You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Kwi 2025, 04:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #429631 Wysłany: 11 Sty 2011, 00:18; 
 Temat postu: Diesel-spalanie w zimie.
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grybów
Witam. Mam takie pytanko. Czy jest to możliwe żeby Punciak td 98' w zimie po mieście palił 10l/100 zaznaczam że robię przeważnie krótkie odcinki, na ogół używam biegów 1-3 przy częstym włączaniu ogrzewania z przodu na szybę i czasem na tył. Bardzo proszę o wypowiedzi głównie posiadaczy dieselków czy też mają ten ból, czy może z autem coś nie tak.

Post #429752 Wysłany: 11 Sty 2011, 16:13; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Chrzanów
Ja robię odcinki po ok. 10km w jedną stronę i zauważyłem zimą mniejsze spalanie (jeżdżę spokojniej i mniej gazu bo ślisko:P ). a spalanie 10L/100km dla diesla to trochę dużo, nie ma tu ssania więc nie bardzo jest co tak zwiększać spalanie, ale jazda 1-3 na pewno spowoduje że spalanie idzie w górę.

Punto II 1.9 JTD 2001

Post #430170 Wysłany: 12 Sty 2011, 19:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Ja do pracy mam też około 10 km w jedną stronę głównie po mieście.
W sumie kropka mam od niedawna ale ze spalaniem nie schodzę poniżej 9 ltr. W sumie jeżdżę dynamicznie.
W moim podpisie masz średnie spalanie, a statystykę prowadzę dopiero od listopada.

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/26615

Post #431619 Wysłany: 16 Sty 2011, 13:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Grudziądz
Witam!
Jestem byłym właścicielem Punciaka, co prawda w benzynie, ale spalanie miałem mniejsze. Obecnie posiadam Astre II 2,0 turbodiesel i spalanie w lecie, głównie w mieście oscyluje w granicach 6 litrów, natomiast zimą 7-7,5 litra/100km. Więc wydaje mi się troszkę za duże spalanie u kolegi
macgregory i tiyo. W prowadzonych statystykach widać że u macgregory przy jeździe 100% autostarada spalanie wyszło ok. 6 litrów to trochę za duzo, u mnie przy większym silniku i masie ponad 1300 kg daję radę zejść do 4,5 litra jeżdżąc dynamicznie. Najwidoczniej coś u was nie gra. Polecam sprawdzić termostat i czujnik temperatury.
Pozdrawiam!

Post #431628 Wysłany: 16 Sty 2011, 13:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Zgodzę się, że spalanie jest wysokie, ale patrząc na konstrukcję silnika to jest ona dość stara w porównaniu z astrą. Dlatego wnioskuje, że jest to jedna z przyczyn, drugą przyczynę widzę w zużyciu silnika. Mój ma przejechane ponad 200 tys km, a nikt nie wie jak był traktowany przez poprzednich właścicieli. I tak mi się jeszcze nasuwa myśl, że turbo też jest lekko podkręcone, a wnioskuje tym iż mam naprawdę niezłego kopa powyżej 2,5 tys. obrotów czyli wtedy jak włącza się sprężarka, a to jest też pewnie przyczyną wysokiego spalania.

PS. Na autostradzie przy średniej prędkości 100-110 km/h wyszło 6,63 ltr, ale już przy średniej prędkości 130-140 km/h wyszło 8,56. Różnica 2 ltr, więc turbo i zużycie silnika ma chyba jednak duże znaczenie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)