|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 09:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
G-Boy |
#505419 Wysłany:
19 Wrz 2011, 18:00; Temat postu: Punto 1.2 16V Brak jednej iskry po umyciu silnika |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
Jako że jestem nowy na forum - na początku pragnę powitać wszystkich forumowiczów. Niedawno kupiłem punto II w wersji sporting (żółty) z wspomnianym w temacie silnikiem 1.2 16V 80KM. Ponieważ silnik nierowno pracował - na początek poszły do wymiany filtr powietrza i świece (NGK) oraz dzięki informacjom z forum - wyczyściłem przepustnicę. Dzieki temu silnik odzyskał wigor i chodził jak zegarek. Wszystko było by pięknie gdyby nie to, że zachciało mi się mycia komory silnika.. Wczoraj umyłem wszystko dokładnie, mimo że starałem się omijać wodą wszelką elektronikę - coś chyba zalałem.. bo po tym silnik zaczął nierówno pracować. Po wstępnych oględzinach - okazało się ze nie pali na jeden gar (drugi od rozrządu). Wyjąłem świecę, po przekręceniu kluczyka, okazało się, że brak iskry na świecy. Cewkę zmierzyłem omomierzem - ale nie znam właściwych wartosci oporu. Między wyjsciami cewki miały po 14,5 kOhm (czy jakos tak - w kazdym razie wartosci jednakowe dla prawej i lewej strony cewki).
Sprawdziłem wiekszość wtyczek w zasięgu, wszystkie wewnątrz suche.. Nie wiem co jeszcze może być.. O tej porze w mojej okolicy raczej nie znajde zadnego warsztatu (mieszkam w niemczech) a fajnie byłoby uruchomić autko... Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Aha.. Dział techniczny dość dokładnie przekopałem zanim napisałem tego posta.. jesli jednak taki temat już był, to przepraszam ze go nie zauważyłem.
[ Dodano: 19 Wrz 2011 18:00 ] Klubowicze... może jakieś sugestie zanim zacznę po kolei wywalac w ciemno kasę na podzespoły.. od czego zacząć? Od cewki?
_________________ Pozdrawiam serdecznie, Adam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lukasfenix |
#506260 Wysłany:
20 Wrz 2011, 14:44; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2011, Posty: 8
|
Pewnie, że od cewki. Skoro do 3 pozostałych dociera iskra, a do jednej nie to winowajca jest dość prawdopodobny. Na początek podmień kabel wysokiego napięcia od innej świecy. Jak dalej nic, to cewa.
|
|
Góra |
|
 |
G-Boy |
#506938 Wysłany:
23 Wrz 2011, 14:36; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
No i problem rozwiązany. Oczywiscie winna była cewka. Wymieniłem na nową (Beru) i autko śmiga az miło.
Przy okazji dokładnie poznałem budowę auta, zwłaszcza instalacji elektrycznej - podczas poszukiwań usterki.
Stara cewka miała spękaną obudowę ze starości i chyba to mycie dokończyło dzieła starzenia i cewke szlag trafił.
Dziekuję za rade i napewno na jakiś czas będę z wami na forum - jak długo punciak będzie ze mną 
_________________ Pozdrawiam serdecznie, Adam.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|