|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:58
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
misiek71717 |
#470614 Wysłany:
05 Maj 2011, 19:19; Temat postu: Nagła strata mocy przy ruszeniu. Nierówna praca silnika. |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Ostróda Rejestracja: 11 Lis 2009, Posty: 68
|
Witam. Mam problem, otóż wyjechałem z parkingu do skrzyżowania i w momencie ruszania samochodem szarpnęło i nagle stracil na mocy, ledwo na 1 jechal przy czym zaczął wydobywać glośny dzwięk na wyzszych obrotach jak by cos tluklo. Bardzo cięzko odpala a gdy juz z wielkim bolem odpali chodzi jak "kosiarka". słychać jak by nie palił na jeden cylinder, nie prcuje w ogole na wolnych obrotach bo zaraz gasnie, dziwnie prycha z rury i czuć jakby nieprzepalone paliwo. Świece sprawdzone, kable też, oleju nie ubyło i płynu chłodniczego też. Rozrząd sie przestawił? co mogło sie stać? wszystko jest nowe, kable, świece, olej, filtry, wymieniony rozrząd. Na dodatek jestem w Holandii a tu ceny napraw kosmiczne. Bardzo prosze o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nickoo |
#470618 Wysłany:
05 Maj 2011, 19:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
misiek71717 |
#480198 Wysłany:
07 Cze 2011, 20:16; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Ostróda Rejestracja: 11 Lis 2009, Posty: 68
|
Okazało się ze to byla upg. Nie było kawałka między trzecim a czwartym tłokiem.
|
|
Góra |
|
 |
lukasik |
#480848 Wysłany:
10 Cze 2011, 14:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 23 Sty 2008, Posty: 146
|
Podczepię się pod temat.Punto 1 1.2 75
Mam również (znowu:/) problem z punciakiem. W streszczeniu: jeździłem cały dzień moim kropkiem i nie było żadnych problemów. Zjeżdżałem z trasy na boczną drogę (troszkę ostrzejszy łuk;D) i samochód zgasł. Próbując kręcić nic nie łapał (nawet się nie "krztusił", jakby pompa nie pracowała). Sprowadziłem samochód do domu. Na następny dzień były również próby odpalenia- to samo, zero reakcji. Ściągnąłem fajki na 2 świecach (iskra "waliła") założyłem i po próbach odpalenia i mocnym deptaniu w gaz silnik po jakimś czasie zaskoczył pracując jakby na 2 garach (obroty latały, silnikiem trzęsło jak i cała budą, strzelał, prychał itp....) Po chwilowej przygazówce silnik się troszke ustabilizował a wręcza pracował w miarę równo. Zrobiłem małą rundkę wszystko było ok- samochód miał moc, równo pracował itd. Wróciłem i po chwili postoju znowu zgasł - już nie odpalił i żadnej reakcji (nawet nie szarpało). Co może być przyczyną bo już sam nie wiem o co chodzi w tym samochodzie ...  Dodam że pompę słychać jak się załącza- była wymieniana w zeszłym roku.Również ostatnio przeczyściłem czujnik położenia wału (ten przy kole) - gasł po nagrzaniu się samochód gasł (ale po ostygnięciu bądź po chwili odpalał).Proszę o pomoc ....
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#480850 Wysłany:
10 Cze 2011, 14:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lukasik |
#480872 Wysłany:
10 Cze 2011, 15:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
A ten czujnik może powodować takie anomalia jak nie odpalanie, telepanie się silnika, nie trzymanie obrotów? Pytam ponieważ nie wiem na jakiej zasadzie ten czujnik dokładnie działa (miło mi będzie również za wyjaśnienie)
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#480876 Wysłany:
10 Cze 2011, 16:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#480894 Wysłany:
10 Cze 2011, 17:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
lukasik napisał(a): A ten czujnik może powodować takie anomalia jak nie odpalanie
czujnik odpowiada za iskrę a dokładnie w jakim momencie ma być podana wiec jeśli jest uszkodzony to auto nie odpali, prewencyjnie możesz go przeczyścić, czasem zachlapać się może jakimś błotem.
|
|
Góra |
|
 |
lukasik |
#481099 Wysłany:
11 Cze 2011, 11:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
wojtass18 napisał(a): prewencyjnie możesz go przeczyścić
Już go czyściłem ponieważ wcześniej miałem problem że po nagrzaniu mi gasł (ale za chwile odpalał) Po przeczyszczeniu jeździlem i wyglądało na to że pomogło. Jedynie co to zwiększyła mi się dziura "między" 2000 a 2200. Stwierdziłem że stało się to po przeczyszczeniu tego czujnika więc to chyba jego wina i chciałem go wymienić- ale nie sądziłem że będę musiał aż tak szybko 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|