Witam.
Mam totalny problem z elektroniką w puntolasie
Zaczne opis systuacji od początku
Na początku poszła pompa sprzęgła - od dawna było cos nie tak - pedał zatrzymywał się 1/3 drogi, wymiana siłownika nie pomogła, we wtorek w trasie pompa się rozsypała i 0.5l płynu poszło pod tapicerkę ( wywalało płyn do góry) chyba że coś tam wyciekło na drogę.
Pompa już wywmieniona i chodzi lepiej jak nowa

w ogóle ta seryjna pompa w porónaniu z oryginałem jak kupiłem to komletne badziewie , nie wiem co oni tam włożyli ale nie o to chodzi bo w tym czasie el. działa wyśmienicie.
Jeszcze w czwartek było wszystko ok jak wykręcałem starą pompkę, wyjąłem też nieco tapicerkę pod nogami kierowcy aby wytrzeć płyn, ale wszystko wsiąkło w maty wygłuszające.
W piątek zakładałem pompkę i chciałem popatrzeć na godzinę, ale godziny nie było, co mnie zdziwiło bo radyjko grało
Przekręcam kluczyk a tutaj .... nic

znaczy się wskazówki ruszyły i wyświetlacz też, ale oprócz kontrolki poduszki żadnych kontrolek.
PO wyjęciu kluczyka wskazówki zostały w miejscu, nie opadły do poz. zero.
Licznik działa podczas jazdy ( zrobiłem mały wojaż koło domu).
Nie działają też kierunki i awaryjne, znaczy się dzwięk migania jest tytle że szybszy niż powinien.
Jak już pomyślałem chwilkę to sprawdziłem wtyczki i kabelki w okolicach w których montowałem pomke ( tam koło pedała sprzęgał), duzo ich tam jest ale nie znalazłem jakiś wiszących czy przetartych kabli czy zawilgoconych.
Następnie sprawdziałem bezpieczniki - i tu znalazłem wadę - spalony został bezp. F53 (10) odp. za : zestaw wskazników i lampek sygn. ( zasilanie z akumulatora) oraz kierunkowskazy i awaryjne.
Bezp. F37 : zestaw wskaz i lapek sygn. ( przy zas kl. w wył. zapłonu) jest OK.
No to wkałdam nowy bezpiecznik a tutaj

Błysk

i po bezpieczniku
Wkładam drugi i to samo.
No to pomysłem że zestaw wskaź. robi spięcie ale wyjąłem go , wkładam bezp i znów , błysk i po bezp.
No to jeszcze raz sprawdzam kable ale nie znalazłem nic podejrzanego.
Przypomniałem sobie, że u taty w 106 kierunki tak szybciej migały jak się przepaliłą żarówka a ponoć zarówkaspalona też potrafi robić spięcie.
No ale sprawdziłem dziś wszystkie żarówki kierunków i wszystko ok, kabelki też.
Pdświetlenie wskaźników też nie działa.
Zauważyłem też , że kontrolka poduszki która za pierwszym razem zgasła teraz się all time świeci no i tylko ona bo reszta dalej martwa

i jak odpiąłem jwedną z wtyczek przy kostce bezp. to kierunki przestały w ogóle działć ( nie było dzwieku i nie mrugało na konsoli od awaryjnych), za to dało się słyszeć z okolić skrzynki bezp takie : puk ... puk ... puk o dość niskim tonie.
Wiem że tutaj elektryk by się przydał, ale traktuję to jako ostateczność i czekam na jakieś rady , może ktoś z Was miał podobny problem.