany ale czy to jest istotne ?
Jak myslicie czy sytuacja w ktorej sie znalazlem ma zwiazek z praca silnika na jalowym biegu ??
Kolejne pytanie z ktorym sie do Was zwracam do czego sluza te przelaczniki. Od zakupu samochodu nie przelaczalem ich ale chcialbym wiedziec do czego sluza. Zalaczam zdjecie

Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam