You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Kwi 2025, 02:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Post #507256 Wysłany: 25 Wrz 2011, 13:17; 
 Temat postu: alfa 147 vs stilo
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: bialystok(coraz rzadziej) warszawa(przewaznie)
witam,
tutaj napisze, jak zla kateogria moze ktos z modow przeniesie.

Kuzyn chce kupic auto klasy c. Zeby bylo smieszniej to nie chce golfa (bo za drogi i kradna :E ale mysli zeby kupic cos z wloszczyzny albo opla II.
Zakup ma byc od dilera bo na pelna fakture.
Oglnie bez szalu: max 16- 18 tysi, silnik 1.6, 5 drzwi klima. Raczej benzyna niz diesel

poszukalem troche w wawie i znalazlem cos takiego

http://www.carserwis.pl/Samochody-uzywane/(signature)/WHY8X7/(marka)/Alfa%20Romeo/(model)/147

http://www.carserwis.pl/Samochody-uzywane/(signature)/XWKAQ4/(marka)/Fiat/(model)/Stilo

mechanicznie to jeden czort prawie, ale czesci ze znaczniem do alfy beda pewnie drozsze niz do stilo.

Jak dla mnie jeden i drugo co najmniej za drogi o 2 tys ale taka specyfika dilera. Jakies uwagi ?

Post #507258 Wysłany: 25 Wrz 2011, 13:23; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
pieta napisał(a):
mechanicznie to jeden czort prawie,

Ja bym brał alfę bo po prostu ładniejsza.
Silnik to jest chyba ten sam (bo było w alfie jeszcze 1.6 120KM ale chyba z wariatorem) więc części te same.
Ogólnie alfa pewnie troszkę drożej wyjdzie w eksploatacji, ale też powinna być wygodniejsza i ponoć lepiej się prowadzi.

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #507261 Wysłany: 25 Wrz 2011, 13:42; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

stax
silnik chyba nie ten sam bo w alfie siedzi ten stary 1.6 co byl tez w marei i w stilo tez na poczatku ale od 2005 roku w stilo montuja nowszy 1.6 ktory jest taki sam jak w oplu 8)

Alfa oczywiscie ladniejsza :E

Post #507262 Wysłany: 25 Wrz 2011, 13:46; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

pieta: no tak, ale sam widzisz
pieta napisał(a):
w alfie siedzi ten stary 1.6 co byl tez w marei i w stilo tez na poczatku

czyli części fiatowskie jak najbardziej można do niego brać ;)

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm

było:
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #507286 Wysłany: 25 Wrz 2011, 14:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Damian
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała
Miałem Stilo i Alfe 147 jeśli chodzi o jazde i wygląd wygrywa alfa:) ale o części o szybko siadające zawieszenie aa i elektryke w Alfie to lipa.Myślę że Stilo będzie mniej awaryjne a czemu akurat silnik 1,6??:)

topic22640.html

Post #507314 Wysłany: 25 Wrz 2011, 16:17; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Damian0907 napisał(a):
Miałem Stilo i Alfe 147 jeśli chodzi o jazde i wygląd wygrywa alfa:) ale o części o szybko siadające zawieszenie aa i elektryke w Alfie to lipa.Myślę że Stilo będzie mniej awaryjne a czemu akurat silnik 1,6??:)

potencjalny wlasciciel nie ma duszy rajdowca, opla II tez w wersji 1.6 rozwaza wiec jakby nie patrzec porownywalnie do 16 w alfie czy stilo :P

Post #507343 Wysłany: 25 Wrz 2011, 18:42; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
pieta napisał(a):
stax
silnik chyba nie ten sam bo w alfie siedzi ten stary 1.6 co byl tez w marei i w stilo tez na poczatku ale od 2005 roku w stilo montuja nowszy 1.6 ktory jest taki sam jak w oplu 8)

Alfa oczywiscie ladniejsza :E

W Alfie nie było silnika tego z Marei i Stilo. Ten najsłabszy 1,6 to po prostu Twin Smark bez wariata.

Post #507393 Wysłany: 25 Wrz 2011, 21:16; 
 Temat postu:
Monkey Mod
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk
Cytuj:
po prostu Twin Smark bez wariata.

Twin Spark :)

jak dla mnie to TYLKO ALFA :*

Image<-- Punto II FL 1.2 16V
:E Essence Of Shine :E
https://www.facebook.com/EssenceOfShine/

Post #507410 Wysłany: 25 Wrz 2011, 21:51; 
 Temat postu:
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA
Stilo jest ładne ale tylko z przodu :P A tyłek kombiaka to już całkiem padaka :E

Jestem bardziej w stronę AR :P

Image <- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. :E
Image <- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
Image <- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
Image <- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
Image <- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r.
AM, B, BE, C, CE, T

Post #507413 Wysłany: 25 Wrz 2011, 22:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

ipIV napisał(a):
Stilo jest ładne ale tylko z przodu :P A tyłek kombiaka to już całkiem padaka :E

Jestem bardziej w stronę AR :P

kombiak stilo rzeczywiscie szkaradny :>

2rotor zapewnie uwaza ze twin spark zaczyna sie od 2.0 z wariatem.
Jak jakos sie ogarne to wybiore sie na jakas wizje lokalna, ale zapewnie alfa wymaga doinwestowania zeby zaczela jezdzic jako tako wiec najwyzej pojedzie do ital performance na doprowadzenie do wzglednego stanu fabrycznego :E

Kuzyn sie nie spieszy bo na codzien jezdzi doblem wiec ten kompakt ma byc to jazdy wypoczynkowej w weekendy bo do pracy to inne muly sa :P

Moze ta alfa rzeczywiscie przejdzie bo planowany przebieg do +/- 10k rocznie wiec moze jeszcze troche pojezdzi :E

Poczytalem troche na necie i plotka glosi ze kompletny remont wielowahaczowego zawieszenia w alfie do 4k, potrafi dobic. Prawda do li czy tez plotki rozpowiadane przez zwolennikow holtzwagenow ? :E

Post #507440 Wysłany: 26 Wrz 2011, 08:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń
Thomas napisał(a):
Cytuj:
po prostu Twin Smark bez wariata.

Twin Spark :)

No co Ty? :E

Post #507442 Wysłany: 26 Wrz 2011, 08:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Warszawa
Panowie,

Nie wiem czy jest o czym gadać ;)

Stilo to była samochód na "wojnę" z pancerwagenami. Nie porywa ale jest w miarę niezawodny.
Alfa 147 natomiast jest po prostu inną klasą samochodu (na plus oczywiście).
Silnik 1,6 bez wariatora (105 km) jest po prostu tańszy w eksploatacji.
Części w Alfach, ich awaryjność i ich kosmiczny koszt to w większości mit. Jeśli ktoś użytkuje Alfę "z głową", czyli na czas wymienia części to wcale nie jest to strasznie drogi w utrzymaniu pojazd. Jeśli trafi się na "trupa" po poprzednim właścicielu debilu to faktycznie można mieć dość. Wiem o czym mówię - jeździłem Alfami jakieś 6 lat :E
Koszt zawieszenia 4 tyś? Chyba w ASO... Zawias przedni: wahacze górne zależnie od firmy do 150 pln sztuka, wahacze dolne do 250 PLN sztuka. Kupując dobre (znaczy sprawdzone i dobre jakościowo) zamienniki zawieszenie przednie z łącznikami gumami i innymi pierdółkami + robotą mechanika dojdzie max do 1000 pln; tył się robi znaczenie rzadziej (ja w 2 Alfach tyłu nie ruszałem a najeździłem grubo ponad 100 000 km) i kosztowo na maxie też będzie to 1000 pln.

Marcin - "BladeRunner"
Było Punto GT
Jest Subaru GT 1999 z silnikiem STi

Image

Post #508426 Wysłany: 30 Wrz 2011, 16:14; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

wrocilem wlasnie z wizji lokalnej tej alfy. Powiem tak, jest o czym pisac i to chyba niestety jest o czym pisac :> , ale do dopiero pod wieczor na spokojnie jak sie ogarne :E

Post #508464 Wysłany: 30 Wrz 2011, 19:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Jesli chcesz auto kombi lub 5 drzwiowe to zdecydowanie z wyglądu alfa, jeżeli może być 3 drzwiowe to stilo. Poniżej moja furka stilo 3d.

Stilo 3d a 5d/kombi to całkowicie inna bajka, połowa samochodu z zewnatrz jest inna.

Image
Image

Post #508695 Wysłany: 01 Paź 2011, 20:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

relacja z wizji lokalnej alfy 147 :E

po skrocie,
udalem sie na rekonesans do komisu obadac alfe dla kuzyna

Ruch w interesie byl, wiec na spokojnie czekalem na swoja kolej, odnalazlem na placu rzeczona alfe wsrod innych samochodow. Wstepnie wizualnie nawet ok, lekko zderzak porysowany (obcierka), na drzwiach rysa od czegos ostrego ale do przezycia, lekko kolo niedopompowane. Zmartwila mnie troche rdza na nadkolu tylnym oraz widac ze oslona nadkola z tworzywa ze starosci troche peka. Opony 15 cali, nie alu z tego co zauwazylem dwie z tylu to pirelii p 6000 bodajze a z przodu jakies wynalazki marki viking, caly zestaw troche zjedzony

Dowiedzialem sie tez ze samochod zostal wstawiony w komis przed wlasicielke i troche juz sobie tam stoi co dalo mi do myslenia oraz ze jako komisowy nie ma pelnej sciezki diagnostycznej, ale to do zrobienia.

Gdy przyszla moja kolej to chcialem sie dowiedziec wiecej o samochodzie nie uprzedzajac sie do marki oraz zachowujac jak najwieksze pozytywne nastawienie.

Alfa od poczatku okazala sie kaprysna jak to wloszka, nie chciala sie odpalic, powiedziano mi wprost ze oprocz tego kola z ktorego schodzi powietrze aku nie dziala bo alfa juz dlugo stoi w komisie (ponad pol roku), ale odpalona z bastera zaskoczyla. Silnik jak dla mie chodzil troche glosno, ale to moze subiektywne odczucie, w kazdym badz razie chodzil rowno, bez falowana. silnik najslabszy 1,6 bez wariata czyli ciut ponad 100 kucy.
Komora silnika nie umyta.
Olej zmieniony w 2009 roku po raz ostatni, wnioskujac po karteczce na shella syntetycznego. Poniewaz byla na chodzie dokoano lekkiej jazdy probnej. Alfa z parkingu wyjechala wydajac z siebie metaliczny dzwiek zapieczonych hamulcow (poinformowano mnie ze to od dlugotrwalego postoju). Jazda probna wykazala ze sprzeglo chodzi ok, natomiast jest problem ze wrzuceniem 3ki, pozostale biegi bez problemow tylko ta trojka nie wchodzi gladko i trzeba jakby w bok troche odbiczeby zaskoczyla. Podczas jazdy silnik chetnie wkrecal sie na obroty
Wyciszenie w kabinie calkiem przyzwoite, tlumienie nierownosci ok, a troche po plytach betonowych pojezdzila dookola komisu. Tylne tarcze jednak do wymiany bo dzwieki hamowania mocno srednie, mimo ze alfa hamuje jeszcze skutecznie.
Podczas jazdy nie palily sie zadne kontrolki ostrzegawcze

Samochod polazl tez na szarparki, amory w calkiem dobrym stanie, hamuje tez przyzwoicie wg stanowiska, moze szalu nie ma ale wynik do zaakceptowania, roznice w hamowaniu miedzy osiami tez w granicach normy.

Podczas dokladnieszych ogledzin zauwazylem troche rdzy na okolicy przedniego nadkola, zostalem poinformowany ze ten typ tak ma, w stilo jest podobnie od kamykow wderzajacych spod kol przednich. Ja tam sie nie znam ale w moim puncie tak nie ma.

Ogolnie troche rdzy ale takiej powierzchniowej, to przeciez nie jest nowy samochod wiec sie nie czepiam. Tlumik z nalotem ale bez perforacji.
Wyciekow oleju nie zaobserowano. Poza tym zobaczylem ze zderzak z przodu delitaknie pekniety a na masce silnika jest lekkie wgniecenie na srodku maski

Wnetrze w stanie bym powiedzial dobrym plus co najmniej i to chyba jej najmocniejszy punkt, zupelnie nie widac uplywu czasu. Fotele z przodu, pierwsza klasa pod wzgledem komfortu, az nie chcialo sie wychodzic. Klima dwustrefowa dmucha dobrze a radio na 8 glosnikow gra rewelacyjnie

Analiza dokumentacji pokazala ze auto mialo trzech wlasicieli z czego drugim byl diler przez kilka miesiecy a pozniej trafilo do ostatniej wlascicielki jakies 4 lata temu.

Sa 3 wpisy z ksiazki serwisowej co 20 tys km, w ksiazce jest takze adnotacja o wymianie rozrzadu wraz z olejem przy przebiegu 75 tys. km przez serwis nieuatoryzowany

I teraz wisienka w ciescie na koniec :> . Auto ma uszkodzony licznik, ktory nie zlicza kilometrow. Ustalenie rzeczywistego przebiegu nie jest wiec do konca mozliwe i podany w ogloszeniu 85100 to ostatni zarejestrowany wynik. Realny na pewno jest wyzszy i jest pewnie w przedziale 100-120 tys km.
Zasugerowano mi zebym ewentualnie kupil na allegro za 200 zl bo cena w ASO to pewnie z 1500 zeta a wiec malo konkurencyjna.
W zwiazku z licznikiem oraz innymi drobiazgami jak akumulator i opony jak dla mnie do wymiany cena jest do negocjacji zwlaszcza ze samochod nie moze sie sprzedac i wlascicielka jest skora do ustepstw. Szczegolnie ze ten licznik to nie jest zuzycie ekspoatacyjne tylko konkrenta wada wiec nie beda tego ukrywac bo to nie fair. Jakich to kwestia negocjacji jak sie zdecyduje.
Ogolnie obsluge oceniam w serwisie bardzo ok, nie starali sie wcisnac na sile tej alfy, zreszta sam sie o nia pytalem wiec chyba wiedzieli w co sie pakuje.

Jak dla mnie ta alfa jest troche zaniedbana a te zaniedbania sa duza zagadka. :mysli:
alfa to segment premium wiec nie bedzie tanio jak sie nie chce oszczedzac
tyle ze wyprowadzenie samochodu na prosta to akurat nie wiem czy to jest zadanie dla mnie czy mojego kuzyna.

Poza tym jest jeszcze to cos, co jednak alfe wyroznia. Jezdzilem jakimis skodami, vw, focusami ale w alfie poczulem co cos, czego nie poczulem w innym aucie :E , to cos co cie wyroznia, moze to wina makretingu alfy, nie wiem, ale chyba polknalem bakcyla na alfe :lol: . Poza tym wszyscy z ktorymi rozmwialem mowili zebym sie puknal w czolo lacznie z moim mechanikiem od punta, co niewatpliwie swiadczy ze jakis odbior spoleczny jest zjawiska pt alfa romeo. :E

Moze niech kuzyn niech sobie kupi opla a jak chce wloszczyzne to stilo :P

Troche zdjec wrzucam w celu analizy, troche slabe bo robione telefonem komorkowym:

ogloszenie:

Image

opona tyl
Image
nadkole tyl rdza

Image

odpadajaca oslona nadkola

Image

Image

obryska zderzak

Image
rysa drzwi

opona przod

Image

rdza przod

Image

Jakby nie patrzec do zrobienia w alfie jest na moj osad:

wymiana akumulatora
wymiana oleju oraz wszystkich plynow ekspolatacyjnych
2 razy komplet opon (zimowe a pozniej letnie)
naprawa problemu 3 biegu (dla mnie zagadka co moze byc, moze to linka, moze synchronizator a moze skrzynia sie konczy :(
wymiana licznika na dzialajacy
wymiana rozrzadu (na wszelki wypadek)
nabicie klimy (tez profilaktycznie)
wymiana tarcz hamulcowych tyl (i pewnie klockow)
Sprawdzenie alternatora czy prawidlowo laduje
zabezpieczenie antykorozyjne elementow blacharskich
wymiana nadkoli tyl
oraz nowe kolpaki :P

Niby troche duzo, chyba ze wymyslicie cos wiecej. Czy warto jest pakowac sie w ta alfe ?

Troche podlamany ta alfa polazlem stilo zobaczyc i tez wyszlo nie teges.

Oto bohater

http://www.carserwis.pl/Samochody-uzywane/(signature)/XWKAQ4/(marka)/Fiat/(model)/Stilo

Chyba mam szczescie do wyszukiwania tzw. "perelek" :>

Powiem tak ze nawet mysl zeby z ta alfa sie bujac nie jest taka glupia, ale czekam na konstruktywne opinie :wink:

Post #508871 Wysłany: 02 Paź 2011, 19:48; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Kamil
Miejscowość: Pruszków
hm, super dokładny opis i analiza pieta. powiedz kuzunowi tak: jeśli kocha auta i potrafi zadbać o nie, to niech kupi AR. Będzie czuł się wyjątkowo i doświadczy tego czegoś właśnie o czym sam piszesz. jak jest zwykłym połykaczem kilometrów, który uważa, że do auta leje się i jedzie, a stanowisko diagnostyczne i ewentual nie mechanika widzi dopiero wówczas jak auto stoi i nie działa - niech sobie kupi Stilona:)

a jak jest zwykłym, najzwyklejszym użytkownikiem, niewymagającym od auta niczego oprócz jazdy z punktu A do punktu B, przekonanym że nie ma to jak germany - to niech sobie kupi tego opla. i spokój.

ale ja brałbym Stilo w wresi 3 drz i poszukał silnika 1.4 16V 95 KM, lub 1.8 16V, jeśli chciałbym od czasu do czasu zabawić się na drodze:)

Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ...
Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ...
Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ...
GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html
Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html

Post #508962 Wysłany: 02 Paź 2011, 22:37; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Karol
Wersja: S
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce
pieta Po pierwsze za takie pieniądze, które widnieją w ogłoszeniu to na Alfaholikach lub w AlfaClubie kupujesz auto w stanie bardzo dobrym (nie chcę mówić o idealnym) i nie na kołpakach tylko na pięknych alufelgach-telefonach. Wiem co mówię, codziennie po 3 razy wchodzę na forum Alfaholików w dział giełda i oglądam auta. Wierz mi, teraz jest wysyp Alf (powód? przesiadka na większą lub mocniejszą :E ) Wchodzisz w giełdę i widzisz całą historię auta. Jeśli będę kupować Alfę dla siebie to tylko od forumowicza Alfisti.

Po drugie jeśli kuzyn kupi dobrą Alfkę to już ożeni się z tą marką do końca życia:) Działa to też w drugą stronę, wiele ludzi szukając auta które nie jest na bieżąco serwisowane, pieszczone i czeka do ostatniej chwili z naprawami przeklina tą markę. Wiem co mówię - wirus Alfa :E

Po trzecie faktycznie wrażenia które daje Alfa z jazdy są nie do opisania. Trzymanie w zakrętach, fotele, moc, zawieszenie to po prostu bajka. Wchodząc w zakręt autem hamujesz a w Alfie Romeo dusisz pedał gazu.

Po czwarte nie słuchać ludzi którzy nigdy nie mieli Alfy Romeo a odradzają jej zakup. Robią to chyba z zazdrości. Tyczy się to także mechaników, którzy po prostu nie potrafią dać sobie rady z tą marką. Zmiana rozrządu potrafi przynieść im wiele kłopotów. Wystarczy jechać do dobrego mechanika, który zna się na "włoszczyźnie".

Jednym słowem polecam Alfę Romeo :)
"Bez serca bylibyśmy jedynie maszynami "

Post #509012 Wysłany: 03 Paź 2011, 10:17; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

bylem na forum alfaholikow ale akurat 147 w benzynie cos nie za duzo :P

Poza tym co do alfy to bardziej podoba mi sie tekst ze alfa jest jak monika belucci a audi czy tam vw jak angela merkel :hahaha:

W kazdym badz razie co do tej alfy to komentarze sa w stylu ze odpuscic sobie ten egzemplarz :(

[ Dodano: 03 Paź 2011 09:17 ]
jeszcze jedna sprawa,
Alfa byla serwisowana w warsztacie pana Tomasza Seligi w podwarszawskiej lesznowoli. w necie jest sporo opinii pozytywnych o tym warsztacie :mysli:

Post #509020 Wysłany: 03 Paź 2011, 10:22; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

pieta: ale to gdzie była serwisowana to jest sprawa drugorzędna, liczy się stan bieżący ;)
Generalnie ten egzemplarz bym sobie odpuścił, jak długo stoi w komisie to raczej nie bez powodu, bo nawet dobra alfa tyle by nie stała.

obecnie:

było:
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #509039 Wysłany: 03 Paź 2011, 11:19; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

stax,
dlugo stoi pewnie dlatego ze stan jest taki jaki opisalem, czyli mocno odstraszajacy :P

Pytanie czy jakby cena byla z 12-13 tysi to nie warto by bylo jej jednak reanimowac. Jak juz pisalem w srodku naprawde wyglada dobrze :P

Ten stilo co ogladalem to niby 17 tysi ale tluczony na wszystkie mozliwe strony wiec nie wiem czy warto tym bardziej :>

Jak sie w domu ogarne to bedzie kolejna czesc fotostory :lol:

Post #509042 Wysłany: 03 Paź 2011, 11:25; 
 Temat postu:
Rabarbar
Awatar użytkownika

Hmm, za 12 tys może i warto, ale na pewno nie warto się napalać i lepiej jeszcze trochę poszukać, może akurat znajdzie się coś w lepszym stanie za niewiele większe pieniądze?

obecnie:

było:
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #509050 Wysłany: 03 Paź 2011, 11:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

stax

moze i masz racje. Nawet jak sie kupi za 12 i wlozy w remont 5 to wyjdzie juz 17 a za 20 mozna cos ciekawego ustrzelic w stanie jezdzacym.

Inna sprawa ze troche perelek ostatnio poogladalem i po raz kolejny utwierdzam sie w przekonaniu ze kupno uzywanego samochodu w dobrym stanie to jest syzyfowa praca :(

errata

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6-16 ... 87432.html

cos czuje ze to bedzie kolejny rodzynek + 6 tysi do generalnego remontu :P

Post #509057 Wysłany: 03 Paź 2011, 12:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Karol
Wersja: S
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce
pieta Faktycznie teraz mało 147 jest do sprzedania. Proponuję założyć temat o kupnie auta. Może się ktoś odezwie, wiele osób także ogląda Alfy po komisach, więc może jest jakaś warta uwagi do sprzedania i Ci ktoś poleci.

W tym ostatnim linku nie ma zdjęć z bliska. Nie widać spasowania zderzaka, nadkoli i maski.

Post #509393 Wysłany: 17 Paź 2011, 12:35; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

rekonesansu stilo cd.

w sobote udalem sie do komisu poogladac stilona

Bylo piekne slonce, i trzeba przyznac ze lakier stilo prezentowal sie bardzo ladnie na parkingu, chwile poznie jsie dowiedzialem dlaczego :E
Chwile poczekalen na sprzedawce ktory mial jazde probna, w tzw miedzyczasie sprzedawca z salonu probowal zainteresowac mnie nowym evo, trzeba przyznac ze w atrakcyjnym kolorze czerwonym metalic, argumentujac ze co nowka to nowka. Nie moglem sie nie zgodzic ale cena tez jest kluczowa niestety :(

Stilo oczywiscie z pelnym kompletem dokumentow, tyle ze analiza czujnikiem do lakieru wykazala ze nie lakierowane byly tylko jedne drzwi, klapa tyl, maska oraz dach. Pozostale elementy pokrywala co najmniej jedna warstwa nowego lakieru, jedne drzwi chyba nawet dwie lub wiecej a na kolejnych byl chyba z 1 centymetr szpachli :>
Panu sprzedawcu zrzedla mina i mowi ze obok stoi identyczny tyle ze z wiekszym przebiegiem o 50 tys km i zeby sie nim nie sugerowac. Cena 16 900 tym razem

Rzeczywiscie tylko jeden element byl lakierowany, ale stilo odpalil z bastera bo aku padl. Chyba wiekszosc dlugo stojacych tak ma. Whatever :(
Srodek do prania jak dla mnie bo czarny wiec widac wszystkie nawet drobne zabrudzenia.
Niestety klima nie chciala sie wlaczyc, pomimo usilnych staran.
Ostatni przeglad byl wykonany tak jak dla 140 tys przy przebiegu 139 a auto teraz ma 153 tys przejechane.

Skoro jest komplet dokumentow to poprosilem o fakture z wymiany rozrzadu skoro zmienia sie go co 120 tys albo i wczesniej.
Niestety nie udalo sie jej odnalesc a w ksiazce nie bylo zadnej adnotacji o wymianie rozrzadu
Pan stwierdzil ze to jest to ustalenia bo serwisowane bylo w ASO gdzies w wielkopolsce i ze rozrzad na pewno byl zmieniony przy przegladzie co 100 tys a najpozniej 120. No tylko faktury brak :>

Poza tym troche rdzy przy nadkolu, tak samo jak w alfie. Ponadto na progu zaczela rdzewiec. Zostalem poinformowany ze najprawdopodobniej od nieprofesjonalnego uzywania podnosnika. No ale przeciez bylo serwisowane w ASO :D

Jak dla mnie zalamka, co sie wybiore to perelka. w takim ukladzie to wole juz ta alfe reanimowac, przynajmniej jest klimadwusterfowa ktora dziala :E

[ Dodano: 17 Paź 2011 11:35 ]
poszukiwania alfy cd.

wytypowalem 3 egzemplarze na najblizszy okres

1) 1.6 z 2001 roku

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6-C20094998.html

ogolnie troche starawy bo 2001 rok, poza tym komisowy wiec pewnie bedzie smiesznie przy ogledzinach

2) 1.6 z 2006 roku

tez niby ok ale wizja lokalna moze byc srednia
bo komisowy poza tym za drogi

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6...C20373712.html

3)
ten akurat to diesel i od osoby prywatnej ale w okolicy nie ma nic ciekawego

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C21078621.html

Post #512042 Wysłany: 18 Paź 2011, 07:01; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Krzysztof
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław
Tak na typowe "oko" bez oględzin to ostatnia jest najfajniejsza. Ale wiadomo, samochód to nie tylko wygląd a już na pewno nie marne zdjęcia podczas deszczu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)