jeszcze się nie zabrałem bo auto jeździ,ale myslę,że w tym tygodniu się zbiorę w sobie,oczywiście zrobię dokumentację,znalazłęm ciekawy portal
www.samnaprawiam.com,tam też wstawię o ile będzie dostęp ,bo jak trzeba rozebrać pół silnika to zlecam doktorowi-ja mam inne obowiązki (kobiety,wino i śpiew)
[ Dodano: 01 Sie 2010 17:12 ]no i nadeszła chwila i zabrałem się za egr i.....nie zrobiłem,nie mam dojścia w moich warunkach,ale wyczyściłem coś innego i....subiektywnie dzięki temu auto lepiej się zbiera,ale egr,przepustnicei kolektor dam do czyszczenia fachowcowi,a oto foty i objasnienia co zrobiłem:
-strzałki seledynowe :wtyczka egr i egr pod spodem
-strzałka czerwona :doprowadzenie powietrza do kolektora
-strzałka żółta :kolektor
-seledyn-wtyczka egr i częśc egr
-czerwona- zdjęty przewód powietrza z kolektora
środek kolektora-nie widać go bo głowy nie włożysz,przyłożyłem komórkę o zrobiłem fotę po umyciu tego elementu
[ Dodano: 01 Sie 2010 17:19 ]po odkręceniu przewodu powietrza-3 śrubki na kluczyk 10 ,ukazał mi się ........syf,mieszanka wilgotnego pyłu,sadzy ?palca ciężko było włożyć,tym bardziej,że w srodku jest jakies-coś fot 3 co było zapchane tym syfem,oczyściłem za pomoca podartego prześcieradła nasączonego płynem do mycia silników,wkładałem do kolektora i pchałem śrubokrętem i tak wokól tego czegoś co ma otwory itd itd,aż było czyste,potem skręciłem do kupy(oczywiście króciec tez oczyściłem),co to dało?wg mnie auto odczuwalnie lepiej się zbiera od niskich obrotów.
może te foty komus coś pomogą,
[ Dodano: 06 Wrz 2010 20:54 ]zleciłem czyszczenie egr i okolic

,koszt ok 100 zł,bo doszły inne sprawki,mechanik zaprasza za ok 100 tys km,chyba ze bedę mulił silnik lub tankował środek paliwopodobny-teraz dałem statoil gold diesel z dodatkami i....na razie nawet ok,jest czuły na lekkie nacisniecie pedału gazu-to lubię