|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 22:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bodek256 |
#38668 Wysłany:
12 Sie 2007, 22:30; Temat postu: Problem z układem chłodzenia w Puncie 1.1 |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Mam problem z chłodzeniem w Puncie 1.1 Chodzi o to ,że po wyłączeniu silnika rośnie mi temperatura i wyrzuca mi płyn na zewnątrz przez korek z chłodnicy  Chłodnica jest nowa czujnik temperatury przy chłodnicy też jest nowy. Jakieś pół roku temu wymieniłem termostat. Już nie wiem o co chodzi ,może to być termostat  Kupiłem go za 30 zł. więc nie można za dużo wymagać za taką kasę. Jak ktoś jest w stanie mi pomóc to prosze piszcie 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#38674 Wysłany:
12 Sie 2007, 22:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
A włańcza Ci sie wentylator od chłodnicy?? Bo mi coś się zdaje że może być padnięty czujnik/włącznik wiatraka.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
bodek256 |
#38680 Wysłany:
12 Sie 2007, 22:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wentyletor się włącza
[ Dodano: 12 Sie 2007 21:56 ] Wkurza mnie to wyrzucanie przez korek bo szkoda płynu on sobie wylewa do swojego stanu i póżniej już nie wyrzuca. Ale łapie mi poniżej dolnego stanu. Myśle wymienić drugi raz termostat.
|
|
Góra |
|
 |
blackcamo |
#38696 Wysłany:
13 Sie 2007, 00:31; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: legionowo/kirkcaldy Rejestracja: 11 Sie 2007, Posty: 42
|
no termostat nie ma tu nic do rzeczy.
termostat służy do otwierania "dużego" obiegu wody czyli przez chłodnicę, i jeżeli padnie termostat to albo w pozycji otwartej albo zamkniętej. jak w otwartej to co najwyżej możesz mieć niedogrzany lub długo nagrzewający się silnik, gorzej jak zamknięty, bo nie puszcza wody na chłodnicę i przegrzewa się moment.
tutaj jest coś z czujnikami raczej, ale może też być walnięta uszczelka pod głowicą i np. wrzuca spaliny w wodę powodując ogromne ciśnienie - miałem coś takiego w peżocie [obecnie na szrocie].
na początek rozepnij i dobrze przeczyść po kolei każdą kostkę elektryczną która może mieć jakikolwiek związek z chłodnicą i wiatrakiem - mało roboty, na pewno nie zaszkodzi, a taki zabieg nie raz wyjaśnił mi jakąś dziwną sytuację...
pozdrawiam
_________________ błękitna kurde strzała... kropek 75
|
|
Góra |
|
 |
AMosu |
#38697 Wysłany:
13 Sie 2007, 00:36; Temat postu: Chłodnica do bani |
|
 |
Forumowicz |
|
bodek256 napisał(a): wentyletor się włącza
[ Dodano: 12 Sie 2007 21:56 ] Wkurza mnie to wyrzucanie przez korek bo szkoda płynu on sobie wylewa do swojego stanu i póżniej już nie wyrzuca. Ale łapie mi poniżej dolnego stanu. Myśle wymienić drugi raz termostat.
Witam.
Ja też miałem problem z chłodnicą. W zimie mi zamarzła na trasie (przy -27st.C) i kupiłem nową - oryginalną. Był problem najpierw z porządnym odpowietrzeniem. Niby mechanik coś tam odpowietrzył, ale wentylator się włączał a chłodnica była gorąca tylko na brzegach. Wentylator pracował nawet jak wyłączałem silnik!!! Jeździłem tak jakiś czas, aż przyszły ulały. Wentylator się męczył a i tak przy +35 na dworze wybuchł układ i chłodnica znowu nadawała się do wymiany . Kupiłem nową. Jak się okazało odpowietrzyłem ją sam, bez najmniejszego problemu. W dodatku gdy wentylator chodzi to czuć że cała jest ciepła:) Wentylator po 15 sekundach wyłącza się po schłodzeniu niewadliwej chłodnicy. Warto tę wymienić na gwarancji. Zdarzają się nowe wadliwe.
Pozdrawiam!!!
|
|
Góra |
|
 |
piotr paterak |
#38808 Wysłany:
13 Sie 2007, 17:21; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sprawdz czy po zapaleniu silnika iodkreceniu korka zbiorniczka wyrownawczego w plynie widac pecherzyki powiecza jak sa to masz do wymiany uszczelke pod glowica ja tak mialem w swoim punciaku
|
|
Góra |
|
 |
kecaJ |
#38810 Wysłany:
13 Sie 2007, 17:34; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 07 Sie 2007, Posty: 30
|
Być może to niekoniecznie uszczelka , po wyłączeniu silnika nie ma już przedmuchów więc temp. nie powinna tak dramatycznie rosnąć być może przewala się na krótki obieg i kipi - tak więc stawiam na termostat , po co płoszyć człowieka szlifem głowicy , choć sam pomysł z bąbelkowaniem jest Ok wiadomo licho nie śpi!
_________________ Jest dobrze,ale nie beznadziejnie!!!
|
|
Góra |
|
 |
bodek256 |
#38812 Wysłany:
13 Sie 2007, 17:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dobra stawiam na termostat w tym tygodniu go wymienię i dam wam znać czy coś pomogło. Dzięki za rady.
|
|
Góra |
|
 |
wampir_wawelski |
#38822 Wysłany:
13 Sie 2007, 18:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Lip 2007, Posty: 221
|
czy układ nie jest zapowietrzony? Odkręć zaworek przy chłodnicy, może po dolaniu płynu do nowej nikt tego nie zauważył. Tworzy się ciśnienie, powietrze chce się wydostać, brakuje wody której nie ma w wystarczającej ilości.
_________________ Kropek 55s 97r, 1.1, 55KM
Astra II, 98r, 1.8 16v, 116 KM
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38828 Wysłany:
13 Sie 2007, 19:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Jesli termostat jest walnięty to chłodnica powinna być zimna. Sprawdź ręką na ciepłym silniku czy chłodnica jest ciepła i równomiernie nagrzana.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|