You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #413277 Wysłany: 17 Lis 2010, 12:11; 
 Temat postu: Problem z grzejacym sie silnikiem
Puntomaniak

Imię: Sebastian
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELC
Witam, od pewnego czasu mam mały problem z grzejacym sie silnikiem, nie bylo by w tym nic dziwnego gdybym to bylo lato ale jest jesien 10C na dworzu i gdy przejade z 10km, postoje chwile w korku to wskaznik temperatury podskakuje powyzej 3/4, ogrzewanie prawie nie daje ciepla, ale wiatrak sie wlacza, na poczatku myslalem ze moze cos sie dzieje z czujnikiem od wiatraka bo kiedys mialem podobny przypadek, wiec zdecydowalem sie go wymienic i wczoraj wieczorem po wymianie czujnika przejechalem pare kilometrow gdzies ok 15km wracam a tu zalaczyl sie wiatrak, patrze na wskaznik temperatury a tu wskazuje lekko powyzej 1/4 i tak chodzil wiatrak przez 40 minut az sie akumulatro rozladowal i teraz sobie tak mysle czy to moze byc wina termostatu? Prosze o pomoc.

Post #413279 Wysłany: 17 Lis 2010, 12:37; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN
może

[ Dodano: 17 Lis 2010 11:37 ]
tylko dziwi mnie że tyle wentylator pracował :shock:

Post #413289 Wysłany: 17 Lis 2010, 13:47; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bojszowy
czy termostat? bardzo prawdopodomnie! Najlepiej to sprawdzić a nie wydawać kasy na coś co działa.
A więc weź zapal auto jak włączy Ci się wiatrak to chwyć za węże czy puszczają ciepło w stronę silnika od chłodnicy. Jeśli tak to termostat jest oki

Czy masz już darmowe Assistance?

Post #413317 Wysłany: 17 Lis 2010, 17:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
jaajooo bardzo dziwne i niepokojące masz objawy. Przede wszystkim jak może się załączyć wiatrak po 15 km. Poza tym nie masz ogrzewania, co wskazuje na zapowietrzenie układu, bądż problemy z nagrzewnicą. Czy czasami nie ubywa plynu :?: Termostat nie ma wpływu na tak długie działanie wiatraka. Z drugiej strony, ponieważ silnik osiąga wysoką temp. to musi być ogrzewanie, a w tym przypadku termostat nia ma znaczenia. Najpierw spróbuj odpowietrzyć cały układ, czujnik włączający wiatrak powinien go wyłączyć po chwili. Jak załącza się wentylator, to cały układ powinien być gorący, łącznie z całą chłodnicą, wężami i nagrzewnicą.

Post #413508 Wysłany: 18 Lis 2010, 10:40; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Nie miałem czasu, żeby sprawdzić, ale gdzieś 2 tygodnie temu, gdy silnik się nagrzał, wskazówka podniosła się na prawie 3/4, to sprawdzilem węże i okazało się że są letnie, tzn. że mogłem je sobie trzymać bez żadnych problemów, ogrzewanie było bardzo słabe, prawie nie było odczuwalne ciepło z ogrzewania, a może mieć to jakieś powiązanie z tym, że nie działa mi 1, 2 oraz 3 tryb nawiew?

Przed chwilą wrócilem i ogrzewanie działa, leci ciepło, wiec raz jest ciepło a raz nie ma. Sam juz nie wiem co tym zrobic, płyn z chlodnicy nie ubywa. Dopisze jeszcze, że górny wąż ktory dochodzi do silnika jest letni, a dolny waż od silnika byl gorący.

Post #413526 Wysłany: 18 Lis 2010, 12:44; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec
Nie rozumiem jednej rzeczy. Tobie nie działa dmuchawa, czy nie ma ciepłego nawiewu. Tak jak pisałem musisz odpowietrzyć porządnie układ, bo wygląda na bardzo zapowietrzony. Gdzieś jest opisane odpowietrzanie. Problem lezy w tym, czym jest to spowodowane. Bo takie zapowietrzenie może powodować przedmuchy spod uszczelki pod głowicą. Drugim czynnikiem dającym takie objawy[ letnie węże], to termostat, który nie przepuszcza, ale to z kolei nie powoduje zimnego nawiewu. Tym bardziej powinno lecieć gorace powietrze.

Post #413549 Wysłany: 18 Lis 2010, 14:46; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: śląsk
jak masz raz cieplo a raz nie to objaw padniętej uszczelki pod głowicą (w układzie jest bańka powietrza) jesli stan płynu chłodniczego masz w porządku a uklad chłodzenia jest typu ciśnieniowego i odpowietrza sie raczej sam chyba że masz uszkodzony korek zbiorniczka wyrównawczego ale przy padniętej upg to niewiem jak byś nie odpowietrzał to za chwilę i tak będzie przedmuch do cieczy i tak w kółko

Post #413655 Wysłany: 18 Lis 2010, 21:03; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Witam, zdecydowalem sie na wymiane termostatu, odstawilem auto po poludniu i godzine temu odebralem, pierwsze co zauwazylem to ze wskaznik temeperatury dochodzi lekko przed 1/4 i nawet nie drgnie przez dlugi czas, druga rzecz ktora zauwazylem to ogrzewanie grzeje jak ta lala i o wiele lepiej nic pisalem wczesniej, kazal sprawdzic jeszcze jutro czy plyn jest w normie, czy nigdzie nie ucieka, wiec na razie wszystko wrocilo do normy.

Post #413668 Wysłany: 18 Lis 2010, 21:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bojszowy
a widziałeś jednak termostat :E

Czy masz już darmowe Assistance?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)