|
Obecny czas: 12 Cze 2025, 15:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
chomiq |
#533890 Wysłany:
01 Sty 2012, 22:59; Temat postu: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michal
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Go!
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 01 Sty 2012, Posty: 19
|
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.
Pacjentem jest: Fiat Punto II 1.2 8v 60 KM wersja Go! z przebiegiem 175k km
Obecnie pojawił się problem z ciepłym nawiewem w kabinie. Jednak zacznę od początku.
W czwartek przed Wigilią ( 22 grudnia 2011 ) padł mi całkowicie termostat. Objawy - temperatura poszła ponad połowę skali, brak ciepłego nawiewu w kabinie.
Termostat został wymieniony, układ zalany płynem, odpowietrzony.
Po wymianie zrobiliśmy trasę Warszawa - Gdańsk - Warszawa bez problemu. W kabinie ciepło, przyjemnie, silnik szybko łapał temperaturę - po przejechaniu okolu 2 km już było przyjemnie ciepło.
We wtorek ( 27 grudnia 2011 ) czyli już po powrocie do Warszawy podczas jazdy po mieście ( silnik rozgrzany, nie przeciążany, ilość płynu w normie ) pojawił się problem z ogrzewaniem w kabinie. Przestało lecieć ciepłe powietrze i temperatura lekko przeszła przez połowę skali. Stało się to praktycznie przy dojeździe do domu. Zajrzałem pod maskę ale nie zobaczyłem żadnych dziwnych objawów w postaci wycieków bądź małej ilości płynu.
Jako że przez następne dni poruszałem innym samochodem i nie było czasu zajrzenia to dopiero dziś poszedłem pogadać z kropką po męsku ...
Po odpaleniu silnika ( zimny silnik obroty w okolicy 1.1k RPM ) wszystko wyglądało niby normalnie. Jednak pomimo, że silnik nabrał temperatury ( wskazówka doszła do połowy skali, silnik kręcił około 900 RPM ) z nawiewu dalej leciało zimne powietrze. W tym momencie załączył się wiatrak na chłodnicy ( ta wymieniona rok temu ). Poczekałem jeszcze chwilę i ze zgrozą zobaczyłem jak temperatura zaczyna mi przekraczać połowę i radośnie wędrować w górę skali.
Po wyłączeniu silnika sprawdziłem ilość płynu ( ta w normie ), sprawdziłem olej ( brak nalotu na korku wlewu, brak mleka na bagnecie ).
Wiem, że to trochę wróżenie z fusów w filiżance kawy ( herbaty ) ale czy to: - padł termostat ( po tygodniu używania ) ? - padła uszczelka pod głowica ? - coś innego się rozsypało ?
Jeśli to UPG to jakie ewentualnie koszty mogą być wymiany ?
Pozdrawiam Michał
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#533941 Wysłany:
02 Sty 2012, 13:12; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
mi to wyglada na uszczelke pod glowicy przez nią zapowietrza sie uklad pojeżdzij wiecej i jak raz leci zimne a raz ciepłe to 100% UPG
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
chomiq |
#533966 Wysłany:
02 Sty 2012, 14:48; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
[quote="fullxda"]mi to wyglada na uszczelke pod glowicy przez nią zapowietrza sie uklad pojeżdzij wiecej i jak raz leci zimne a raz ciepłe to 100% UPG[/quote]
Postarałem się dziś odpowietrzyć cały okład i to pomogło dopóki auto stało pod domem. Z nawiewu leciało cieple powietrze i temperatura nie przekraczała polowy skali.
Jednakże zrobiłem mały przelot przez miasto ( około 17 km ) i pojawiło się coś dziwnego. Nawiew raz daje cieple raz daje zimne powietrze. I temperatura jak stole na światłach przechodzi poza polowe ( niewiele bo 2 może 3 kreski dalej ) - jak ruszę to wraca znowu do polowy. Wiatrak na chłodnicy działa - bo słyszę jak się załącza.
W tej chwili auto jest na drugim końcu miasta ( jutro je będę zabierał ) to jeszcze raz postaram się odpowietrzyć cały układ i zobaczę jak się będzie zachowywać podczas powrotu.
Pozdrawiam Michał
|
|
Góra |
|
 |
Breyton |
#533969 Wysłany:
02 Sty 2012, 14:54; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Iwonicz Zdrój/podkarpacie Rejestracja: 11 Lut 2009, Posty: 730 Pomógł: 6
|
|
Góra |
|
 |
chomiq |
#533986 Wysłany:
02 Sty 2012, 15:51; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
[quote="Breyton"]podjedź do jakiegoś warsztatu, niech Ci sprawdzą czy w płynie chłodniczym nie ma spalin. Jak są to będziesz wiedział, że to uszczelka pod głowicą[/quote]
Tak też mam w planach. Jeszcze jedna rzecz mi się pojawiła.
Zauważyłem dopiero teraz, że ucieka mi płyn gdzieś z okolicy pompy wody. Po przejrzeniu forum podejrzewam, że jest to oring jaki jest obok pompy. Czy jest możliwe, aby przez to się układ zapowietrzał ?
W najbliższych planach mam zrobienie rozrządu więc ten oring też będzie wymieniony.
Pozdrawiam Michał
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#534275 Wysłany:
03 Sty 2012, 19:31; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
chomiq napisał(a): Po przejrzeniu forum podejrzewam, że jest to oring jaki jest obok pompy. oring obok pompy 
|
 |
chomiq |
#534286 Wysłany:
11 Sty 2012, 15:27; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
[quote="Bytuś"][quote="chomiq"]Po przejrzeniu forum podejrzewam, że jest to oring jaki jest obok pompy.[/quote] oring obok pompy :>[/quote]
Dziś wróciłem autem pod dom. No i nie jest dobrze.
Zanim odpaliłem auto - kontrola płynu. Brakowało ... więc dolałem. Pamiętając o odpowietrzeniu.
Odpaliłem silnik i poczekałem, aż złapie temperaturę. Ciepłego nawiewu brak ;/
Dojechałem do domu i po drodze obserwowałem wskaźnik temperatury. Ten szalał i to dość mocno.
Raz spadał poniżej połowy i po chwili wracał a za chwilę przelatywał połowę skali o 2-3 a nawet 4 kreski. Ciepłe powietrze leciało ... albo i nie. Miałem chwile, że leciało zimne, letnie, ciepłe. Na zmianę.
Po dojechaniu pod dom zajrzałem pod maskę i ... I widzę jak kapie z silnika tam gdzie jest pompa wody.
W tej chwili wiem, że na pewno jest do zrobienia rozrząd stąd też od razu wymienię ten oring dla świętego spokoju.
Popatrzyłem uważnie także na olej ( przed wyjazdem i po dojeździe ). Nie widzę w nim nic niepokojącego - na korku brak nalotu, olej ma normalny kolor na bagnecie. Mam cichą nadzieję, że to nie jest uszczelka pod głowicą.
Pozdrawiam Michał
[i][size=85][ Dodano: [b]11 Sty 2012 15:27[/b] ][/size][/i]
Witajcie,
Kropka naprawiona, wszystko działa, nic nie cieknie.
Koszty: W sumie części ( rolka, pasek i pompa, jakieś duperele, uszczelki, opaski ) + pasek od alternatora ( okazało się ze nie był wymieniany od nowości i przeleciał 175 kk ) = 220 pln. Koszt robocizny 150 pln ( po znajomości robione ).
Układ odpowietrzony. Nawiew ciepły wrócił, temperatura nie skacze. Zrobiłem nim już kilka przejazdów dość sporych i wszystko jest tak jak być powinno.
Dziękuje za rady i pomoc a także za zainteresowanie.
Pozdrawiam Michal
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#536617 Wysłany:
12 Sty 2012, 00:02; Temat postu: Re: Brak ciepłego nawiewu ..... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|