|
Obecny czas: 23 Maj 2025, 06:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
luk94 |
#547168 Wysłany:
10 Lut 2012, 21:02; Temat postu: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: HLX
Województwo: Poza Polską
|
Witajcie, Czy ktoś z Was orientuję się może jaka będzie średnicą węża do JTD do chłodnicy? Chodzi o dolny wąż. Chce założyć taką grzałkę przepływową bo te mrozy to już żyć nie dają:/
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#547209 Wysłany:
10 Lut 2012, 22:08; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
nie prościej zmierzyć suwmiarką i potem odjać grubość ścianki węza, a grzałke montuje sie na odcinku obiegu zamknietego czytaj małego na lini silnik- nagrzewnica a nie przy chłodnicy bo bez sensu ogrzewac plyn ktory i tak za chwile zostanie schlodzony w chlodnicy 
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
luk94 |
#547217 Wysłany:
10 Lut 2012, 22:25; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Tak, ale na - 10 st ciężko jest to zrobić precyzyjnie, ale tak pewno trzeba będzie zrobić. W każdym razie montuje się tak tą grzałkę i wierci otwór w termostacie(mały)
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#548219 Wysłany:
13 Lut 2012, 11:07; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#548236 Wysłany:
13 Lut 2012, 12:31; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
na malym obiegu nie straci chodzi tylko o to iz grzalka ma pomóc zimnemu silnikowi szybciej sie nagrzac do temperatury optymalnej potem ja wyłączy jak juz silnik bedzie miał te80-90 stopni i sam termostat wtedy steruje otwieraniem i zamykaniem obiegu zeby go trzymac w tym zakresie i zeby go nie przegrzac
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
luk94 |
#548251 Wysłany:
13 Lut 2012, 13:20; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Grubość zew. weża to 43 mm koszt grzałki to jakieś 200zł-myślę ze warto.
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#548258 Wysłany:
13 Lut 2012, 13:51; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tylko pamietaj iz akmulator moze byc niedoladowany i co jakis czas bedziesz go musial prostownikiem podladowac chyba ze wsadzisz mocniejszy alternator,ciekawe czy z tą grzałką gra warta swieczki  czy dużo szybciej płyn sie zagrzeje czy tylko bedziesz mial póżniej kłopoty z akmulatorem bo grzałka by coś dawała musi mieć swoją moc
|
|
Góra |
|
 |
luk94 |
#548261 Wysłany:
13 Lut 2012, 14:08; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ale grzałka z 220V zasilania. Według moich obliczeń grzanie silnika tą grzałką to jakieś 0,30zł za godzinę. Grzałkę montuję się na przewodzie powrotnym chłodnicy tym dolnym.
Ostatnio edytowany przez luk94, 13 Lut 2012, 14:25, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#548263 Wysłany:
13 Lut 2012, 14:22; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tak to spoko jak w skandynawii ,podłaczaja tam przed jazdą ,płyn już ciepły i mniej sie motor zużywa i mniej pali ja myślałem że będzie na zasadzie dogrzewacza w trasie i jakiś  włącznik
|
|
Góra |
|
 |
luk94 |
#548264 Wysłany:
13 Lut 2012, 14:26; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Dokładnie to stamtąd pomysł min. bo trochę się tam obracam. 
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#548434 Wysłany:
13 Lut 2012, 22:13; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#548599 Wysłany:
14 Lut 2012, 12:52; Temat postu: Re: Grzałka przepłyowa-potrzebna średnica węża chłodnicy. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tylko ze w skandynawi samochody fabrycznie przystosowane do tych grzalek maja wylaczniki termiczne a ty jak zalaczysz grzalke i zapomnisz to po pol godzinie plyn bedzie aż wrzacy bo 5 litrow plynu nie problem ogrzac taka grzalka zobacz czajnik na wode 1,5 l 5-7 min i woda wrzaca idzie z tym przedobrzyc a piszesz ze bedziesz montowal na dolnym wezu od chlodnicy a to jest juz obieg duzy nie maly czyli wpierw bedziesz ogrzewal wode w chlodnicy i przewodach a termostat otworzy sie dopiero po zagrzaniu plynu i plyn wpusci na maly obieg do silnika i nagrzewnicy znajdżl miejsce na lini silnik-nagrzewnica to bedzie prawidlowo 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|