|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:30
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Pundzak |
#527368 Wysłany:
07 Gru 2011, 22:42; Temat postu: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: Poza Polską
|
witam, Po wymianie rozrządu pojawił się takowy dźwięk pracującego silnika, na filmie dobrze to słychać. Podejrzewam, że to pompa wody lecz zanim zareklamujemy ową część chciałbym zasięgnąć informację czy ktoś miał podobny przypadek. Pozdrawiam serdecznie:) http://www.youtube.com/watch?v=Zr5BCzaqpFo
_________________ Fiat Grande Punto 1.9 MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
|
|
riDER |
#527735 Wysłany:
09 Gru 2011, 10:50; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
|
przy rozrzadzie powinienes wymienic raczej komplet:
- rolka napinajaca - rolka prowadzaca - pasek - pompa wody
Wszystko zostało wymienione na nowe?
_________________ Było Grande Punto Sport 1.9 mjtd - 166KM, 337Nm. Cinsoft.pl mod, EGR OFF Było Subaru Impreza WRX Jest Rodzinne Auto ;-) Ogłoszenia Samochody Osobowe - Fiat
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#527810 Wysłany:
13 Gru 2011, 22:26; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Oczywiście:) [ Dodano: 13 Gru 2011 22:26 ]Pompa wody jak i wszystkie pozostałe wymienione części rozrządu nie są powodem tego dźwięku. Może zwyczajnie jestem przeczulony ale słyszę, że dźwięk silnika od kilku tysięcy km jest dużo mniej kulturalny ; ) Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
riDER |
#529043 Wysłany:
14 Gru 2011, 12:31; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
|
długo go masz? Moze ktoś wlał jakiś ceramizer przed sprzedaza?
_________________ Było Grande Punto Sport 1.9 mjtd - 166KM, 337Nm. Cinsoft.pl mod, EGR OFF Było Subaru Impreza WRX Jest Rodzinne Auto ;-) Ogłoszenia Samochody Osobowe - Fiat
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#529078 Wysłany:
14 Gru 2011, 16:30; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
riDER napisał(a): długo go masz? Moze ktoś wlał jakiś ceramizer przed sprzedaza? Będzie 2 lata i wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Problem nijako pojawił się 3-4msc temu i dźwięk się nie nasila, jedynie jakby zmienia się jego barwa. Co ma ewentualne zastosowanie ceramizera do tego? : )
|
|
Góra |
|
 |
riDER |
#529299 Wysłany:
15 Gru 2011, 12:11; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
|
to, ze wycisza silnik i poprawia jego kulture pracy.. na jakis czas..
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#529319 Wysłany:
15 Gru 2011, 14:29; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Seba
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 03 Sty 2010, Posty: 2559 Pomógł: 12
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#529325 Wysłany:
15 Gru 2011, 16:00; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
riDER napisał(a): to, ze wycisza silnik i poprawia jego kulture pracy.. na jakis czas.. Nie Panowie, ceramizer z pewnością nie ma tu wpływu, zresztą auto obecnie ma 98tys przejechane a to od zakupu juz 32tys km także to raczej kwestia jakiejś współpracującej części lub coś w tym guście. Sebooo napisał(a): Ceramizer czy modyfikator właśnie eliminuje dźwięki itp zalepiając ubytki powstałe na skutek pracy silnika. Nie wiem jaki jest przebieg auta i jaki był przy zakupie ale sądzę, że to coś innego, może coś źle ustawili montując rozrząd.
Rozrząd montował mój sprawdzony mechanik znajomy gdzie części nowe zostały zastąpione kolejnymi nowymi ale już innej firmy. Wszystko sprawdzone 2xrazy. Wydaje się, że to kwestia innego źródła.. chodź w sumie trudno ten specyficzny oddźwięk zlokalizować (jest stosunkowo mało słyszalny). Rozrząd w tym silniku jest prosty, nie ma tu nic skomplikowanego i sam bym go wcześniej wymienił, jakbym tylko miał do tego warunki jak w warsztacie Do Seboo Masz diesla? (piszesz o klekocie), widzę u Ciebie 1.4 benzyna w opisie.
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#529332 Wysłany:
15 Gru 2011, 16:27; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#529357 Wysłany:
15 Gru 2011, 19:19; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Toć to ciekawe co piszesz, możesz nagrać i wrzucić gdzieś ten dźwięk?
Jeśli to usterka to taki modyfikator nie za wiele się nada.
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#529361 Wysłany:
15 Gru 2011, 19:30; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#529546 Wysłany:
16 Gru 2011, 16:43; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sebooo to daj znać w swojej sprawie. .. Powracając do tematu. Po wymianie pompy wody dźwięk pozostał chodź zmieniła się jego tonacja;p Okazało się natomiast, że pompa lekko przeciekała więc w sumie dobrze, że została wymieniona. Póki co nie ma nowych tropów (które mogą naprowadzić na źródło dźwięku), postanowiłem jeździć normalnie bo jakby nie było nie jest to głośne a najważniejsze, że rozrząd jest solidnie wymieniony. To poprawiło mi samopoczucie Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#529635 Wysłany:
16 Gru 2011, 22:02; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
rafik76 |
#529825 Wysłany:
17 Gru 2011, 18:46; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Forumowicz |
Imię: RAFI
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Fresh
Województwo: wielkopolskie [P]
|
witam , mam 1.3 diesel a dźwięk mam podobny .Stwierdziłem że to przynajmniej u mnie to obudowa filtra powietrza która wibrując razem silnikiem wytwarza taki dźwięk .
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#529915 Wysłany:
17 Gru 2011, 23:24; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
rafik76 napisał(a): witam , mam 1.3 diesel a dźwięk mam podobny .Stwierdziłem że to przynajmniej u mnie to obudowa filtra powietrza która wibrując razem silnikiem wytwarza taki dźwięk . Byłbyś w stanie nagrać go? 
|
|
Góra |
|
 |
rafik76 |
#530023 Wysłany:
18 Gru 2011, 12:55; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Forumowicz |
Imię: RAFI
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Fresh
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Na razie to niemożliwe , ale podczas pracy silnika przytrzymać plastikową osłoną silnika ręka tzn dodusić , u mnie wtedy ten odgłos zanika ,prawdopodobnie uchwyt tej obudowy ze strony podszybia , taka plastikowa okrągła tuleja wykonana jest z twardej gumy bo jak posmaruję smarem to zanika na jakiś czas. pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#530146 Wysłany:
18 Gru 2011, 21:02; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
rafik76 napisał(a): Na razie to niemożliwe , ale podczas pracy silnika przytrzymać plastikową osłoną silnika ręka tzn dodusić , u mnie wtedy ten odgłos zanika ,prawdopodobnie uchwyt tej obudowy ze strony podszybia , taka plastikowa okrągła tuleja wykonana jest z twardej gumy bo jak posmaruję smarem to zanika na jakiś czas. pozdrawiam  To z całą pewnością nie jest to czego szukam ale jeśli będziesz mógł nagrać to nagraj, pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#532752 Wysłany:
28 Gru 2011, 16:01; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#532930 Wysłany:
28 Gru 2011, 22:39; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sebooo napisał(a): Pundzak, trochu mi zeszło ale dziś miałem wolne. Oto dźwięki, które wydobywają się z silnika. Zaznaczę, że jest trochę ciszej niż było, dzięki wymianie oleju http://www.youtube.com/watch?v=ao53Kmvu ... e=youtu.be Masz benzyniaka a silnik chodzi u Ciebie jak diesel i to z bardzo małą kulturą pracy Mój JTD jak na diesla chodzi o niebo lepiej.. Może załóż osobny temat, nagraj dźwięk w lepszej jakości (ten jest kiepski) i tym sposobem będzie łatwiej o tym rozmawiać. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#532933 Wysłany:
28 Gru 2011, 22:56; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
faktycznie Seboo sszpetnie ci ten motor chodzi. Trudno po filmiku ocenić , ale nie masz jakiś przedmuchów na kolektorze wydechowym?
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#532947 Wysłany:
28 Gru 2011, 23:11; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kox napisał(a): faktycznie Seboo sszpetnie ci ten motor chodzi. Trudno po filmiku ocenić , ale nie masz jakiś przedmuchów na kolektorze wydechowym? Kolego kox ja również Sebooo chętnie pomogę w jego problemie, jednak myślę, że w zgodzie z zasadami panującymi na forum nie powinno się tego opisywać w tym temacie, który dotyczy silnika Diesla. Jak by nie było mowa tu o dwóch jakże różnych silnikach i odgłosach. Masz w Cromie ten sam silnik co u mnie w GP. Jak Ci to chodzi? (porównaj proszę dźwięk na moim filmie). Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Sebooo |
#532954 Wysłany:
28 Gru 2011, 23:20; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
wilku |
#533018 Wysłany:
29 Gru 2011, 01:43; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Paliwo: Inne
Miejscowość: Mysłowice-Wesoła:) Rejestracja: 10 Kwi 2007, Posty: 861
|
Wepnij sobie go pod kompa i sprawdz parametry pracy silnika-tzw livedata.. Obstawiam ze ktorys wtryskiwacz lekko przelewa ale jest pozno i moge sie mylic;)
_________________ Alfa Romeo 33 QV 1.7 4x4 Cuore Sportivo<3 Warsztat Mechaniki Pojazdowej Mysłowice-Krasowy, Plebiscytowa 70 Dla Forumowiczów zniżka
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#533028 Wysłany:
29 Gru 2011, 09:13; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
Pundzak napisał(a): Masz w Cromie ten sam silnik co u mnie w GP. Jak Ci to chodzi? podobnie jak w moim byłym GP jak zegareczek, cyk cyk cyk cyk 
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
Pundzak |
#533118 Wysłany:
29 Gru 2011, 17:25; Temat postu: Re: Dziwny odgłos (echo) pracującego silnika GP 1.9 MultiJet |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wilku napisał(a): Wepnij sobie go pod kompa i sprawdz parametry pracy silnika-tzw livedata.. Obstawiam ze ktorys wtryskiwacz lekko przelewa ale jest pozno i moge sie mylic;) Nic z tych rzeczy [ Dodano: 29 Gru 2011 17:25 ]kox napisał(a): Pundzak napisał(a): Masz w Cromie ten sam silnik co u mnie w GP. Jak Ci to chodzi? podobnie jak w moim byłym GP jak zegareczek, cyk cyk cyk cyk  Mam w takim razie prośbę do Ciebie. Dałoby radę w dobrej jakości nagrać dźwięk pracującego silnika w podobny sposób jak na moim filmie? Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|