|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
staH |
#415966 Wysłany:
26 Lis 2010, 00:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
chętnie go wymienię, żeby mieć pewność
nawet jeśli nie pomoże to byłbym już krok do przodu
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
AndyPol |
#415968 Wysłany:
26 Lis 2010, 00:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Możesz spytać o gotowy przewód. Można wykonać go samodzielnie. Dobrze by było zaprasować końcówki przy pomocy odpowiedniej praski ( do końcówek elektrycznych). Wdziałem takie zagniatane młotkiem i chyba przecinakiem, po kilku miesiącach pracy w aucie ( drgania), były powodem kiepskiego łączenia.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#415969 Wysłany:
26 Lis 2010, 00:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Napewno zapytam.
Trzeba to zrobić wszystko jak najszybciej.
Szczególnie, że od niedzieli do piątku będzie stał na mrozie bo wyjeżdżam.
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#415972 Wysłany:
26 Lis 2010, 00:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Przy dorabianiu kabla, koniecznie zachowaj fabryczny przekrój miedzianej żyły ( linki).
No cóż zbliża się zima. Ciężki okres dla kierowcy. Jeśli Masz wątpliwości, co do odbiorników dodatkowych w swoim aucie ( pobór prądu) może lepiej je odłączyć.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#415976 Wysłany:
26 Lis 2010, 19:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A można poprowadzić kabel od alternatora bezpośrednio do aku omijając rozrusznik? Czy jeśli chcę tak zrobić to muszą iść dwa kable? do rozrusznika i bezpośrednio do aku?
[ Dodano: 26 Lis 2010 00:52 ] i jak grube powinny być kable? może ktoś wie bez mierzenia?
[ Dodano: 26 Lis 2010 15:37 ] kable kupiłem 70mm bo nie mieli 60 ani 50 (elektryk powiedział, że minimum 50)
drogo bo drogo ale niech jest...
poza tym klema też kupiona
zaraz zabieram się do roboty
rano po odłączeniu aku miał trochę ponad 13.8V także jest ok
[ Dodano: 26 Lis 2010 18:56 ] wymieniłem ten kabel.. i ładowanie dalej 13.8... nie rozumiem
gościu mi sprawdzał na altku ładowanie, podpiałem kabel pod to a się nie zmieniło
mało tego, zrobiłem 30km, jak wyjeżdżałem to był świeżo naładowany
jak wróciłem to 12.5 było...
radio sobie odpiąłem, czyżby radio + wzmak podczas jazdy brały tyle, że nie wyrabia?
[ Dodano: 26 Lis 2010 19:05 ] a jak sprawdzić ładowanie na alternatorze? w którym miejscu się przykłada "+" od miernika?
minus obojętnie gdzie?
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#416169 Wysłany:
26 Lis 2010, 21:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
staH aby sprawdzić ładowanie na alternatorze końcówkę czerwoną ( +) miernika przykładasz do połączenia śrubowego na grubym czerwonym kablu ( który czyściłeś na zaciskach), czarną końcówkę miernika (-) możesz podłączyć do zacisku minus aku, lub masy bliżej alternatora. Miernik nastawiasz na 20V DC. Ważne, przykładamy do czystych pozbawionych korozji śrub.
[ Dodano: 26 Lis 2010 20:12 ] Po tym pomiarze wykonaj jeszcze drugi. Końcówkę czarną miernika ( -) pozostaw na „masie” a końcówkę plus miernika czerwoną, spróbuj przyłożyć do drugiego końca grubego czerwonego kabla, czyli zacisku śrubowego rozrusznika, pod czarną plastikową obudową. Porównaj te wartości.
[ Dodano: 26 Lis 2010 20:24 ] Pytasz o radio i wzmak. Cos ma spory pobór i pobiera prąd rozładowując aku. Trzeba szukać, co to może być. Spróbuj na postoju jeszcze raz na spokojnie zmierzyć pobór prądu. Jeśli będzie spory. Pozostaje Ci wyłączanie poszczególnych obwodów, poprzez wyjmowanie bezpieczników i obserwowanie wskazań mA. Jeśli po wyjęciu jakiegoś bezpiecznika prąd spadnie, trzeba określić, co zasila ten obwód. Czasem jest to radio ( sam odbiornik, lub jego niestaranna instalacja, pod względem elektrycznym), czasem jakiś inny odbiornik, czasem żarówka w bagażniku, niewyłączająca się po zatrzaśnięciu tylnej klapy, lub inne przypadki losowe.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#416181 Wysłany:
26 Lis 2010, 21:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
to ja tego nie rozumiem
gościu mierzył i było ponad 14
a ja jak dałem ten kabel to i tak idzie nim 13.8? WTF?
[ Dodano: 26 Lis 2010 21:25 ] a jutro spróbuję zmierzyć tak jak mówisz...
i chyba czas wymontować wzmacniacz... bo dziwne, że było tylko 12,5 kiedy przyjechałem, przecież ładowanie cały czas jest
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#416185 Wysłany:
26 Lis 2010, 21:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Trzeba to sprawdzić, by wyeliminować pewne części instalacji samochodowej. Chwilowe wymontowanie tego sprzętu, chyba już Ci sugerowałem. Miałem też przypadek, że samoistnie rozładowywał się sam aku nawet niepodłączony do samochodu. Ale najpierw poddaj sprawdzeniu to, co było opisane wyżej. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|