|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 01:02
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dobryyy |
#543840 Wysłany:
03 Lut 2012, 09:16; Temat postu: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michał
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam, mam kolejny problem z moim autem. Mianowicie po wymianie przewodów od świec zaczął się problem z tym, że w trakcie jazdy zapalała się kontrolka od wtrysku, auto gasło, po czym odpalało normalnie i jechałem dalej. Wczoraj stało się tak, iż auto zgasło i już w ogóle nie chce zapalić. Po przekręceniu stacyjki palą się tylko dwie kontrolki - akumulator, olej - nie świeci się kontrolka od wtrysku. Wie ktoś może czym to jest spowodowane? Czy wymiana przewodów może mieć coś z tym wspólnego?
_________________ "Lepiej jeździć Puntem za swoje,
niż super Audi pożyczonym od rodziców"
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jls |
#543854 Wysłany:
03 Lut 2012, 10:04; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jerzy
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SOSNOWIEC Rejestracja: 23 Cze 2006, Posty: 101
|
Jeżeli masz zamontowany autoalarm to odłącz go i spróbuj odpalić. U mnie właśnie autoalarm powodował odcięcie napięcia od zasilania rozrusznika i blokował jego rozruch.
_________________ CZERWONE PUNTO ZAGŁĘBIA SX55-97-Uważaj na szwagra.
|
|
Góra |
|
 |
dobryyy |
#543928 Wysłany:
03 Lut 2012, 12:33; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
nie mam autoalarmu a rozrusznik normalnie kręci...
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#543931 Wysłany:
03 Lut 2012, 12:43; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
dobryyy |
#544101 Wysłany:
03 Lut 2012, 19:29; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
właśnie nie wiem czy mam kable, ponieważ wymieniał je mój tata i nie wiem czy przypadkiem ich nie wyrzucił.
---- wracając do tematu, chciałem powiedzieć, że po przekręceniu kluczyka, nie świeci się kontrolka od wtrysku natomiast słychać pracę pompy paliwa (chyba pompy).
|
|
Góra |
|
 |
staH |
#544255 Wysłany:
04 Lut 2012, 13:10; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Bolesławiec//łódzkie Rejestracja: 05 Cze 2010, Posty: 1389 Pomógł: 12
|
Pod maską są bezpieczniki, pod taką kopułką, jeśli dobrze pamiętam to tam gdzie idą kable od sondy. W każdym bądź razie tu przy szybie. Sprawdź te bezpieczniki.
_________________ Mam i ja. Punciak 1.2 MPI
Jakieś głośniki, kabelki, duperelki. Radyjka, wzmacniacze, zwrotnice i maty... wziąłbym to wszystko od razu na raty. Car Audio? A co to jest? Nie wiem o co kaman.
jawasaki ty złodzieju. Życzę Ci tego samego na każdym kroku.
|
|
Góra |
|
 |
dobryyy |
#544642 Wysłany:
05 Lut 2012, 13:49; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
staH napisał(a): Pod maską są bezpieczniki, pod taką kopułką, jeśli dobrze pamiętam to tam gdzie idą kable od sondy. W każdym bądź razie tu przy szybie. Sprawdź te bezpieczniki. sprawdzone, są ok. Ale przy okazji popatrzyliśmy trochę w silnik, przewody, itp. i jest coś dziwnego co może być przyczyną całego zamieszania. Czujnik temp. silnika ma w środku taki jakby kabelek, który odczytuje temp. i ten kabel nie znajdował się w środku tylko został tak jakby wyrwany z tego trzpienia, który jest wkręcony w obudowę silnika. Czy to może być powodem tego całego zamieszania? Mam nadzieje, że nie zakręciłem za bardzo i rozumiecie o co mi chodzi 
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#544771 Wysłany:
05 Lut 2012, 18:42; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
zapewne piszesz o czujniku temperatury na kontrolkę - więc on z opisywaną sytuacją nie ma nic wspólnego pompa działa, ale wtrysk nie świeci - do sprawdzenia przekaźnik podwójny w komorze silnika - odpowiedzialny za układ wtryskowy
|
|
Góra |
|
 |
dobryyy |
#545071 Wysłany:
06 Lut 2012, 08:59; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ok, to jeszcze jedno pytanie.. Czy cewki mogą być przyczyną problemu? rzel napisał(a): do sprawdzenia przekaźnik podwójny w komorze silnika w jaki sposób go sprawdzić? Podłączyć inny czy jakoś inaczej da się to sprawdzić? Sorry za takie banalne pytania nie znam się na wszystkim..
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#545073 Wysłany:
06 Lut 2012, 09:18; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
przekaźnik podwójny daje m.in. zasilanie na cewki; najlepiej włożyć jakiś na podmianę lub jechać do elektryka na diagnozę
|
|
Góra |
|
 |
dobryyy |
#547085 Wysłany:
10 Lut 2012, 18:49; Temat postu: Re: Auto nie chce zapalić, brak kontrolki wtrysku!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
problem rozwiązanywymieniona została cewka, ponieważ nie mogłem załatwić tego przekaźnika podwójnego.. po jej wymianie już 3 dzień jest OK!  pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|