|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
simon_jr |
#397890 Wysłany:
22 Wrz 2010, 09:02; Temat postu: Błędy p0135 i p0351, nierówna praca silnika |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Wodzisław Śląśki Rejestracja: 05 Sie 2008, Posty: 4
|
Witam
Miałem jakiś czas temu problem z kontrolką silnika i na komputerze pokazało mi błąd:
P0135,"Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka"
Chociaż nic się z silnikiem nie działo wymieniłem sondę na nową NGK.
Skasowałem błąd ale znowu się pojawił. Sprawdziłem emisję spalin na stacji i była ok więc odłożyłem ten problem na bok i jeździłem z palącą się kontrolką silnika.
Aż do niedawna kiedy to silnik zaczął dziwnie pracować. Mianowicie po odpaleniu autko szarpało i czuć było że nie zaskakiwał jeden cylinder. Po przegazowaniu wszystko wracało do normy.
Pojechałem sprawdzić błędy i oprócz P0135 pojawił się błąd:
P0351,"Obwód pierwotny/wtórny cewki zapłonowej A - usterka" - sporadycznie
Postanowiłem wymienić świece i przewody ale dalej to samo.
Auto ma spalanie wporządku czyli w granicach 7l/100km.
Czy wymagana jest wymiana której z cewek zapłonowych czy może to być związane z jakimś czujnikiem.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
avioniq |
#397914 Wysłany:
22 Wrz 2010, 10:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: DW Rejestracja: 12 Kwi 2010, Posty: 21 Pomógł: 1
|
zamień cewki miejscami i podłącz do kompa (może być nawet przez elm 327) - jeżeli błąd zmieni się na p0352 to do wymiany cewka. Jeżeli błąd się nie zmieni to masz błąd centralki wtrysków - klasyka.
Można próbować naprawiać (w Tychach lub w Redzie pod Gdańskiem) 400 pln, można wymienić na używkę po regeneracji i odblokowaniu 400-800 lub pojechać do serwisu i zabulić ponad 1000 pln.
Można z rozbitka wyciągnąć zestaw: pierscien immo, centralka wtrysków, skrzynki bezpieczników, pigułka immo z kluczyka i przełożyć - udało mi się z angola to wycharatać za 250 pln.
Można z tym również kilka lat pojeździć - kontrolka się świeci i tylko po odpaleniu do przegazowania kiepsko chodzi.
Martwi mnie tylko błąd sondy, że został po wymianie - spróbuj sondy też zamienić miejscami.
_________________ punto 1,2 8v 2001 r
|
|
Góra |
|
 |
simon_jr |
#397921 Wysłany:
22 Wrz 2010, 11:07; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Wodzisław Śląśki Rejestracja: 05 Sie 2008, Posty: 4
|
Wielkie dzięki w najbliższym czasie zamienie cewki i sprawdze co sie stanie.
Mam nadzieje że to tylko cewka
Jak rozumie to sondy bez problemu też mogę zamienić miejscami i podłączyć pod kompa i sprawdzić czy wyskoczy błąd drugiej sondy.
Co do tej sondy to ciekawi mnie czy to aby na pewno sonda jest winna bo autko pali wporządku i z emisją spalin też nie ma problemu.
|
|
Góra |
|
 |
avioniq |
#398151 Wysłany:
22 Wrz 2010, 21:59; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: DW Rejestracja: 12 Kwi 2010, Posty: 21 Pomógł: 1
|
Objawy, które opisujesz wraz z błędem p0351 to na 99% centralka wtrysku. Martwi mnie ten błąd sondy - przyznam, że nie przerabiałem jeszcze tego (odpukać  . A może wymieniłeś nie tą sondę co trzeba?
a pogmeraj jeszcze przy stykach w dwóch wtyczkach do centralki wtrysków...
W kropku spotkałem się z zestawem błędów: linii CAM, czujnika detonacyjnego i immobilajzera - chodziło o świece - wymiana świec zlikwidowała ten kosmiczny zestaw i wyeliminowała poważne problemy podczas użytkowania auta. Nie wydam żadnego 100% sądu, bo może się okazać, że błąd sondy i cewki występując razem znaczy zuuupełnie coś innego 
_________________ punto 1,2 8v 2001 r
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|