|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Danko8790 |
#471438 Wysłany:
07 Maj 2011, 20:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Daniel
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Niemcy - Piekary Śląskie Rejestracja: 17 Lis 2009, Posty: 1132
|
|
Góra |
|
 |
|
|
d00lar |
#471448 Wysłany:
07 Maj 2011, 21:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
|
a znasz moze jakis punkt w okolicy slaska - czechowice bielsko katowice tychy pszczyna gdzie taki zestaw zamontują porządnie łącznie z tą zmiana firmware itp?
a jak sie ma ta zmiana firmware do gwarancji? a i w końcu może ty będziesz w stanie wyjaśnić jak sie ma sprawa tych przeglądów co 10k do gwarancji ?
z góry dzięki!
|
 |
Danko8790 |
#471452 Wysłany:
07 Maj 2011, 21:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Daniel
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Niemcy - Piekary Śląskie Rejestracja: 17 Lis 2009, Posty: 1132
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#471473 Wysłany:
07 Maj 2011, 22:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
brat ma w mondeo (2.0 16v zetec) instalację na stagu 300 i daje radę, tylko musi konkretny fachowiec ustawiać... auto pomimo swojej wagi nadal ciągnie, spala mu 9l gazu, a wcale nie jeździ delikatnie - to już rodzinne
miał problemy z falowaniem obrotów - zmienił gazownika, przejechali się, ustawił coś z ciśnieniem gazu (tak mi brat tłumaczył) i teraz chodzi idealnie. IMO nie warto przepłacać do taniego auta z małą pojemnością. To mija się z celem. Zwykła sekwencja bez wodotrysków starczy i będziesz zadowolony.
Największą rolę w instalacji odgrywa zakład w którym jest montowana, dopiero później to czy jest na najwyższej klasy komponentach czy na po prostu dobrych.
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#471518 Wysłany:
08 Maj 2011, 08:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
Zasugeruje cos calkiem innego,
skoro do pracy bedziesz dojezdzal 100km dziennie, to nie wyobrazam sobie takich codziennych tras w malym, slabo wyciszonym autku.
Jak by nie patrzec jest to autko typowo miejskie, ktore nadaje sie na sporadyczne trasy.
Na instalacje wydasz prawie 3tys, wiec jak bys sprzedal swojego kropka to dysponowal bys budzetem ok 5tys zl.
Za to kupisz juz wieksze auto, z o wiele lepszym wyposazeniem i co najwazniejsze z klimatyzacja,
owszem bedzie stare, ale twoj kropek tez ma juz 17lat.
Za 5tys mozna kupic juz forda monde z rocznika '98 na pelnym wypasie i z gazem.
Oczywiscie fordzik to tylko przyklad 
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#471521 Wysłany:
08 Maj 2011, 09:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
wiesz myslałem o tym juz pare razy
ale
no wlasnie - wiesz co kupisz? roznie bywa
a tu mam swoje jest u nas od nowosci ma przejechane 80tysków i ja wiem ze tyle ma a sprzedajac nikt mi w to nie uwierzy - był poprostu taki moment ze stał przez 8 lat w garażu - długa historia
i generalnie wszytko tam smiga - nie pali oleju wcale skrzynia super sprzęgło tez rozrząd dopiero co zrobiłem tarcze klocki i cylinderki z tyłu (bembny i szczenki były jeszcze ok) wymieniłem w zeszłym tyg, pompa paliwa ma 2miesiace - króciec poszedł  jeszcze jutro planuje olej filtry bo juz 11k stuknęło - zagapiłem sie + chce wymienic termostat bo chyba mam otwarty duży obieg caly czas - nie przeszkadza mi to jakos strasznie ale w wypadku gazu chyba musi byc sprawny bo inaczej reduktor będzie mi podgrzewało wieki ..
hmm ręcze za niego ze będzie chodził  a z kupionymi to roznie ;d
mały wcale nie jest ;p 5d elx ma dosc miejsca;] wyciszony tez jest wmiare - troche sie z tym bawiłem jak audio w półkę montowałem wiec mysle ze by dał rade;D
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#471523 Wysłany:
08 Maj 2011, 09:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
skoro dla ciebie jest wystarczajaco 'komfortowy' to inwestuj dalej,
ale mysle ze po kilku miesiacach takiej jazdy zmienisz zdanie 
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#471526 Wysłany:
08 Maj 2011, 09:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
greg505 napisał(a): skoro dla ciebie jest wystarczajaco 'komfortowy' to inwestuj dalej, ale mysle ze po kilku miesiacach takiej jazdy zmienisz zdanie
czemu tak sądzisz?, ja swojego mam pare lat i bywało że dziennie robiłem trasy ponad 600 kilosów i dawałem radę bez większego zmęczenia 
_________________ Fiat Punto I 97 60KM 1.2 Pb+LPG 5D Biały jak umyty  topic20164.html

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem 
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#471528 Wysłany:
08 Maj 2011, 09:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
maluchem tez mozna pokonywac takie trasy i tez ktos moze powiedziec, ze dal rade bez wiekszego zmeczenia
przejedz ta sama trase autem conajmniej klase wyzej i wtedy porownuj
mam wrazenie ze ten Ford jest problemem
dla wiernych marki niech bedzie Fiat Marea, tylko z tego co widze modeli z klimatyzacja jest dosc malo (opcji z klimatronikiem nie ma wogole)
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#471529 Wysłany:
08 Maj 2011, 10:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
no ford srednio
hmm boja wiem chyba w moim puncie nie siedziałeś  przypomnij sobie jak to bylo jak puntek mial 80tys przejechane
w wakacje bylem nim nawet 2x w niemczech po 1100km w 1 strone i nie narzekałem  moze moje super extra car audio własnej roboty tak mnie dezorientuje 
|
 |
greg505 |
#471531 Wysłany:
08 Maj 2011, 10:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
d00lar napisał(a): przypomnij sobie jak to bylo jak puntek mial 80tys przejechane
pamietam jak byl i 1km na liczniku
to byla moja luzna propozycja, wiem ze nie na temat, ale chcialem tylko pokazac ze sa lepsze auta na trase, niz miejskie punto
juz wiecej nie bede smiecil 
|
|
Góra |
|
 |
b3liar |
#471614 Wysłany:
08 Maj 2011, 13:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
majac kurde auto z przebiegiem 80 tys i w super stanie sprzedawac je i inwestowac w ch wie co? mozna sie przejechac oj mozna
Chyba zapomnailes ze takie auto bedzie mialo ~200tys. bo duzym samochodem to i sie wiecej jezdzi i wszystkie plastiki i mocowania rozklekotane na naszych polskich drogach - co z tego wyciszenia skoro wszystkie elementy wnetrza beda na....dalac...
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#471648 Wysłany:
08 Maj 2011, 15:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Sebastian
Wersja: SX
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 17 Wrz 2008, Posty: 520 Pomógł: 1
|
A jezdzij tym, ja jezdze swoim puntem do roboty, troszke mniej bo ponad 70 km w dwie strony, ale jakos nie narzekam na brak komfortu. Oczywiscie, jak do rodziny jechalem 170 km w jedna strone, to mnie juz kregoslup w odcinku ledzwiowym bolal i tylek, ale czego sie spodziewac po takim autku  Do pracy jade 35-40 minut wiec styka w zupelnosci  Skoro masz pewne auto, to nie sprzedawaj, kupisz szrota i bedziesz klal pod nosem. Zainwestuj w gaz i pojezdzisz jeszcze ladne pare lat, a do jazdy na dluzsze wycieczki zawsze bedziesz mogl kupic sobie kolejne autko pare klas wyzej 
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#471884 Wysłany:
09 Maj 2011, 09:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
no tak chyba zrobie
prosta matematyka
30k rocznie bede robił
to kupie za grosze cos z gazem i przebiegiem 180k przy dobrych wiatrach
ciezko o mniejsze
to po 2 latach bedzie mial 240
i juz ani tego nie sprzedac ani kto wie co z tym zrobic
instalacja tez moze pasc 5x przy takim przebiegu - nie wiadomo ile juz miala
a tu bede mial nowke porzadna i dobrze zamontowana.....
|
 |
grzechu87 |
#471920 Wysłany:
09 Maj 2011, 10:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
|
Gaz 2 generacji plus dobry zakład plus gazownik z głową i nie będzie żadnych problemów . U mnie koszt takiej instalacji 1500zł i też się nad zagazowaniem zastanawiam.
_________________ Fiat Punto 1.2 75ELX 1995r
"Nie ma dobrych kierowców, są tylko tacy, którzy zawsze wracają do domu"
|
|
Góra |
|
 |
james |
#471934 Wysłany:
09 Maj 2011, 11:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 5d
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 30 Sie 2010, Posty: 117
|
Powiem tak - mam założone do punto 2fl wspomnianego staga 4, reduktor tomassato no i wtryskiwacze valteki 3ohm (czerwone). Główną rolę odgrywa tu jednak monter. Byłem świadomy że komponenty nie są najwyższych lotów, bo sam to sprawdziłem przed montażem jak i sam gazownik mnie poinformował. Ale nie przesadzajmy znowu że Punciaki są aż tak wymagające. Po skompletowaniu instalacji nie mam żadnych problemów. A co do valteków które są często odradzane, to rzeczywiście mają swoje wady w postaci dłuższego czasu reakcji, ale nie zauważyłem u mnie w punciaku żeby wpływało to na stabilność działania instalki. Mają jednak też swoje zalety - są mało wrażliwe na zanieczyszczenia w gazie - wtryskiwacze o szybkich czasach wtrysku (droższe) są bardziej na to wyczulone. Oprócz tego są tanie, no i ważna zaleta - można wymieniać pojedynczy wtryskiwacz a nie całką listwę (4 wtryskiwacze) jak to ma miejsce w niektórych wtryskiwaczach. Twoja decyzja, ale myślę że nie powinieneś na staga narzekać. Najważniejszy jest dobry gazownik który nawet prostszą instalację dobrze dostroi.
Ps. No i według mnie powinieneś wziąć sekwencję skoro tak niewiele musisz dołożyć w stosunku do 2 generacji, a z ogólnego przeglądu forum to widzę że jakoś ludziom z instalacją sekwencyjną mniej pali niż na 2 generacji (takie moje prywatne odczucie). No i podobno na 2 generacji trochę czuć spadek mocy, a na sekwencji znacznie mniej o ile w ogóle.
_________________ Punto II FL 1.2 60
|
|
Góra |
|
 |
mati.91 |
#471972 Wysłany:
09 Maj 2011, 15:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 24 Paź 2008, Posty: 1252
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#472002 Wysłany:
09 Maj 2011, 16:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
james podaje konkrety
sekwencja ma same plusy względem instalacji II gen.
mniejsze spalanie
lepsze osiągi
łatwiejsze ustawienie i dostrojenie pod styl jazdy kierowcy
no i różnica w cenie 500zł...
jaki ja byłem głupi, że nie założyłem sekwencji... nie popełnił bym drugi raz tego błędu
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
mati.91 |
#472028 Wysłany:
09 Maj 2011, 17:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 24 Paź 2008, Posty: 1252
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#472234 Wysłany:
10 Maj 2011, 08:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
[quote="james] A co do valteków które są często odradzane, to rzeczywiście mają swoje wady w postaci dłuższego czasu reakcji, ale nie zauważyłem u mnie w punciaku żeby wpływało to na stabilność działania instalki. Mają jednak też swoje zalety - są mało wrażliwe na zanieczyszczenia w gazie - wtryskiwacze o szybkich czasach wtrysku (droższe) są bardziej na to wyczulone. Oprócz tego są tanie, no i ważna zaleta - można wymieniać pojedynczy wtryskiwacz a nie całką listwę (4 wtryskiwacze) jak to ma miejsce w niektórych wtryskiwaczach. [/quote]
zgadzam się
ALE
ty masz 60kucy ;p w elx te wtryski wlasnie sa duzo szybsze i temu mógł by być problem na wysokich obrotach głównie
założyłem podobny temat na lpg forum:) tam sa zdania ze wtryski to tylko najdrozsze i najlepsze - hana
na staga nikt nie narzeka - spotkałem sie nawet z opinia ze lepiej i taniej staga 200 ze to kompletnie bez roznicy ;|
|
|
Góra |
|
 |
james |
#472268 Wysłany:
10 Maj 2011, 11:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 5d
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 30 Sie 2010, Posty: 117
|
d00lar napisał(a): ty masz 60kucy ;p w elx te wtryski wlasnie sa duzo szybsze
No powiem szczerze że nie mam wiedzy jak szybkie są wtryskiwacze u Ciebie. Jeśli tak szybkie jak mówisz to oczywiście masz rację i trzeba założyć coś szybszego. Z obiegowych opinii słyszałem że oprócz mocno polecanych Hana przewijają się jeszcze wtryskiwcze MagicJet i Matrix które podobno mają dość dobry stosunek cena/jakość. Ale to może Ci rzeczywiście chłopaki z forum LPG dokładniej doradzą.
Staga polecam. A co do reduktorów to one są na daną moc silnika projektowane, więc zwróć na to uwagę przed założeniem żeby trochę zapasu mocy było 
_________________ Punto II FL 1.2 60
|
|
Góra |
|
 |
greg505 |
#472314 Wysłany:
10 Maj 2011, 14:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
d00lar napisał(a): w elx te wtryski
ELX to tylko wersja wyposazenia, nie odnosi sie w zaden sposob do silnika
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#472351 Wysłany:
11 Maj 2011, 19:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
hmm wiem ale tak to upraszczam bo.. byly elx 60konne? nie spotkałem ale nie będę sie kłócił =]
[ Dodano: 11 Maj 2011 19:36 ]
hmm po naradzie na lpg forum zdecydowałem sie na staga 300 plus tak zeby sobie robiłautokorekty dzieki isa 2 w czasie rzeczywistym;D reduktor ac r01 i wtryski hana - ponoc nie do zajechania;] szukam dobrego warsztatu z okolic śląska zeby mi to wmiare tanio zrobił
@2rotor leprzy tomasetto czy ten ac? z tego co czytalem to kazdy chwali swoje 
|
|
Góra |
|
 |
goofer007 |
#472818 Wysłany:
11 Maj 2011, 21:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
|
AC może i lepszy, ale odpowiednio droższy, Alaska spokojnie "obskoczy" punciaka.
A ISA proponuje się tak nie zachwycać, bo podstawa to i tak zawsze poprawna i dokładna regulacja bez tego "gadżetu", potem można co najwyżej włączyć niech sobie skoryguje co tam uzna za stosowne i dać OFF.
_________________ 176B6.000 1372 Gran Turismo 146A2.246 1301 Turbo Iniezione Elettronica
|
|
Góra |
|
 |
d00lar |
#476196 Wysłany:
24 Maj 2011, 19:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
no i dziś już zrobione! przy okazji polecam warsztat gdzie montowałem w Tychach jak by ktoś szukał !
Gazmobil Jacek Poterałowicz ul.filaretów 31 tychy
http://www.gazmobil.auto.pl/
polecił mi ich znajomy, co prawda trochę się zraziłem czytając opinie na http://lpg-forum.pl/ ale po podjechaniu na rozmowę od razu zauważyłem że znają się na rzeczy a tamta zła opinia to tylko nieporozumienie zresztą rozstrzygnięte i zdecydowałem się!
wszystko ładnie pięknie schludnie zrobione na dole załączam fotke!
butla jak należy wężyki krótkie wtryskiwacze na króciutkich równiutkich przewodach , dobrze nawiercone otwory i to na zdjętym dolocie - nawet starą uszczelkę mi oddali ;p
generalnie zaproponowali mi instalacja prawie taką jak mi na forum polecano - hana 2000 , reduktor ac i stag 300 z isa2 (na forum polecano mi ze stagiem 4 ale ja tam jednak wierzę w tą ise- ac ciągle wydaje aktualizacje więc pomimo tego że niektórzy odradzają to uważam że za jakiś czas po nowym sofcie wszyscy będą to polecać ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) )
bardzo miła obsługa żadnych problemów , na regulacje pojechałem razem z Panem Jackiem on jechał i mówił mi co jak robić na jego lapku ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) przy okazji się paru rzeczy nauczyłem a interfejs już w drodze
niewątpliwym plusem jest też to że na okres gwarancji obsługa jest gratis - płacimy tylko za części eksploatacyjne typu filterki-grosze!
nie trzeba płacić po 120-170zł co 10tyś jak w większości warsztatów!
autko zbiera się dokładnie tak samo jak na pb! niema ani procenta spadku mocy jak na moje oko!
narazie zrobiłem dopiero 200km więc też ciężko się wypowiadać ale puki co jest super
polecam polecam i jeszcze raz polecam!
ps w końcu jadąc powyżej 120 nie myślę o tym ile pali:D

|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|