You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #414321 Wysłany: 21 Lis 2010, 14:51; 
 Temat postu: Podłączenie alarmu do Punto z centralnym zamkiem.
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Witam.
Chciałbym podłączyć (o ile to możliwe) alarm do Punto 2, które ma już oryginalny centralny zamek odpalany z pilota. We wszystkich czterech drzwiach są siłowniki.
Studiowałem już schematy instalacji w tym modelu i doszedłem do wniosku, że raczej nie ma sensu dokupywać autoalarmu i starać się wpinać w instalację ponieważ wydaje mi się że autoalarm jest już w komputerze pokładowym auta (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Wywnioskowałem to ze schematu instalacji alarmu dla tego modelu auta. Wszystkie moduły, czujniki, czy też antena alarmu wraz z odbiornikiem sygnału pilota są podłączone do komputera auta. Nawet sygnał wychodzący do syreny alarmowej wychodzi z tegoż komputera.
Wychodzi na to, że instalacja auta posiadającego autoalarm jest jedynie wzbogacona o blok czujników alarmu, syrenę alarmową oraz czujnik otwarcia pokrywy silnika. Oczywiście dochodzi instalacja sygnału świetlnego.
Zastanawiam się czy nie wystarczy wzbogacić auta o powyższe elementy by posiadało oryginalny alarm fiata?
Może ktoś posiada informację na ten temat i może się podzielić tą wiedzą.
Zastanawiam się również nad tym czy nie trzeba odblokować jakiejś opcji w komputerze pokładowym, bo może coś zostało zablokowane z racji uboższej wersji.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Post #460156 Wysłany: 06 Kwi 2011, 22:36; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Też przeanalizowałem schematy i wydaje się że masz rację. Być może komputer wykrywa czujniki (K62) i wówczas aktywuje alarm? A może wystarczy sprawdzić czy jest podłączona lampka alarmu na tablicy zegarów (elektrycznie). Jeśli jest to cześc (jak nie większość) instalacji jest gotowa. Ktoś musiałby to oczywiście potwierdzić, ale wydaje mi się że wystarczy znaleść wtyczkę dla syreny i podpiąc ten zestaw czujników i alarm winien się aktywować.

Kia Ceed 2007 1,6 CRDI 66 KW

Post #460579 Wysłany: 08 Kwi 2011, 12:24; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Cieszę się, że po takim czasie znalazł się ktoś kto popiera moją teorię;) chociaż niestety szuka odpowiedzi tak jak ja ;)
Dałem sobie spokój z fabrycznym alarmem to podzielę się jeszcze spostrzeżeniami.
Po dokładnym przestudiowaniu schematów i eliminacji modułów, w które wyposażony jest samochód dochodzę do wniosku, że brakuje tylko kilku modułów aby auto było wyposażone w fabryczny alarm.
Zakładając, że w Kropku zamontowany jest fabryczny centralny zamek sterowany pilotem brakuje jedynie następujących modułów:
1. Blok czujników alarmu (K62),
2. Syrena alarmowa (P90),
3. Czujnik otwarcia pokrywy przedziału silnika (I10),
4. Czujnik otwarcia pokrywy bagażnika (I11) - może być już zamontowany.
Jak widać, niewiele trzeba do osiągnięcia szczęścia ;)
Wydaję mi się, że samo podłączenie powyższych modułów może nic nie dać. Może być potrzebne odblokowanie funkcji komputera poprzez podłączenie przez złącze diagnostyczne.
Niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na ten temat, ani nie znalazłem interesujących mnie informacji, więc postanowiłem kupić niefabryczny autoalarm i wpiąć go w instalację. Plusem całej historii jest to, że zakupiony alarm jest wyposażony w radio-powiadomienie oraz wyświetlacz LCD w pilocie, na którym widać przyczynę wzbudzeni alarmu. Jeszcze nie przetestowałem urządzenia, gdyż z przyczyn osobistych nie zamontowałem go do tej pory, ale taki właśnie alarm wybrałem, skoro musiałem kupić całe urządzenie. Na dniach montaż ;)
Pozdrawiam

Post #466349 Wysłany: 02 Lip 2011, 09:39; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Wydaje mi się jednak że funkcji alarmu nie trzeba odblokowywać. Sprawdzałeś bezpieczniki po dkierownicą ? Dla potrzeb alarmu muszą być dwa dodatkowe, F37 i F53 (choć nie wiem po co).
Wówczas jest jakby druga wersja zamka (z alarmem).

[ Dodano: 02 Lip 2011 08:39 ]
odświeżę temat. Przeczytałem pierwszy post i napisane jest tam że trzeba wykonać instyalację sygnału świetlnego. U mnie zamek podczas zamknięcia i otwirania zapala migacze na 2-sekundy. Centralny jest fabryczny, ale alarmu nie ma (można otworzyć drzwi klyuczykiem i nic się nie dzieje).
Ktoś może wiec coś więcej jak aktywować ten alarm?

Kia Ceed 2007 1,6 CRDI 66 KW

Post #528949 Wysłany: 13 Gru 2011, 22:28; 
 Temat postu: Re: Podłączenie alarmu do Punto z centralnym zamkiem.
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
mam punto z oryginalnym c.zamkiem zamykanym z pilota jutro chce podłączyć do niego alarm (niefabryczny) prosze o informacje gdzie jest zamontowany fabryczny sterownik c.zamka w punto ?

Post #663975 Wysłany: 01 Maj 2013, 11:53; 
 Temat postu: Re: Podłączenie alarmu do Punto z centralnym zamkiem.
Puntomaniak

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
Może ktoś będzie miał pomysł, w moim punto zamontowany jest autoalarm inferno, problem polega na tym, że rozbrajanie/uzbrajanie alarmu nie zawsze reaguje na przyciśnięcie przycisku na pilocie za pierwszym razem, czasem działa za pierwszym wciśnięciem a czasem wciskam kilkadziesiat razy przycisk zanim załapie i otworzy/zamknie auto. Dioda na pilocie świeci podczas wciskania (ale chyba ona nie potrzebuje zbyt dużego prądu żeby świecić?) Baterie są tutaj winne? Na obydwu pilotach jest ten sam efekt, alarm zamontowany kilka lat temu, kupiłem już samochód z zamontowanym.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)