|
Obecny czas: 08 Maj 2025, 06:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sylwekzal |
#505143 Wysłany:
15 Wrz 2011, 08:17; Temat postu: Jak sprawdzić co padło sonda czy katalizator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Sylwek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: lubelskie Rejestracja: 22 Sie 2011, Posty: 30 Pomógł: 1
|
Wyskakuje w Punto błąd P0420 . Ten błąd oznacza niską sprawność kata ale również sonda za katem może pokazywać błędne wskazania. Jak sprawdzić czy sonda poprawnie działa ? A może sonda przed katem nawala ? Jak najprościej sprawdzić te sondy ? A może jest sposób na sprawdzenie kata ?
Punto 1.2 60kM, 2002r. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PawełG |
#505157 Wysłany:
15 Wrz 2011, 09:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
To nie jest raczej sonda przed katalizatorem. Wtedy miałbyś błąd o niewłaściwej korekcji mieszanki lub o nieprawidłowym sygnale z sondy. Możesz spróbować zamienić sondy miejscami(są takie same) Jeśli sytuacja będzie taka sama to oznacza że katalizator jest zły. Jeśli będzie błąd pierwszej sondy znaczy że sonda jest uszkodzona.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
sylwekzal |
#505220 Wysłany:
15 Wrz 2011, 13:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki Paweł. W weekend spróbuję zamienić sondy tak jak radzisz i podepnę kompa i zobaczę co pokaże. Z dwojga złego to wolę padniętą sondę niż katalizator. A jeżeli okaże się, że padł kat to kupować nowy czy wstawiać strumienicę ? Nie ukrywam, że nie uśmiecha mi się kupować nowego kata. A jeśli wstawię strumienicę to jak się będą zachowywały sondy ? Na pewno jeśli wykryję usterkę to dam znać na forum.
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#505550 Wysłany:
17 Wrz 2011, 11:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jak wstawisz strumienicę to na 99% będzie błąd uszkodzonego katalizatora lub wskazań drugiej sondy. Niby można to obejść cofając trochę sondę ze strumienia spalin (np. dospawać nakrętkę ). Gdzieś czytałem że można wstawić rezystor na przewodzie od sondy. Tutaj musisz sam zagłębić się w temat w necie jest wiele o tym. Co do kupna nowego katalizatora to nie wiem ile może to wynieść. Jaki przebieg ma to auto? Gazu nie posiada?
|
|
Góra |
|
 |
sylwekzal |
#505616 Wysłany:
17 Wrz 2011, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jeszcze raz dzięki Paweł. Problem rozwiązany, wymieniłem sondę i wszystko gra. A tak swoją drogą ciekawe ile wytrzymuje katalizator w Punto. Mam przebieg 150 000, auto nie widziało gazu i na pewno nie zobaczy ( za mało pali)
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#505729 Wysłany:
18 Wrz 2011, 12:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jeśli silnik nie pali oleju lub płynu chłodniczego, i z układem wtryskowym jest wszystko ok czyli ogółem silnik bez zarzutu, to katalizator powinien wytrzymać duży przebieg. Czasami to i cały żywot samochodu wytrzyma 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|