|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
PZ_Grande_Punto |
#526852 Wysłany:
06 Gru 2011, 11:13; Temat postu: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: PZ Rejestracja: 07 Lip 2011, Posty: 3
|
Drodzy Koledzy,
Mam GP 1,4 8v LPG. Zauwazylem, ze ucieka mi plyn chlodniczy. Dolalem, pojezdzilem i znow ponizej minimum. Odkrecilem korek do wlewu oleju i na nim widac jakby cappucino z pianka. Zapewne dostaje sie plyn wlasnie do oleju. Rozmawialem z kilkoma ludzmi i mowia, ze poszla uszczelka pod glowica. Czy to prawda? Moje kolejne pytanie brzmi: czy mozna eksploatowac w takim stanie samochod? Nie ma na korku "kożucha" ale po prostu nalot taki brazowy. Powiedzcie prosze, czy to normalne, ze auto jest z 2007 roku, przejechane 118 tys. km i uszczelka pod glowica poszla? Nie jestem specjalista od samochodow, wiec dlatego pytam, a wydawalo mi sie, ze w sumie auto 4-letnie to nie powinno cos takiego sie dziac.. I kolejne prosba. Mieszkam w Poznaniu, czy jezeli to uszczelka pod glowica, to czy znacie jakis warsztat w Poznaniu badz pod Poznaniem, ktory w miare szybko i tanio to naprawi? Dzownilem do jednego z nich i powiedzial mi koles, ze oni moga rozebrac, ale nie planuja glowicy, wiec musze sam znalezc kogos kto ja splanuje i z powrotem im przywiezc. Znacie jakis warsztat, ktory wezmie auto i sami splanuja glowice, rozbiora i zloza wszystko, zebym nie musial po 100 osobach latac i zalatwiac?
Dziekuje z gory za pomoc!!!! Pozdrawiam!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kox |
#526854 Wysłany:
06 Gru 2011, 11:25; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
Prawdopodobnie uszczelka, sprawdź stan oleju czy płyn nie dostaje się do oleju. Auta lepiej nie eksploatować w tym stanie tylko to zrobić. 118k km to nie jest jakiś straszny przebieg, może ktoś przegrzał samochód? Co do warsztatu to rzadko jest tak że ktoś planuje głowice i robi remonty. PRzeważnie jest tak że jeden mechanik specjalizuje się w planowaniu a inny to składa. Tylko że normalny warsztat załatwia to za ciebie.
[ Dodano: 06 Gru 2011 10:25 ]
Aha sprawdź na jezdni czy samochód nie gubi gdzieś płynu, może masz jakiś wąż przetarty i płyn się leje pod auto.
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
PZ_Grande_Punto |
#526859 Wysłany:
06 Gru 2011, 11:37; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: PZ Rejestracja: 07 Lip 2011, Posty: 3
|
Wielkie dzieki za odpowiedz. A jaka jest cena mniej wiecej takiego zabiegu? Ile moze wziac mechanik a ile moze wziac koles za planowanie glowicy? Po prostu boje sie, ze koles rzuci mi cene z kosmosu... Dzieki z gory za info
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#526860 Wysłany:
06 Gru 2011, 11:39; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
ja nie mam pojęcia nie robiłem tego nigdy.
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#526864 Wysłany:
06 Gru 2011, 11:41; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
PZ_Grande_Punto napisał(a): Ile moze wziac mechanik a ile moze wziac koles za planowanie glowicy? Samo planowanie to 60-80zł mniej więcej. (przynajmniej ja tak płaciłem w zeszłym roku) Wymiana uszczelki 400-500zł przeważnie sobie liczą, czasem więcej. Przy okazji warto rozrząd wymienić jeśli dawno nie był zmieniany, bo zdjęcie głowicy wymaga zdjęcia paska i ponownego zakładania.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#526870 Wysłany:
06 Gru 2011, 12:13; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Puntoświr |
|
"Cappuccino" na korku niekoniecznie świadczy u przepalonej uszczelce. Zdarza się to również w sprawnych autach, zwłaszcza jeżdżących na krótkich dystansach. Jeśli płyn dostaje się do oleju, to na bagnecie widać kropelki wody. W każdym razie wypadałoby najpierw upewnić się czy jest konieczność zdjęcia głowicy, np. przez pomiar kompresji w cylindrach. Chcesz wydać niepotrzebnie parę stówek, gdyby miało się okazać że uszczelka jest OK ?? 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
mruq |
#527056 Wysłany:
06 Gru 2011, 22:45; Temat postu: Re: Prawdopodobnie uszczelka pod glowica, PROSZĘ O PORADĘ |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice Rejestracja: 27 Lut 2011, Posty: 42 Pomógł: 1
|
Dokładnie, lepiej zobacz czy nie ma gdzieś wycieków, i jak wygląda płyn w zbiorniku wyrównawczym, jeżeli jest w nim olej, to raczej uszczelkę szlak trafił. Dużo tego płynu ubywa? A może wymieniałeś płyn ostatnio i układ się jeszcze odpowietrza powoli? Nie zaszkodziło by przegonić autko na jakiejś dłuższej trasie, jak po dłuższej jeździe nie będzie osadu to wszystko powinno być ok.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|