Wiatam mam nadzieje że pomoge komuś tym artykułem a zarazem sobie
Mój problem polega na wymianie uszczelek pod przepustnicą jaki materiał najlepiej zastosować
bo niewiem jaka jest tam temperatura oraz cisnienie i ciecze hmm
podaje materiały
karton(bristol)
Tesnit, polonit, kryngielit
Silikon wysokotemperaturowy
Hermetic
Powiem że chciałem zastosować karton oraz silikon czarny 300 stopni wytrzymalości bo to akurat posiadam ale czy to dobry pomysł
,nanoszenia karton-silikon czy może coś innego chodzi mi też o wydatki ....
Uszczelnienia
Najprostsze - uszczelka kartonowa (brystol)
Nasączamy ją olejem silnikowym, po skręceniu elementów zachowuje szczelność w
niskich ciśnieniach. Niestety, pod wpływem dużej temperatury traci właściwości uszczelniające.
Po demontażu najczęściej do wyrzucenia - rozrywa się. Przypalona twardnieje i przypieka się do metalu.
Tesnit, polonit, kryngielit - materiał na uszczelki.
tESNIT SZczelniejszy od kartonu, nawet przy temperaturze 100 i wiecej stopni Celsjuzsza nie skleja się z łączonymi powierzchniami. Uszczelkę tesnitową
można zastosować pod cylinder - będzie się nadawała do kilkukrotnego montażu.
Silikon wysokotemperaturowy
Hermetic - klej anaerobowy, stosowany tak jak silikon - bezpośrednio na metale. Bardzo szczelny pod warunkiem dobrze spasowanych elementów.
Kleje anaerobowe mają tę właściwość, że zasychają w kontakcie z metalem przy braku dostępu powietrza.
Drugą ważną zasadą przy ich stosowaniu jest "im cieniej, tym lepiej". Jak wyżej - nie do użycia drugi raz.
[ Dodano: 10 Kwi 2011 15:16 ]znalazlem taka stronke niedaleko mnie sie znajduje ktura bedzie odpowiednia moze ktos doradzi
http://www.instalgum.pl/plyty_uszczelkarskie.php [ Dodano: 16 Kwi 2011 21:27 ]zrobilem z klingieritu dalem an silikonie i dziala jak nalezy przy wymianie uszczelek pod przepustnica radze zaopatrzyc sie w szpilki dla niewtajemniczonych sruby o dlugosci przynajmniej 15 cm dlugosci bez leba z druciej strony...