james napisał(a):
Witam. Posiadam instalację sekwencyjną LPG 4 generacji. Sterownik Stag 4 , reduktor(parownik) Tomasetto At 09 67r-01. Czy ktoś próbował już może samodzielnie wymieniać lub czyścić filtry fazy ciekłej i gazowej od LPG? W serwisie trochę sobie za to wołają a jeśli byłaby to nieskomplikowana czynność to można by to może wykonać we własnym zakresie ?
Ja zawsze sam wymieniam. Oto krótka, bezpieczna procedurka:
1. zakrecić zawór w zbiorniku LPG do wyczuwalnego oporu
2. odpalić auto aby wypaliło gaz z przewodów
3. rozkręcić elektrozawór (zintergrowany z reduktorem bądź oddzielny) celem wymiany wkładu filtra
4. wymienić filtr fazy lotnej
5. odkręcamy zawór w butli do wyczuwalnego oporu
6. odpalamy auto, sprawdzamy organoleptycznie wszystkie połączenia pod kątem szczelności
[ Dodano: 29 Maj 2011 12:59 ]james napisał(a):
Na razie w ramach pierwszego przeglądu gwarancyjnego zapłaciłem 70 zeta za wymianę filtra fazy ciekłej oraz regulację. Wiem że drożej bo gwarancja, ale wymiana tamtego filtra to było odłączenie 2 wężyków i wsadzenie nowego filtra z powrotem do nich. Teraz chyba już sobie odpuszczę gwarancję przy 20 tys przebiegu bo i tak na większość rzeczy wtedy gwarancja się kończy, a za wymianę tym razem 2 filtrów (faza ciekła i lotna) chcą 120 zł. Może poza gwarancją gazownik zrobi taniej - zobaczę. A rozumiem że poprzez wymianę filtra fazy lotnej musiałbym rozebrać parownik, bo tam jest schowany i o szczelność parownika rozchodzi się sprawa. Bo tak jak wspomniałem z fazą ciekłą i dwoma wężykami chyba sobie poradzę

Ty masz filtr fazy CIEKŁEJ zintegrowany z reduktorem a lotna jest zawsze poza nim. Wymiana jego w Tomasetto Alasce jest banalna. Odkręć te 3 śruby imbusy to będziesz wiedział o co kaman. Wcześniej tylko zakręć gaz w butli i ostrożnie odkręcaj abyś nie odmroził sobie rąk przez wydobywające się resztki gazu.