|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 08:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pawi81 |
#539221 Wysłany:
20 Sty 2012, 23:21; Temat postu: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
Cześć! Mam następujący problem. Na początku problemy były tu: topic31634.htmlCheck engine, 3 cylindry, czasem 4, czasem znów 3. Wymienione świecie, kable i sterownik silnika. Teraz już działa na 4 cylindry. Problemu rano z odpaleniem nie mam, jeździ normalnie, nie wariuje na obrotach, po zapaleniu trochę większe potem w granicach 750 na jałowym. Ale często po rozgrzaniu silnika, np gdy jestem na skrzyżowaniu, czy też po prostu na postoju gaśnie. Nie krztusi się, tylko tak jakby mu wszystko odciął, jakbym sam go zgasił z kluczyka. Po zgaśnięciu, gdy chcę zapalić jest problem. Czasem od pala, czasem rozrusznik kręci i gdy dodaję gazu nic się nie dzieje, nawet nie "pryka". Muszę odczekać chwilę i ponowić i dopiero zapali. Help? Miał ktoś podobną sytuację? Co to może być? Z góry dzięki, już mam przez to siwe włosy. Na trasie jest super, ma moc i w ogóle dobrze się spisuje.
_________________ Fiat Punto II 99/00 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Vanitas |
#541615 Wysłany:
28 Sty 2012, 16:49; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Mam niestety identyczny problem i tez nie mam pojęcia w czym rzecz. Silnik po prostu gasnie na biegu jałowym a dziś gasł juz nawet podczas zmiany biegów w czasie jazdy. Działo się tak zarówno na gazie jak i benzynie. Odkręciłem wlot powietrza sprawdziłem filtr, poruszyłem to i owo i skręciłem wszystko spowrotem. O dziwo przez jakiś czas wszystko było OK. Ale po kilku dniach problem znów się pojawił. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Będe musiał zaprowadzić chyba auto do warsztatu 
_________________ Vanitas
|
|
Góra |
|
 |
pawi81 |
#541616 Wysłany:
28 Sty 2012, 16:56; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
Vanitas - u mnie to się dzieje tylko na rozgrzanym silniku. Mało tego. jechałem ok. 110 km do Warszawy, nie zgasł ani razu, bo na jałowym gazowałem 2000,3000 obr  (ciężko było jechać w tych korkach) Dodatkowo jak już się sam zgasił po zaparkowaniu, to miał problem z odpaleniem standardowo. Ale kilka razy po przekręceniu kluczyka zero reakcji, jakby mu rozrusznik wyjął. Czy to może być ten czujnik położenia wału korbowego? Czy coś innego? Normalnie dla mnie to czarna magia Vanitas jak rozwiążesz problem daj znać!:) P.S. Ja mam tylko benzynę.
|
|
Góra |
|
 |
lioton |
#541731 Wysłany:
28 Sty 2012, 21:23; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Czujnik wału może być ale niekoniecznie. Sprawdźcie po pierwsze TPS i czujnik temperatury. Miałem kiedyś podobnie, z tym jak zgasł to palił ok za pierwszym razem zawsze. Dodawał sobie też sam gazu, kręcił sam do 5tys obrotów, winowajca - TPS.
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
pawi81 |
#541733 Wysłany:
06 Lut 2012, 09:09; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
lioton napisał(a): Czujnik wału może być ale niekoniecznie. Sprawdźcie po pierwsze TPS i czujnik temperatury. Miałem kiedyś podobnie, z tym jak zgasł to palił ok za pierwszym razem zawsze. Dodawał sobie też sam gazu, kręcił sam do 5tys obrotów, winowajca - TPS. U mnie nie kręci obrotów, na zimnym silniku po odpaleniu ok. 1200, stosunkowo obniża, aż do 800-750 mniej więcej. Sam również nie dodaje sobie gazu. [ Dodano: 06 Lut 2012 09:09 ]Mogę jeszcze dodać, że jak się mocno rozgrzeje (długo będę jechał, i wskaźnik temperatury będzie cały czas na połowie przedziałki) to po zgaśnięciu na luzie, czy tez po wyłączeniu silnika mogę mieć problemy z odpaleniem. Na początku rozrusznik kręci, ale się nie zapala, tak jakby chciał a nie mógł. Po kilku nieudanych próbach, po przekręceniu stacyjki zero reakcji! Po 15 minutach odpoczynku odpala za pierwszym razem.
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#546045 Wysłany:
08 Lut 2012, 09:09; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
lioton napisał(a): Czujnik wału może być ale niekoniecznie. Sprawdźcie po pierwsze TPS i czujnik temperatury. dokładnie, przerabiałem tą samą historię co pawi81, tylko że mk1 
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
pawi81 |
#546050 Wysłany:
08 Lut 2012, 09:19; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
Krzycho90 napisał(a): lioton napisał(a): Czujnik wału może być ale niekoniecznie. Sprawdźcie po pierwsze TPS i czujnik temperatury. dokładnie, przerabiałem tą samą historię co pawi81, tylko że mk1  Krzycho i co pomogło? Czujnik wału czy temp? Coś innego?
|
|
Góra |
|
 |
EGONZGIERZ |
#546410 Wysłany:
08 Lut 2012, 23:04; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 14 Lis 2011, Posty: 149 Pomógł: 1
|
u mnie w 1.2 16V pojawia się nie raz taki problem. Po nagrzaniu silnika do połowy skali potrafi na wolnych obrotach obniżyć je do ok. 500 lub nieraz zgasnąć, po ponownym odpaleniu jest już jest ok. Raz miałem większy problem zgasł na wolnych i nie chciał odpalić po chwili odpalił ale jechał tylko powyżej 2 tyś ale wtedy wywaliło błąd czujnika map, przeczyściłem go i jest zdecydowanie lepiej ale jak się ociepli wyczyszczę jeszcze przepustnice i posprawdzam wszystko bo problemu zaczeły się z fala mrozów jedno co mnie zastanawia to ze dzieje sie to zawsze do momentu pierwszego nagrzania silnika do połowy skali póżniej już jest ok
_________________ Miłośnik samochodów włoskich.
|
|
Góra |
|
 |
pawi81 |
#550658 Wysłany:
23 Mar 2012, 19:51; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
Panowie czy jest realne, że to może być stacyjka kluczyka? Jeden mechanik mówił, że może to być stacyjka (jakieś zwarcie po rozgrzaniu czy coś).
Wciąż z tym walczę.
EDIT: Nie wiem czy pisałem, jak mi zgaśnie, a jadę np. 30khm to wrzucając raz jeszcze sprzęgło i bieg, (czyli tak jakby z "popychu") nie zawsze odpali. Czasem będzie jechał, aż do zatrzymania. Więc jak dobrze rozumiem, tą stacyjkę to bym chyba jednak wykluczał?
[ Dodano: 23 Mar 2012 19:51 ]
Wymieniłem, w zasadzie mechanik wymienił, czujnik położenia wału. Póki co od wczoraj nie zgasł, ale dużo nie jeździłem.
|
|
Góra |
|
 |
Vanitas |
#567286 Wysłany:
04 Kwi 2012, 19:28; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Pawi81 i jak jest teraz u Ciebie po wymianie czujnika położenia wału? Ja niestety wciąż borykam się z dosłownie identycznym problemem co ty. Dodam jeszcze, że częściej gaśnie na gazie niż na benzynie. Nie mogę normalnie do pracy dojechać. Byłem niedawno w ASO i przy okazji przeglądu poprosiłem, żeby zajęli się tym gaśnięciem. Zrobili mi komputerowy reset wzięli kasę, ale punciak jak gasł tak gaśnie do tej pory Rzeczywiście jest tak, że gaśnie dopiero kiedy się rozgrzeje, na czerwonym świetle albo przy redukcji biegów, po prostu jakbym kluczykiem wyłączył zapłon. I później ma problemy z odpaleniem chyba że chwilę odczekam. Czy wymiana tego czujnika pomogła? Pawi nie sądzę żeby to była wina stacyjki.
|
|
Góra |
|
 |
Dela |
#567295 Wysłany:
04 Kwi 2012, 19:54; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Swój chłop |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 27 Wrz 2007, Posty: 930
|
|
Góra |
|
 |
pawi81 |
#567299 Wysłany:
04 Kwi 2012, 20:08; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Puntoświr |
|
Ja po wymianie czujnika położenia wału odżyłem  póki co koniec z nogą na gazie na jałowym biegu!
|
|
Góra |
|
 |
Vanitas |
#567380 Wysłany:
04 Kwi 2012, 23:02; Temat postu: Re: Gaśnie na jałowym biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki Pawi. Zrobie to samo ze swoim punciakiem. Mam nadzieję, że rezultat będzie identyczny 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|