|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 15:27
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
mikon88 |
#40229 Wysłany:
20 Sie 2007, 18:47; Temat postu: Płyn hamulcowy |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kalisz Rejestracja: 19 Lip 2007, Posty: 11
|
|
Witam,
Chciałem zmienić płyn hamulcowy, gdzie się go spuszczai jak odpowietrzyć? proszę o porade
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
blackcamo |
#40244 Wysłany:
20 Sie 2007, 19:15; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: legionowo/kirkcaldy Rejestracja: 11 Sie 2007, Posty: 42
|
mechanik powinien być tani w tym temacie, akurat tego robić nie lubię ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) to trochę żmudne jest, a mechanicy mają specjalne pompki czy coś takiego... tu chodzi o bezpieczeństwo tak poza tym. jak nigdy tego nie robiłeś to daj do mechanika lepiej. tak w ogóle to dlaczego chcesz zmieniać płyn?
_________________ błękitna kurde strzała... kropek 75
|
|
| Góra |
|
 |
|
mikon88 |
#40246 Wysłany:
20 Sie 2007, 19:19; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
Ponieważ, kupiłem kropka i zmieniam mu płyny, bo nie wiem kiedy były wymieniane stare. Hmm pomysle nad mechanikiem
|
|
| Góra |
|
 |
|
blackcamo |
#40249 Wysłany:
20 Sie 2007, 19:30; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: legionowo/kirkcaldy Rejestracja: 11 Sie 2007, Posty: 42
|
jak masz jakiś kwik-fit albo jakiś inny taki zakład koło siebie to oni Ci zmierzą stan płynu za darmo
z reguły nie trzeba wymieniać... najwyżej dolać.
Inna sprawa trzeba Cię pochwalić za takie zachowanie ["kupiłem kropka i zmieniam mu płyny, bo nie wiem kiedy były wymieniane stare"]
żeby tak wszyscy robili
p.s - po oleju w silniku to widać czy trzeba go wymienić czy nie ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) poza tym jak był niedawno wymieniany to pompa oleju będzie względnie nowa
pozdr
_________________ błękitna kurde strzała... kropek 75
|
|
| Góra |
|
 |
|
AMG |
#40259 Wysłany:
20 Sie 2007, 20:10; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Cieszyn - Sosnowiec Rejestracja: 26 Lip 2007, Posty: 100
|
blackcamo napisał(a): p.s - po oleju w silniku to widać czy trzeba go wymienić czy nie ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) poza tym jak był niedawno wymieniany to pompa oleju będzie względnie nowa ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) pozdr
Nie rozumiem? Pozatym płyn hamulcowy ulega zawodnieniu i z czasem spada szybko jego temp. wrzenia. Miałem okazję o tym się przekonać pędząc 120km/h i lekko się zdziwiłem jak wcisąłem hampla a tu NIC  . Co do wymiany to podskocz do mechanika bo to małe koszta i nie trzeba bawić się z odkręcaniem każdego odpowietrznika, pozatym do tego trzeba dwóch osób(jedna pompuje druga odpowietrza)
|
|
| Góra |
|
 |
|
mikon88 |
#40261 Wysłany:
20 Sie 2007, 20:17; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Dziękuję za dobre słowa. Więc tak na początku wymieniłem mu pasek rozrządu znaczy mechanik  oraz olej w skrzyni biegów(było mało więc postanowilismy wywalić i nalac nowego) olej w silniku. Mechanik powedział, że byłł baaaaaardzo stary i daaaawnoo nie wymieniany i polecił zeby go zalac jakims tańszym i po ok 5 tys km wymienici wla lepszy jakis mobil1. ma razie półsyntetyk 10W40. plus filtr powietrza to wymienione. Teraz mam zamiar wymienic płyn w chłodnicy i włącznik wentylatora ponieważ włącza mi wentylator ciut nad 1/4. wlasciwie nie wiem czy to jego wina. Czytałem o tej wskazówce temp. i tam zadnej zarówki nie ma  W planach wymiana filtra paliwa, klockóww hamulcowych, no i wsio chyba planowanymi wymianami. W miedzyczasie bezkosztowo naprawione spryskiwacze i tylna wycieraczka konserwacja dmuchawy itd. Troche sie martwie pompa wodna bo po zmianie paska podobno lubi przeciekac.
co do kolegi AMG wlasnie o to mi chodzi. lubie miec pewnosc i wiedziec co kiedy wymienione i w jakim stanie
|
|
| Góra |
|
 |
|
AMG |
#40263 Wysłany:
20 Sie 2007, 20:20; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Cieszyn - Sosnowiec Rejestracja: 26 Lip 2007, Posty: 100
|
|
Jaki olej do skrzyni nalałeś?
_________________ yyy...Lancia Y 1.2 8V 6WAY
|
|
| Góra |
|
 |
|
mikon88 |
#40265 Wysłany:
20 Sie 2007, 20:32; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#40310 Wysłany:
20 Sie 2007, 23:46; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
|
jak Ci się włącza ponad 1/4 to niekoniecznie musi być awaria czujnika od wentylatora, poprostu tak pokazuje temperature czujnik temp. wody w bloku silnika
ja mam tak, że normalna temp. jest poniżej 1/4 a powyżej kręci się wentyl.
...no chyba że wcześniej Tobie wskazywał inaczej...
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
| Góra |
|
 |
|
Grzegorz1151 |
#40320 Wysłany:
20 Sie 2007, 23:58; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 424
|
|
moj wentylator zalacza sie gdy wskazowka zbliza sie do srodka skali
_________________ Prawdziwa moc tkwi tylko w TDI
|
|
| Góra |
|
 |
|
mikon88 |
#40346 Wysłany:
21 Sie 2007, 09:18; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
dziękuje za wszystkie odpowiedzi, Więc co do czujnika to nie wiem jak bylo na początku ponieważ mam kropka od niedawna. No załącza się mi sie zaraz jak choć milimetr przekroczy mi 1/4, No cóz może ten typ tak ma. Sprawdzę temperaturę w zbiorniku wyrównawczym. w jakim załącza się wentylatr. mam miernik który posiada funkcję mierzenia temp. za pomocą sondy więc mysle, że nim zmierze. no wiadomo, że wgre wchodzi błąd pomiarowy oraz niepewność wynikająca z sprzetu ale oreintacyjnie można sprawdzic
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#40507 Wysłany:
21 Sie 2007, 23:47; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
|
o dużo raczej się nie pomylisz, a nie chodzi tu o błędy ok. 10C'
wentylator powinien włączać się poniżej 100C'
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|