|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bunczu |
#545061 Wysłany:
06 Lut 2012, 02:48; Temat postu: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
Panowie, mam pytanie, które de facto dotyczy mojego wcześniejszego tematu z kontrolką płynu chłodniczego i przegrzewającym się silnikiem.
Przejdźmy do sedna.
Tak, jak i podejrzewałem, prawdopodobnie mam zacinający się termostat. Sprawdziłem go według poradnika na Youtube - zagrzałem po prostu wodę w garnku na gazie i wsadziłem termostat na sznurku. Otworzył się dopiero w parę minut później, gdy go grzałem.
Pytanie dotyczy jego "sprawności", a mianowicie po tym jak się on nagrzał i wyszedł pręcik do przodu - czyli otworzył się - delikatnie dotykając palcami tego pręciku...cóż wyjąłem go przez przypadek.
Czy po takim czymś, gdy go włożę ponownie - ten pręcik w cylinderek - on nadal będzie się do czegoś nadawał? De facto, gdy później sprawdzałem go to osiągając temperaturę pokojową zaczął się zamykać. Jednocześnie jego zamykanie reguluje sprężyna w termostacie, a więc niby nadaje się, jednak w związku z tym, że ten pręcik mi wyszedł samodzielnie - nie używałem siły - czy jest sens pakowania tego z powrotem do silnika? Czy wosk z niego nie wypłynie w trakcie pracy, gdy pręcik sam wyszedł? Tam jest gumowa uszczelka, którą on wypycha.
Nie śpieszy mi się do zakupu nowego bo te termostaty to jakiś tani szajs (a mądrość elektryków i mechaników kosztowała mnie wymianę czujników...która była zbędna), a i jest stosunkowo bardzo zimno by pod blokiem ponownie wsadzać coś co jest niezbyt pewne - lekko żarzyła mi się kontrolka temperatury płynu chłodzącego na tym termostacie, bez niego nie jarzy się, ale silnik nawet po 20km przy tych mrozach nie nagrzewa się, nie mam ogrzewania, a i spalanie rośnie. To jakiś chyba chiński szajs - 40 zł kosztował.
Możecie się wypowiedzieć? Czy po tym jak mi pręcik wyszedł, a ja go delikatnie wsadziłem to nadaje się? Wszak sprężyna go domyka, temperatura otwiera. Jest szansa?
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#545162 Wysłany:
06 Lut 2012, 12:29; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Termostat, do którego mam wątpliwości ląduje w koszu. Proponuje kupić nowy, np z verneta i masz spokój na wiele lat. Działanie termostatu jest bardzo płynne i w taki sposób utrzymuje temp.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#545258 Wysłany:
06 Lut 2012, 16:39; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czech22 napisał(a): Termostat, do którego mam wątpliwości ląduje w koszu. Proponuje kupić nowy, np z verneta i masz spokój na wiele lat. Działanie termostatu jest bardzo płynne i w taki sposób utrzymuje temp. Możesz polecić jakąś porządną firmę, która produkuje termostaty dla Punto I z silnikiem 55km? Miałem jakiś wynalazek za 40 i działał jakby chciał, a nie mógł.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#545402 Wysłany:
06 Lut 2012, 20:25; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
|
Zakladałem termostat z firmy Vernet i wytrzymywał ok. 7 lat.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#545404 Wysłany:
06 Lut 2012, 20:28; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czech22 napisał(a): Zakladałem termostat z firmy Vernet i wytrzymywał ok. 7 lat. Pamiętasz może jego cenę?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#545409 Wysłany:
06 Lut 2012, 20:32; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
|
Dokładnie 38 zł u mnie w sklepie. W przypadku wyższej ceny możesz prześledzić allegro. Oczywiście są droższe, ale czy lepsze  Vernet posiada w komplecie uszczelkę, którą przed założeniem natłuściłem olejem.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#545441 Wysłany:
06 Lut 2012, 21:24; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czech22 napisał(a): Dokładnie 38 zł u mnie w sklepie. W przypadku wyższej ceny możesz prześledzić allegro. Oczywiście są droższe, ale czy lepsze  Vernet posiada w komplecie uszczelkę, którą przed założeniem natłuściłem olejem. Dzięki. Przy okazji, jakim olejem? Ja miałem termostat, w którym uszczelka to było coś jak papier.
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#545446 Wysłany:
06 Lut 2012, 21:31; Temat postu: Re: Termostat w Punto I - czy nadaje siędo dalszego użytku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|