|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
lakikwap |
#383853 Wysłany:
28 Lip 2010, 22:59; Temat postu: zestaw |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam, zwracam sie z prośbą do naszych nadwornych szpeców od kosmetyków z prośbą o porade dotyczącą kilku środków. Chciałbym aby były bardziej ukierunkowane na odnowe lakieru i ukrycie dorbynch rysek - swirli które pokrywają niestety mój lakier. Są widoczne tylko w ostrym słońcu pod odpowiednim kontem. Daje fotke poglądową choć niewiem czy dobrze ująłem sprawe. Wiem że tu przydała by sie polerka ale narazie mnie na nią nie stać a takie środki zawsze sie przydadzą.
Koledzy ale doradźcie takie ze średniej półki cenowej, wierze w waszą dusze ekonomistów
Aha jeśli brakuje na liście jakiegoś specyfiku wartego kupna do napiszcie, i jeszcze czy lepiej zamówić na necie czy kupić w sklepie w wwa.
1) Szampon - wystarczy taki z AutoLandu za 10zł? Czy lepiej coś innego, może macie coś dobrego na oku?
2) Ręcznik - jakiś żeby na całe auto starczył, no i jakiś fajny  bo jak wycieram zwykłymi to niedość że z 5 potrzeba to itak zostają mazy
3) Glinka - rozumiem że będzie na wodzie ew. z szamponem
4) Cliner - czy może być to SwirlX (czy coś tego typu) bo napewno sie przyda
5) Wosk - iii tu sie zastanawiam czy nie warto by zamówić jakiś tester? NA forum kosmetykaaut widziałem że polecają je.. nie wykluczam kupna całego ale tak to zaoszczędzę torche kaski na początek i przetestuje czy pasuje mi dany wosk.
6) jakieś tam aplikatory, pierdoły, coś do wycierania wosku?
dzięki za pomoc
foto lakieru
przed woskowaniem
po woskowaniu mleczkiem prestone, usuwana naprawde bardzo dużo tych rysek i całkiem inaczej autko wygląda. Dlatego wieże że lepsze specyfiki i przygotowanie lakieru da zadowalający dla mnie efekt.
a tu pod innym kontem, nic niewidać.

Ostatnio edytowany przez lakikwap, 29 Lip 2010, 16:30, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Kamilbike |
#383864 Wysłany:
29 Lip 2010, 00:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Lis 2008, Posty: 458
|
Powiem tak, jesli chodzi o szampon lepszego niz SmartWash nie mialem. Moja przyjaciolka jak umyla sobie nim samochod powiedziala ze lakier byl bardzo sliski po nim. Koszt 27zl/500ml
Recznik kup jakis z miokrofibry, od razu mowie ze jeden maly niewystarczy musisz kupic conajmneij dwa o pow 60x40
Glinka to glinka, jedno i to samo praktycznie wszedzie, ale mimo wszystko kupilbym markowa, jakiejs renomowanej firmy. Jesli chcesz nia pracowac na szamponie to zdecydowanie polecam SmartWash. Ten szampon + troche wody to genialny poslizg do glinki. Kup sobie jakis zraszacz najlepiej i w nim rozrob sobie szampon z woda do glinki
Jezeli chcesz dobry ale w miare tani wosk polecam SmartWax, ten rozowy.
Aplikatory do wosku najlepiej z gabeczki, ale nie takiej do mycia naczyn :] Do polerowania wosku tylko i wylacznie mikrofibra. Jeden recznik 60x40 wystarczy Ci na caly woz.
Zmniejsz te foty
_________________ www.g-force.pl
Valeting, Detailing, czyszczenie srodka samochodu. ZAPRASZAMY Warszawa, Bydgoszcz i okolice
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#383964 Wysłany:
29 Lip 2010, 15:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 12 Paź 2008, Posty: 3002 Pomógł: 1
|
Cleaner AG SRP 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v - Fake Sport
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#383968 Wysłany:
29 Lip 2010, 15:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sorki za foto już je zmniejsze i wrzuce na serwer forum
Wesol a to zamiast SwirlX ? czy przed nim, po nim???
kiedy tego Swirla zaaplikować? aha może lepszy będzie smartwax do swirli (niepamiętam jak sie nazywa). Rozumiem że jego po glinkowaniu nałozyć, ew. po clinerze, na to wosk i tyle czy coś jeszcze na wosk sie daje?
Niewiem co to te selanty?
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#383976 Wysłany:
29 Lip 2010, 16:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
smartpolish tak to sie nazywa  Na swirle bardzo dobre, tylko lecac reka caly woz bedziesz mogl pozniej startowac w armwrestling, takie przedramiona i barki bedziesz mial.
Valeting, Detailing, czyszczenie srodka samochodu. ZAPRASZAMY Warszawa, Bydgoszcz i okolice
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#383985 Wysłany:
29 Lip 2010, 16:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamilbike napisał(a): Na swirle bardzo dobre, tylko lecac reka caly woz bedziesz mogl pozniej startowac w armwrestling, takie przedramiona i barki bedziesz mial.
kurcze a wydawało mi sie że jest jakiś nawet w nazwie ze swirlem
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#384011 Wysłany:
29 Lip 2010, 18:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zeby usunac swirle recznie musialbys sie niezle namachac. Maszyna w ciagu 1 sec zrobi tyle ruchow padem polerskim co reka w 15 min 
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#384086 Wysłany:
29 Lip 2010, 22:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Laki słyszałem że Turtle Wax Safe Cut daje rade na swirle .  nie wiem kiedy ale kupię to może na próbę , co nie oznacza że nie kupię pro kosmetyków  z Smart Waxa i AG [ Dodano: 29 Lip 2010 22:09 ]AG SRP dajesz po myciu auta to jest cleaner i usuwa troche taki swirli , potem na zakończenie AG RP to jest już regenerator lakieru 
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#384097 Wysłany:
29 Lip 2010, 22:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Traz dopiero zauwazylem roznice po tej Twojej polerce. Zacnie wyszlo nawet, lakier musiales miec niezle skatowany
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#384105 Wysłany:
29 Lip 2010, 23:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamilbike napisał(a): Traz dopiero zauwazylem roznice po tej Twojej polerce. Zacnie wyszlo nawet, lakier musiales miec niezle skatowany nom pod słońce widać że lakier ma 10lat alee po takiej mojej G "polerce" G mleczkiem prestona jest duża różnica więc jak sobie walne dobry komplet to i na dłużej i o niebo lepiej wyjść powinno. Wesol napisał(a): AG SRP dajesz po myciu auta to jest cleaner i usuwa troche taki swirli , potem na zakończenie AG RP to jest już regenerator lakieru
nie czaje Cie troche  Mówisz że mycie->cliner AG SRP-> wosk-> AG RP jako regenerator??
A to już ten AG SRP jest zamiast SwirlX? to jest to samo czy nie??? Jeśli nie to co najpierw? chyba cliner co?
AHA i jeszcze 1 pytanie kiedy w kolejności Glinka?
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#384112 Wysłany:
29 Lip 2010, 23:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Glina po myciu samochodu. Tylko jesli juz go spolerowales troche to nie wiem czy jest potrzebna. Polerujac mogles usunac syfy z lakieru. Co najgorsze podczas polerki na niewyglinkowanym lakierze mozesz porysowac dodatkowo lakier
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#384119 Wysłany:
30 Lip 2010, 00:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kamilbike ale to raczej polerką ciężko nazwać... nałożenie mleczka i starcie go ściereczką  Po kilkunastu dniach albo myciu przykryte ryski mleczkiem znów sie pojawiają.. [ Dodano: 30 Lip 2010 00:25 ]ps. to poco cliner jak jest glinka? to nie to samo?
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#384132 Wysłany:
30 Lip 2010, 09:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
cliner to detailer, czyli poslizg do glinki. Ja np Detailera uzylem przy S4 jako czyscik po myjni. Kiedy samochod trafil w moje rece musialem go przetrzec z kurzu i do tego posluzyl mi detailer 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#384160 Wysłany:
30 Lip 2010, 10:57; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
Kamilbike napisał(a): Powiem tak, jesli chodzi o szampon lepszego niz SmartWash nie mialem. Moja przyjaciolka jak umyla sobie nim samochod powiedziala ze lakier byl bardzo sliski po nim. Koszt 27zl/500ml ja lepszego od Zymol Auto Wash też nie miałem  do ten fajny zapach kokosowy lakikwap napisał(a): po woskowaniu mleczkiem prestone, usuwana naprawde bardzo dużo tych rysek i całkiem inaczej autko wygląda. Dlatego wieże że lepsze specyfiki i przygotowanie lakieru da zadowalający dla mnie efekt.
to nie usunie rysek ... to maskuje,ma fillery ...
poza tym to nie wosk ...
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#384245 Wysłany:
30 Lip 2010, 16:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Thomas napisał(a): to nie usunie rysek ... to maskuje,ma fillery ... poza tym to nie wosk ...
wiem wiem wiem/ pisałem tak "amatorsko"
możesz odpowiedzieć na 1 posta? (a może dam taki temat na kosmetykaaut)? pzdr
|
|
Góra |
|
 |
Kamilbike |
#384363 Wysłany:
30 Lip 2010, 22:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Thomas to zymola tez kupie:P Mnie juz te kokosy dokuczaja, moja polowica ma zel pod prysznic kokosowy, jakis balsam kokosowy, ja mam sporo kosmetykow kokosowych. Juz tym rzygam 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#384452 Wysłany:
20 Sie 2010, 15:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dobra wybrałem zestaw. Opiera sie on przedewszystkim na testerach ale na raz wszystko niema kasy a tak to sukcesywnie będę sobie kupował całe produkty.
1) Szampon POORBOY'S Super Slick & Suds Concentrated, 120ml
2) Glinka BILT HAMBER AUTO CLAY bulk, 100g
3) MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND, 450ml
4) POORBOY'S WORLD BLACK HOLE, 120ml
5) FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX , tester - niewiem ile ma mg
6) do tego
-Aplikaotry ( do każdego produktu ma być osobny? czy lepiej zamówić odrazu za cene ok. 5zł sztuka, czy kupić gdzieś np. w supermarkecie?)
-Gąbka do mycia ( lepiej rękawica czy gąbka? lepiej jakiejś lepszej firmy ok.30zł czy też znajde coś w supermarkecie?)
-Mikrofibra do polerowania, pewnie będą ze 2 w gratisie do zamówień, ale czy każda mikrofibra powinna być do każdego wosku? jeśli by były jeszcze jakieś potrzebne to można dokupić sobie w Tesco za małą kase?
-Ręcznik do suszenia (to jest zwykła mikrofibra jak do polerki?) może coś takiego http://showcarshine.pl/34-chemical-guys ... katna.html, starczy 40x40 na całe auto czy raczej ze 2 kupić? a może też lepiej gdzieś w tesko kupić?
AhA i jeszcze pytanko, ile gdzieś idzie tych środków na 1 mycie autka (szamponu, glinki, wosku, czy tych środków pod wosk UC, BH ??? ciekaw jestem na ile myć jest taki tester.
Sorki za aż tyle pytań ale wszystkie odp. niesamowicie będą przydatne!
[ Dodano: 31 Lip 2010 19:06 ]
dobra już poznałem kilka odp. czyli aplikatory do każdego osobne, i zamówić na necie. Mikrofibry można w TESCO kupić.
Noo i ręcznik do osuszania polecany z Jana Niezbędnego. Plus kilka MF na koniec.
Rękawica do mycia albo maket albo jak będzie dobra cena to coś firmowego (choć ogólnie są drogie)
Ogólnie zamówię same te testery, powinny starczyć spokojnie na pół roku jak i nie dłużej (w zime to raczej nic sie nie robi). Jedynie UC będzie cały i sie przyda napewno i gilnka ale też okrojona 100g, ale wystarczy na luzie.
Co do pozycji 4) POORBOY'S WORLD BLACK HOLE odpada bo porostu go nigdzie niema... [ Dodano: 20 Sie 2010 15:48 ]
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#389548 Wysłany:
20 Sie 2010, 18:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Myjka z Nigrina godna polecenia  , ale tamte 3 pady z Kauflandu powiedz jak sie sprawują:D
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#389648 Wysłany:
21 Sie 2010, 00:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
myjke przypadkiem kupiła dziewczyna  miała fuksa  a co do padów sie zobaczy, w niedziele cały dzień robota. Najdłużej będzie z UC bo sam niewiem nawet do końca jak go wpracowywać...  ale chyba nałoże na pad bawełniany i bede szorował jak najdłużej.
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#389671 Wysłany:
21 Sie 2010, 10:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
We wrześniu jak kupie zestawik  tyle że ja mikrofibr już nie potrzebuje , jedynie te pady [ Dodano: 21 Sie 2010 10:44 ]
Tak Wygląda CHEMICAL GUYS BUTTER WET WAX 473ML
Ale zastanawiam sie czy nie wziąść dwóch testerów LUSSO ORO WOSK CARNAUBA
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#389745 Wysłany:
21 Sie 2010, 20:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
łoj ja nakupiłem mf chyba na całe życie  ale powiem że ich jest dużo potrzebne..
To tak dziś robiłem z kolegą tym zestawem meganke rok '10 więc lakier w stanie prawie ideał.. moim zdanie opad szczęki.. choć jego niezachwyciło tak na maxa bo przyzwyczajony do dobrego i ładnego lakieru.
Kuuupa roboty 7h lekko, mycie, glinkowanie, mycie, wycieranie, nakładanie clinera PB PP (troche niewdzięczne bo duużo roboty a efekty niewidoczne, przynjamniej na jego lakierze) noo i wosk. Jak pisałem efekt niesamowity. Jak będe miał foto to wrzuce.
Ahaa i meganka miała mega wgniecenie i zdraty ostro lakier do białego podkładu, na drzwiach od uderzenia innymi drzwiami i postanowiliśmy zobaczyć co na to UC iii poprostu szok, po 2-3 min. tarcia dosłownie prawie znikło zarysowanie.. już sie nie moge doczekać jak przejade u siebie całe autko [ Dodano: 21 Sie 2010 20:24 ]Wesol napisał(a): Ale zastanawiam sie czy nie wziąść dwóch testerów LUSSO ORO WOSK CARNAUBA
IMO za dorgi ten tester, 40zł za mikroskopijne opakowanie.. a za 2 to już masz całą puszke Collinite 476 bardzo dobrego za 69zł 266ml..
najlepszy testery to FK 1000p 60mg za 17zł.
Co do aplikatorów z Kauflanda to są zajefajne i całe szczęście były bo inaczej nie wyobrażam sobie nakładania clinera bez pada z MF z tą extra rączką plastikowa.
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#389798 Wysłany:
21 Sie 2010, 22:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja mam taki dużo w koszyku że kurde dostane dużo Mikrofibr  i jeden gratis powyżej 250zl  z RaceGlaze wezmę jeden tester
We wrześniu ja sie wezmę za Grandziucha
Całość zestawu + Przesyłka 334 z groszami 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#389801 Wysłany:
21 Sie 2010, 22:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no mi też podobna kwota wyszła.. powaliło mnie
ja dostałem 4 mf gratis  plus 3 próbki szamponów bo powyżej 250.
raceglaze też okrótnie drogie te testery ma..
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#389805 Wysłany:
21 Sie 2010, 23:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Naklejki też dostałeś ?  Muszę na razie jeszcze pomyśleć o plastikach , ale w sumie w realu kupie jakieś psikadło czerniące i będzie git 
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#389812 Wysłany:
21 Sie 2010, 23:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jakąś tam ze smartwaxa. Dokładnie ja też do plastików w markecie kupiłem.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|