You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 02:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #51413 Wysłany: 06 Paź 2007, 22:30; 
 Temat postu: Zapala się kontrolka,awaria systemu kontroli silnika
Forumowicz

Mam punto ll 1,3 multijet przy osiagnieciu 120km/h włańcza mi się kontrolka, awaria systemu kontroli silnika,jaka jest przyczyna, oczywiście autko nie rozwinie wiekszej predkości. :(

Post #51416 Wysłany: 06 Paź 2007, 22:34; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bytów
Dziwne... Tylko jeśli przekroczysz 120km/h?

Grande Punto 1.4 8v Estiva Blue&Me - błękitny hillybilly
Image

Post #126330 Wysłany: 18 Maj 2008, 08:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: WIELKOPOLSKA
Witam wszystkich!!
Mam zamiar kupić Punto II Sporting z gazem. Podczas jazdy próbnej zauważyłem, że się świeci (pomarańczowa) kontrolka "awaria systemu kontroli silnika". Właściciel mówił, że jak miał Astre II z gazem też mu się świeciła, a jak założył gaz w Kropku to zaraz po montażu się zapaliła. Podobno tam gdzie zakładał gaz powiedzieli mu, że tak ma być. Jaka może być przyczyna świecenia tej kontrolki?? Czy przyczyną może być coś poważnego, czy rzeczywiście przyczyną jest instalacja gazowa??

Prosił bym o szybką odpowiedź, gdyż mam niewiele czasu na decyzję dotyczącą kupna.

Post #126363 Wysłany: 18 Maj 2008, 12:57; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Adik_88 napisał(a):
Witam wszystkich!!
Mam zamiar kupić Punto II Sporting z gazem. Podczas jazdy próbnej zauważyłem, że się świeci (pomarańczowa) kontrolka "awaria systemu kontroli silnika". Właściciel mówił, że jak miał Astre II z gazem też mu się świeciła, a jak założył gaz w Kropku to zaraz po montażu się zapaliła. Podobno tam gdzie zakładał gaz powiedzieli mu, że tak ma być. Jaka może być przyczyna świecenia tej kontrolki?? Czy przyczyną może być coś poważnego, czy rzeczywiście przyczyną jest instalacja gazowa??

Prosił bym o szybką odpowiedź, gdyż mam niewiele czasu na decyzję dotyczącą kupna.

Sprzedawca kłamie, ponieważ przyczyną jest źle zamontowany gaz. Jeśli kontrolka świeci się w przypadku ubogiej mieszanki a właściciel zrobił już trochę przebiegu to pewnie sprzedaje bo silnik jest do generalnego remontu :wink: => wypalone gniazda zaworów i Bóg wie co jeszcze...

Post #126434 Wysłany: 21 Maj 2008, 11:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: WIELKOPOLSKA
Słyszałem od kogoś, że w starszych instalacjach gazowych oszukiwano sondy lambda. Nie jest to może przyczyną świecenia tej kontrolki??

To Punto jest z 2002 roku, sprowadzony był w 2004roku z przebiegiem ok. 20 000 km, instalacja była zakładana przy 48 000 km (sprzedający ma na to fakturę), obecnie auto ma przejechane 98 000 km.

[ Dodano: 21 Maj 2008 11:40 ]
W poniedziałek dzwoniłem do kolesia u którego gaz montował mój ojciec w dwóch samochodach (z instalacjami nic sie nie dzieje, wszystko ok). Zadałem mu pytanie o tą kontrolkę i powiedział mi, że jest to możliwe, że świeci od początku, gdyż mieszanka gazu może się nie znacznie różnić od mieszanki benzyny. Stwierdził również, że komputer tą różnicę widocznie wychwycił i zapisał mu się ten błąd w pamięci.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)