|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
niesc |
#447344 Wysłany:
01 Mar 2011, 23:40; Temat postu: P1/1.2_75km/95r/spalanie - za wysokie? |
|
 |
Puntomaniak |
|
Witam!!
Jako, ze to pierwszy post to najpierw się przywitam.
jakiś czas temu miałem zakładaną instalację gazową do mojego punciaka. fachowcy założyli mi instalację zwykłą (nie sekwencję) - powiedzieli, że do tego silnika się tak montuje itd (do wielopunktu zwykłą...). Ale do rzeczy.
Samochód spala miedzy 13-15,5l LPG / 100km. Jako, że miałem okazję jakiś czas jeździć puntem II z podobnym silnikiem i też zagazowanym i palił on dużo mniej stąd moje pytanie czy takie spalanie jest normalne?
Nie jestem specem w tej kwestii wiec byłem na "regulacji" w bardzo dobrym serwisie LPG u mnie w mieście i zostało wyregulowane - powinno być w porządku. Tymczasem spalanie ciągle jest takie samo.
Poczytałem troszkę na forum, ktoś się wypowiadał, że może to być kwestia termostatu - odpowiadam - termostat był niedawno wymieniany i działa dobrze. samochód nagrzewa się normalnie. Spalanie na trasie przekracza 12l LPG / 100km.
Edit: nie mam ciężkiej nogi, prawie nie stoję w korkach ("takie korki to nie korki..").
Pozdrawiam i liczę na Wasze rady,
Maciek
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wojtass18 |
#447358 Wysłany:
02 Mar 2011, 00:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
na PB sprawdzałeś ile pali ? może być sonda walnięta
|
|
Góra |
|
 |
niesc |
#447361 Wysłany:
02 Mar 2011, 00:17; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Na PB ma lekki problem po zamontowaniu gazu. Nie wiem czy czegoś nie spaprali podczas instalowania (pomaga odpiecie gazu i akumulatora, reset i na PB).
Benzynki palil kolo 9 litrow MAX.
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#447436 Wysłany:
02 Mar 2011, 11:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Sebastian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 17 Wrz 2008, Posty: 520 Pomógł: 1
|
Stanowczo za duzo, sam mam 1.2 wielupunkt i mi pali max 9 l. Ogolnie to jezdze codziennie do pracy i wychodzi 8.7 l , a trasa zroznicowana , raz sie jedzie 90 , raz 40 , raz 60 .I sam mam 2 gen. instalacje. Skoro ci tyle pali to po cholere ci gaz ?
Skoro na PB sie nie da jechac normalnie to jedz do nich, jak ci padnie gaz na trasie to sie nie bedziesz bawil w jakies wypinane aku czy cos, na benzynie musi chodzic, jedz i reklamuj. Widac cos popieprzyli.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#447512 Wysłany:
02 Mar 2011, 16:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
W ch. cię zrobili... ja zakładałem gaz do swojego 1.2 75
1,5tys. kosztował taki zwykły od jednopunktowego wtrysku a 2tys. sekwencja
Ja wybrałem pierwszą opcję dopiero później żałowałem ale nie o tym.
Pali mi ok 10l gazu na 100km. Noga ciężka do do 4-5k obrotów. Prędkości do 150. (do szkoły 12km) Trasy niezbyt długie. I Gazownik mi powiedział że max będzie ok 10-11l palił
Przerobienie teraz takiej instalacji na sekwencję to jakieś 1300zł... także musisz z tą kombinować. Na moje oko to właśnie sonda robi problem i oni muszą inaczej podłączyć instalację. U mnie tak było na początku, nawet po wymianie sondy nie jeździł dobrze. Zostawiłem auto na dwa dni, przerobił podłączenie i wszystko dopiero zrobiło się ok.
U mnie palił na początku nawet 15-18l. Sonda wymieniona, regulacja kilka razy (bo przez pierwszy tysiąc km to się dość często reguluje) i już pali sporo mniej. Jakbym oszczędnie jeździł to mógłbym zejść do ok 8l.
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
niesc |
#447693 Wysłany:
02 Mar 2011, 20:59; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
@sebul po co mi gaz? bo w rok puntem zrobilem 40 tys km.
@staH ja punciaka nie wkręcam na takie obroty  jak 3tyś obrotów to max, do 150 nim nie latam po mieście bo nie ma gdzie  do 100 max czyli nie powinien mi dużo palić...
Czyli pewnie jest tak, że coś schrzanili.. "fachowcy" cholera jasna..
A macie może jakieś pomysły co dokładnie trzeba poprawić? Bo okaże się, że pojadę do nich, oni powiedzą, że jest tak jak ma być i.. i d***..
A ze złości nie mogą nic zepsuć? Boję się, że dadzą jakąś bardziej ubogą mieszankę żeby się odczepił i spierniczy się coś.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#447696 Wysłany:
02 Mar 2011, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
skąd jesteś?
ja dalej stawiam na sondę, może być wadliwa lub/i źle podłączona pod instalację gazową
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
|
|
Góra |
|
 |
niesc |
#447720 Wysłany:
02 Mar 2011, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Kawałek od Ciebie  100 tysięczne, malownicze miasto 100 km od Krakowa w kierunku Słowacji - Nowy Sącz.
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#447726 Wysłany:
02 Mar 2011, 21:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
za duży kawałek
chociaż jak robisz 40k rocznie to możesz i do mnie podjechać
w takim razie ja ci mogę tylko zaoferować pomoc w postaci numeru telefonu  do Prowca (w godzinach 9-18 można się kontaktować)
Jak mi mechanicy nie wiedzą co dzieje się z autem to dzwonię do niego, mechanika i gaz... radzi sobie kurde zajebiście
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#447838 Wysłany:
03 Mar 2011, 01:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Sebastian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 17 Wrz 2008, Posty: 520 Pomógł: 1
|
Ale skoro tyle ci pali, to juz lepiej na Pb jezdzic, bo zanim ci sie ta instalacja zwroci  Takze marsz do partaczy, niech poprawiaja.
|
|
Góra |
|
 |
niesc |
#447841 Wysłany:
03 Mar 2011, 01:21; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Hehe instalacja sie juz zwrocila  spoko  problem w tym, ze nie mialem sie kiedy tym zajac. dzieki wielkie za rady. jakby ktos cos jeszcze mial do dodania to chetnie poczytam cos na ten temat
@staH kto to Prowiec?  moze akurat pomoze 
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#447972 Wysłany:
03 Mar 2011, 16:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no chodziło mi o mojego gazownika  naprawdę dobry jest
|
|
Góra |
|
 |
niesc |
#450377 Wysłany:
09 Mar 2011, 19:15; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Podjechalem do tych "magikow" i umowilem sie na poprawienie instalacji - zobaczymy co znajda. Inny "gazownik" jak zerknal to zapytal mnie tylko czemu taka instalacje chcialem do tego silnika?! Powinna byc sekwencja.. poza tym padniety moze byc mikser lub reduktor.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|